Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Apple, iPhone sayesinde yine rekor çeyrek satış geliri açıkladı!

Yaşanan beklenmedik pandemi sürecine rağmen ilk günlerdeki şaşkınlığı bir kenara bırakan Apple bu süre zarfında ürün yelpazesini geliştirmeye devam etti. Bu cabaları ise meyvelerini vermiş görünüyor.

Apple, iPhone sayesinde yine rekor çeyrek satış geliri açıkladı!

Pandemiye rağmen yıldan yıla satışlar yüzde 50 arttı…

Yaşanan beklenmedik pandemi sürecine rağmen ilk günlerdeki şaşkınlığı bir kenara bırakan Apple bu süre zarfında ürün yelpazesini geliştirmeye devam etti. Bu cabaları ise meyvelerini vermiş görünüyor. Nisan-Haziran aylarını kapsayan çeyrek rakamlarını açıklayan Apple, rekor satış geliri elde ettiğini duyurdu.

Tüm ürün segmentleri (iPhone, Mac, iPad, hizmetler ve giyilebilir/ev/aksesuarlar) yıldan yıla artan gelirle 81,4 milyar dolarlık toplam gelir getirdi. Bu rakamın 39,6 milyar dolarlık kısmı yani yaklaşık yüzde 50’si iPhone gelirlerinden oluşuyor.

Bu rakamlarla elde edilen son çeyrek geliri yüzde 36 artmış oldu. Apple bir yıl öncesinde 27.9 milyar dolarla bir önceki yıla göre yüzde 93 artış oranı ile net gelir açıklamıştı. Görünen o ki net gelirler yıldan yıla yüzde 50 seviyelerinde artıyor.

Tüm ürün gruplarında söz konusu büyüme devam ediyor ancak iPhone bu konuda çok ayrışıyor tabi. iPhone 12’nin bu büyüme katkısını görünce şirketin iPhone 12 konusunda büyük bir başarı elde ettiği açıkça görünüyor.

Apple’ın hizmetler bölümü de gelir patlaması yaşadı ve büyüme devam ediyor. 17.5 milyar dolar gelir yüzde 33 büyümeyi temsil ediyor ve bu kategori, iPhone hariç, Apple’daki diğer tüm bölümlerin iki katından fazla para kazanıyor.

Şirketin “giyilebilir cihazlar, ev ve aksesuarlar” grubu, Apple Watch’u HomePod mini ve yeni AirTags gibi cihazlardan oluşuyor.  Yüzde 36 büyüyen bu grup 8.8 milyar dolar gelir elde etti.

Mac ve iPad tarafı ise daha mütevazı kazançlar elde etti, Mac geliri yıldan yıla yüzde 16 artarak 8,2 milyar dolara ve iPad geliri yüzde 12 artarak 7,4 milyar dolara ulaştı. Mac tarafında ve hizmetler tarafındaki büyüme diğerleri kadar göz kamaştırıcı olmasa da, geçtiğimiz seneler 4 milyar dolar bandında ve yatay bir seyir söz konusu olduğunu düşünürsek, M1 ile birlikte bu alanda da büyümenin hızlandığını söylemek yanlış olmaz.

Apple, kendi adına pandemi de iyi iş çıkardı, rakamlar onu gösteriyor.