Sosyal Medya

Mobil

Apple ve Qualcomm Patent Savaşlarını Sona Erdirdi, Tüm Davalar Kapanıyor!

Apple ve Qualcomm nihayet anlaştı. Apple ve Qualcomm Patent Savaşlarını Sona Erdirdi, Tüm Davalar Kapanıyor. 5G yüzünden anlaşmış olabilirler

Apple ve Qualcomm Sürpriz Bir Şekilde Anlaşmış Görünüyor!

Apple ve Qualcomm tüm davaları sürpriz bir şekilde kapattılar. Apple ve Qualcomm Patent Savaşlarını Sona Erdirdi. Büyük Anlaşma…

Apple ve Qualcommdevam etmekte olan tüm davaları birlikte çözmeyi kabul etti ve iki teknoloji devinin dünya genelinde birbirlerine açtıkları “Patent Savaşları” davaları ve bu davalarda verilen rekor cezalara bir son verdiler.

Anlaşmanın bir parçası olarak, Apple açıklanmayan bir miktar için Qualcomm’a bir ödeme yapacak.

Şirketler, iki yıl daha uzatılabilecek altı yıllık bir küresel patent lisans sözleşmesi konusunda uzlaştı. Ayrıca Qualcomm’un parçalarını Apple’a birkaç yıl boyunca tedarik etmeyi kabul ettiler, bu da modemlerinin bir kez daha iPhone’da görüneceği anlamına geliyor.

DURUŞMADA TARTIŞMALARIN AÇILMASI BILE SONA ERMEMIŞTI

Apple ve Qualcomm, son iki yıldır Qualcomm’un patent lisanslama uygulamaları için mücadele ediyor. Apple, Qualcomm’un temel patentler için makul olmayan yüksek ücretler istediğini ve bu fahiş fiyatları talep etmek için akıllı telefon modemlerinin baskın tedarikçisi konumunu kötüye kullandığını iddia ediyordu. Qualcomm içinse bu durum kendi patentinin ihlali bir yana; karlarının büyük çoğunluğunu bu patent savaşları yüzünden kaybetmiş olması.

Tüm bu davalar 2017’de başladı ve iki şirket bu hafta mahkemeye çıktı ve hala duruşma açılış konuşmalarının devam ettiği sırada anlaştıkları açıklandı.

Qualcomm, dünya çapındaki düzenleyiciler tarafından lisans uygulamaları ve tekelci davranış nedeniyle dava açmıştır. ABD’de, Ocak ayındaki Federal Ticaret Komisyonu’na karşı Apple’dan birkaç gün önce açılan dava sonuçlarına devam ediyor. Şirket bu uygulamalar yüzünden yüz milyonlarca dolar para cezasına çarptırıldı; bu da başlangıçta Apple’ın elini güçlendirmişti.

Ancak son aylarda Qualcomm Apple üzerinde baskı kurmayı başardı. Almanya ve Çin’de iPhone ihlallerini patent ihlali nedeniyle açılan davaları kazanmayı başardı ve ABD’de az sayıda patentine yüksek fiyat veren bir dava daha kazandı. Bu kez kozlar Qualcomm’a geçti ve görünen o ki Apple düşen satışlarının da etkisiyle bu savaşa bir son vermek istedi.

Ayrıca iki şirkette mahkemede ticari sırlarının halka açık mahkemede ortaya açıklanmasından korkmuşta olabilir. Qualcomm, Apple’ın bu yasal gösteriyi yıllardır planladığını ve ayrı bir davada Apple’ı teknolojisini çalmakla suçladığı da söylenen arasındaydı.

Patent Savaşalarına Son Veren Anlaşma! Apple ve Qualcomm Patent Savaşlarını Sona Erdirdi

iki şirketin önümüzdeki altı veya daha fazla yıl boyunca her zamanki gibi işe dönebilecekleri anlamına geliyor. En yeni iPhone’larda Apple Qualcomm ile anlaşma sağlayamadığı için cihazların modemlerini sağlamak için sadece Intel’e güveniyordu. Bu anlaşma ile yakın bir gelecekte Qualcomm parçalarına bir geri dönüş yapacak gibi. Apple, genellikle iki şirket arasında modem siparişleri bölüyor. İşi sağlama almak için.

Qualcomm’un modemleri, Intel’in modemlerine göre daha hızlı. Apple, bu performans iyileştirmelerinden faydalanmadığı halde, Qualcomm’un sahip olduğu başka bir şeyle de ilgilenebilir: 5G modemler. Intel’in modemleri gelişimine devam ederken, Qualcomm zaten piyasada. (Bu yasal anlaşma sayesinde modem işinde nihayet bir atılım yaşamış olan Intel bundan sonra ne yapar bilemiyorum.)

Apple ve Qualcomm’un patent savaşlarına son vermek; 5G teknolojilerinin şekillenmeye başladığı bu yılda cep telefonu pazarında kritik bir öneme sahip ve modemlerin fiyatını yeniden şekillendirme potansiyeli var. 

Söz konusu davaları eğer Apple kazanmış olsaydı, kendisi için daha düşük fiyatları güvence altına alabilir ve rakiplerin Qualcomm’a kendi alternatiflerini oluşturmalarını kolaylaştırabilirdi. Öte yandan Qualcomm kazanmış olsaydı, daha yüksek ücretler almak için ileriye dönük olarak daha yüksek ücretler alma şansına sahip olabilirdi.

Her iki taraf için de miktarlar gerçekten çok mu çok  yüksek olabilirdi.

Apple ve Qualcomm Patent Savaşlarını Sona Erdirdi

TheVerge