Sosyal Medya

iPhone

Apple’a Brezilya’dan 2 Milyon dolarlık şarjsız iPhone 12 cezası

Brezilya, Apple'ın yeni çevreci bakış açısını satın almadı! Brezilya'nın São Paulo eyaleti, Apple'ın şarj cihazını iPhone 12 kutusundan çıkardığı için mutlu olmadı.

Apple’a Brezilya’da şarjsız iPhone 12 için 2 milyon dolar ceza!

Brezilya, Apple’ın yeni çevreci bakış açısını satın almadı!

Brezilya’nın São Paulo eyaleti, Apple’ın şarj cihazını iPhone 12 kutusundan çıkardığı için mutlu olmadı.

Tilt ve MacRumors, Tüketici Koruma Kuruluşu Procon-SP’nin, güç adaptörünü tüm iPhone 12 modellerinin kutusundan ve eski iPhone’ların daha yeni üretim sürümlerinden çıkardığı için Apple’a yaklaşık 10,55 milyon R $ (yaklaşık 1,92 milyon ABD $) para cezası verdiğini bildirdi.

Görünen o ki Apple’ın hareketi ülkenin Tüketici Savunma Yasasını ihlal ediyor…

Procon-SP, Apple’a Aralık ayında iddia edilen ihlalden bahsetmişti. Apple savunmasında, CO2 emisyonlarını ve nadir toprak madenciliğini azaltacağını savundu. Ancak Brezilya’nın Apple’ın bu yeni çevresel bakış açısını satın almadığı görülüyor.

Bir çok kullanıcının hali hazırda yedek şarj cihazının olduğu belirtilse de, bir çok kişi açıkça bundan memnun değil. Konu hakkında açıklama yapan Procon-SP icra direktörü Fernando Capez, para cezasını verirken Apple’a Brezilya yasalarına saygı duyması gerektiğini söyledi.

Yanıltıcı su geçirmezlik iddiası da bu ceza kapsamında!

Para cezasının içinde ilginç bir madde de var. Özellikle yanıltıcı bulunan su geçirmezlik seviyesi de ceza almış görünüyor. Apple, cihazların uzun süre suda kaldığında bile sorun olmayacağını söylemesine rağmen, garanti kapsamında su hasarlarını tamir etmek istemediği biliniyor.

Brezilya gibi kalabalık bir ülke için aslında verilen ceza oldukça az. Bununla birlikte, Apple’ın Brezilya’da iPhone satışına devam edebilmesi için ilgili cezanın ödenmesi de şart. Diğer telefon üreticilerinin özellikle hükümetin bu baskısına boyun eğdini de söylemekte fayda var. Samsung ile Procon-SP hediye şarj cihazı verilmesi konusunda Galaxy S21 için anlaşıldığını duyurdu.

Çözüm bu şekilde yapılıyor bir anlamda…

Brezilya dünyanın en büyük telefon pazarlarından birisi konumunda ve ülkenin kurallarına meydan okuyan şirketlerin dikkatli olmaları gerekiyor. Satışların durdurulması gibi tedbirlerle karşı karşıya kalabilirler…