TeknoTalk

Araç Değer Kaybı Nedir? Nasıl Alınır? Araç Değer Kaybı ile İlgili SSS?

Araç Değer Kaybı Nedir? Nasıl Alınır?

Araç kullananlar bana göre oldukça yüksek kasko ve trafik sigortası bedelleri ödüyor bu gerçek. Ancak araç sahiplerinin büyük bir çoğunluğu önemli meblağlar ödeyerek aldıkları poliçelerden nasıl faydalanacağını hala bilmiyor. Satın aldığınız yeni aracınızın bir kazaya karışmış olması durumunda ikinci el bedeli düşecek; peki  bu durumda hiç kusuru olmayan araç sahibi nasıl hareket etmeli? Bu konuda yapmanız gerekenler aslında oldukça basit.

Bilmeniz gereken en önemli şey, kazada kusurunuz yoksa ve aracınızın ikinci el değer kaybını Tarif Sigortasının karşılayacağını bilmek. 

Araç Değer Kaybı Nedir? Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı, kaza sebebiyle onarım gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kaybı ifade eder. Aracınız kazada herhangi bir hasar görmüşse tamamen ve en düzgün şekilde tamir edilmiş olsa dahi aracınızda değer kaybı oluşur.

Kazada kusuru bulunmayan sürücünün araç değer kaybını karşılayacak taraf kazaya neden olan sürücüdür. Bu nedenle araç değer kaybının karşılanması aşamasında tarif sigortası devreye girecektir.

Aracınızdaki değeri karşılamak için ekspertiz raporu alarak değer kaybına neden olan kişiye dava açabilirsiniz.

4 Soruda Araç Değer Kaybı Nedir? Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı, hasar gören aracın durumunu niteleyen bir kavramdır. Araç değer kaybı, hasar alarak onarım gören aracın ikinci el piyasa değerindeki düşüşü ifade eder. Kaza geçirip hasar gören araç, en iyi şekilde tamir edilmiş olsa bile değerinde bir düşüş olacaktır.

Ancak kaza nedeniyle boya işlemi gören bir araç parçasının tekrar bir kaza geçirmesi sonrası tekrar değer kaybı olmazken; hasarlı parçanın değiştirilmesi değer kaybına neden olabilir.

Araç değer kaybının hesaplanması, araç değer kaybının önüne geçilebilir mi? gibi araç değer kaybının merak edilen konularını sizler için sıraladık.

Araç Değer Kaybı ile İlgili En Çok Sorulan Sorular

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı hesaplamasında etkisi bulunan pek çok değişken vardır. Değişkenlerin bazıları araç, bazılarıysa araç kullanım şekliyle ilgilidir. Bu değişkenler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Araç Değer Kaybı Nasıl Karşılanır?

Kazada kusuru bulunmayan sürücünün araç değer kaybını karşılayacak taraf kazaya neden olan sürücüdür. Bu nedenle araç değer kaybının karşılanması aşamasında trafik sigortası devreye girecektir.

Aracınızdaki değeri karşılamak için ekspertiz raporu alarak değer kaybına neden olan kişiye dava açabilirsiniz. Araç değer kaybının tahsisi esnasında sigorta şirketinin sorun çıkarması durumunda araç değer kaybını gösteren ekspertiz raporu ile Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Davalarında Zaman Sınırı Var mı?

Araç değer kaybının tahsisi için dava açabileceğiniz süre 2 yıl ile sınırlıdır. Zaman aşım süresi için kazanın gerçekleştiği tarih baz alınır. Aracınızdaki değer kaybının tahsisi için 2 yıl içerisinde araç değer kaybı davası açmanız gerekir.

Kasko Araç Değer Kaybını Karşılar mı?

Kaza nedeniyle araç değer kaybına uğrayan araç tek olmayabilir. Kazada sorumluluğu bulunan kişilerin aracında da değer kaybı meydana gelebilir. Ancak trafik sigortası tek bir kişinin araç değer kaybını karşılar, bu kişi kazada sorumluluğu bulunmayan veya sorumluluk oranı az olan kişidir. Kazaya neden olan kişilerin güvencesi ise kasko sigortası olacaktır.

Kasko ve araç değer kaybı ilişkisine bakıldığında; genellikle kasko poliçeleri, onarım nedeniyle ortaya çıkan araç değer kayıplarını teminat altına almaz. Bu nedenle de kasko sigortasından talepte bulunulamaz. Ancak bazı sigorta şirketleri, kasko kapsamında araç değer kaybı güvencesine de yer vermektedir.

Nur Sigorta

Exit mobile version