Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Araştırmacılar kuantum şifreli iletişim için yeni dünya rekoru kırdı

Bu yeni gelişme saldırıya dayanıklı ağların başlangıcı için bir kilometre taşı olabilir. Pekin'deki araştırmacılar, 102,2 km'lik (64 mil) yeni bir kuantum güvenli doğrudan iletişim (QSDC) dünya rekorunu kırdı ve önceki rekor 18 km'lik (11 mil)'lik bir mesafeydi.

Araştırmacılar kuantum şifreli iletişim için yeni dünya rekoru kırdı

Bu yeni gelişme saldırıya dayanıklı ağların başlangıcı için bir kilometre taşı olabilir. Pekin’deki araştırmacılar, 102,2 km’lik (64 mil) yeni bir kuantum güvenli doğrudan iletişim (QSDC) dünya rekorunu kırdı ve önceki rekor 18 km’lik (11 mil)’lik bir mesafeydi.

The Eurasian Times‘taki habere göre, Araştırma lideri Long Guilu Nature‘daki makalede, iletim hızları saniyede 0,54 bit ile son derece yavaştı, ancak yine de kısa mesaj ve telefon görüşmesi şifrelemesi için 30 km’lik (19 mil) bir mesafe için yeterince iyi diye yazdığını aktardı.

QSDC, ağları güvenli hale getirmek için dolaşıklık ilkesini kullanıyor

Kuantum fiziği, dolaşmış parçacıkların bağlantılı olduğunu belirtir, böylece birinin özelliğini ölçerek değiştirirseniz, diğeri de anında değişecektir – bu etkin bir şekilde hacklemeyi imkansız hale getirecek bir özellik olarak görülüyor. Teoride, parçacıklar birbirinden ışık yılı uzakta olsalar bile bağlantılı kalırlar, bu nedenle bu tür sistemler çok uzak mesafelerde çalışmalı…

Aynı araştırma ekibi önceki fiber rekorunu kırmış oldu ve daha uzun mesafeyi elde etmek için “yeni bir protokole sahip yeni bir fiziksel sistem tasarımı” tasarladı. Bir anlamda önceki modelde kullanılan “karmaşık aktif kompanzasyon alt sistemini” ortadan kaldırarak bunu basitleştirmişler. “Bu, ultra düşük kuantum bit hata oranı (QBER) ve çevresel gürültülere karşı uzun vadeli kararlılık sağlıyor.”

Sonuç olarak, sistem, şifreli mesajların kodunun çözülmesini imkansız kılan çok daha fazla sözde kanal kaybına dayanıyor. Bu da, fiberi 28.3 km’den rekor 102,2 km mesafeye uzatmalarına izin vermiş görünüyor.

Ekip, Nature’da resmi olarak “Deney, fiber aracılığıyla şehirlerarası kuantum güvenli doğrudan iletişimin günümüz teknolojisiyle mümkün olduğunu gösteriyor” dedi.

Çin’deki araştırmacılar daha önce uyduyla güvenli bir kuantum etkin görüntülü görüşme yaptı, ancak fiber farklı bir dizi zorluk ortaya koyuyor. Long,

“Bugün, daha fazla dinleme saldırılarının gerçekleştiği internetin bölümlerini kuantum kanallarıyla değiştirirsek, bu bölümler gizli dinlemeyi algılama ve önleme yeteneğine sahip olacak ve iletişimi daha da güvenli hale getirecek” dedi.