Sosyal Medya

Yazılım

ASUS, GPU Tweak III’ü duyurdu

ASUS, GPU Tweak III’ü resmen kullanıma sunduğunu duyurdu. ASUS Dual, TUF Gaming ve ROG Strix serilerinden AMD ve NVIDIA® ekran kartları için sunulan bu yenilenmiş ücretsiz sürüm, kartlarda ayar yapma ve kartlarla ilgili verileri takip etme imkânı veriyor.

ASUS, GPU Tweak III’ü duyurdu

Yenilenen ekran kartı ayarlama ve takip etme yazılımı şimdi çok daha kullanışlı ve zengin özelliklerle dolu…

  • Yeni ve gelişmiş tasarım öğeleri, hem ilk defa hız aşırtma yapacaklara hem de teknoloji tutkunlarına kullanıcı dostu bir deneyim yaşatıyor
  • Tamamen baştan tasarlanan Voltaj Frekans Ayarı, sade kontrol seçenekleriyle donatılan kullanışlı bir arayüze sahip.
  • Ayar ve ekran menüsü profilleri, kurulu programlara bağlanabiliyor. Profile Connect sayesinde, bu programlar başlatıldığında profiller otomatik olarak yükleniyor.
  • ASUS yeni sürümün çıkışını kutlamak için hediye olarak en yeni ekran kartlarından, güç kaynaklarından ve diğer ürünlerinden veriyor.

ASUS, GPU Tweak III’ü resmen kullanıma sunduğunu duyurdu. ASUS Dual, TUF Gaming ve ROG Strix serilerinden AMD ve NVIDIA® ekran kartları için sunulan bu yenilenmiş ücretsiz sürüm, kartlarda ayar yapma ve kartlarla ilgili verileri takip etme imkânı veriyor. Bir yıl süren beta sürecinin ardından uygulama kademeli olarak geliştirildi ve temel performans özellikleri güçlendirildi. Yeni sürüm, sahip olduğu özelliklerle acemi kullanıcılara kolaylık sağlarken, hız aşırtma konusunda tecrübeli olanlara da daha sade bir kullanım sunuyor.

Yazılım yenilendi, süreç yenilendi

Programı açan kullanıcılar hemen değişiklikleri fark edecek. Tamamen yenilenen arayüz, GPU Tweak II’deki arayüzden çok farklı. İşlevleri basit ve gelişmiş modlara ayırmak yerine, tüm önemli ayar ve fan kontrolleri Ana ekranda yer alıyor. Böylece hem hız aşırtmaya yeni adım atanlar hem de bu konuda uzman olanlar anında işe koyulabiliyor. Kullanıcı arayüzü son yamalarda yan tarafa eklenen simge tabanlı şık gezinme çubuklarıyla sadeleştirilmişti. Şimdi ise ROG Strix ekran kartları için giriş voltajı tespiti ve FanConnect II başlıklarına bağlı harici fanlar üzerinde kontrol gibi yeni özellikler eklendi.

Beta sürecinde ayrıca arka planda, sıradan kullanıcıların fark etmesinin zor olduğu süreç tabanlı iyileştirmeler de yapıldı. Topluluğun taleplerini daha iyi anlamak ve şeffaflık sunmak amacıyla ASUS, GPU Tweak III web sitesine bir destek mekanizması ekleyerek doğrudan geliştiricilere geri bildirim gönderilmesine imkan veriyor. Burası ve beta sürümü için kurulan geçici Republic of Gamers Resmi Discord kanalı aracılığıyla, kullanıcılar geliştiricilerin performans ve kararlılık açısından geliştirmesi gereken noktaları belirtebiliyor ve hatta yeni özellikler önerebiliyor.

Kullanıcıların talep ettiği değişiklikler

Kullanıcıların çeşitli kanallardan sıkça talep ettiği özelliklerden bazıları zaten geliştiriliyordu. FPS ve kare süresi ölçümlerine ait grafikler geliştirme listesinin başında yer alıyordu. Bu özellikler yeni çıkan sürümde bulunuyor. Ayrıca orijinal tasarımda çoklu dil desteği bulunuyordu. Şimdi gelen son yamayla yazılım Almanca, Fransızca, Türkçe, Korece ve Çince (Geleneksel ve Sadeleştirilmiş karakterlerle) olarak da kullanılabiliyor. Bu dilleri ileride yeni diller de takip edecek.

Kullanıcılardan gelen bazı öneriler ise geliştirici ekibinin planlarını baştan değerlendirmesine ve topluluğun ihtiyaçlarına odaklanmasına neden oldu. Geliştirme sürecinin başında teknoloji tutkunlarından gelen geri bildirimler sonucunda, kullanıcıların önceki ayar oturumlarını karşılaştırmasını sağlayan bir günlük görüntüleyici de yazılıma eklendi. Acemi kullanıcıların yardım içerikleri talep etmesiyle de GPU Tweak III ana özelliklerin anlatıldığı bir dizi eğitim videosuyla birlikte kullanıma sunuldu. Ancak en büyük değişiklik ve geliştiricilerin zamanını en çok alan talep ise temel hız aşırtma işlevlerinden biri olan VF Tuner’ın yenilenmesi oldu.

Voltaj frekans eğrilerini düzenlemede yeni dönem

GPU Tweak II’deki basit Voltaj Frekans Ayarı, GPU Tweak III’e aktarılmıştı. Ancak çoğu kullanıcının ekran kartlarını manuel olarak ayarlamaya başlamasıyla daha kullanışlı bir hız aşırtma eğrisi ayarlama sisteminin gerekli olduğu görüldü. ASUS, voltaj frekans ayarını her açıdan masaya yatırdı. WASD ve ok tuşlarını bir araya getiren ve bilindik grafik tasarım yazılımlarını andıran araç çubuğuna sahip, türünün ilk örneği bir arayüz ortaya çıktı.

Tüm sistemler, yardımcı kontrol ipuçları ve genişletilebilen komut listesiyle birlikte açık olarak görülebiliyor. Böylece kullanıcılar hangi işlevlerin erişilebilir olduğunu kontrol etmek için yazılımın dışına bakmak zorunda kalmıyor. Yerleşik özellikler arasında birden fazla noktayı hareket ettirme, eğim döngüsü ve çizgisel hiza yer alıyor. Kullanıcılar ayrıca GPU voltajını ve frekansını istedikleri noktada sabitleyerek kararlılık testi yapabiliyor. İşleme daha da yardımcı olacak şekilde farklı eğrileri sisteme kaydetmek de mümkün. Böylece kullanıcılar sistemi çok zorlarlarsa daha önce kaydettikleri noktaya dönebiliyor.

GPU ayarını tamamlayan fan kontrolleri

Optimizasyon, gücü ve saat hızını değiştirmekle bitmiyor. Kullanıcılar çeşitli düğmeleri kullanarak ekran kartının fan hızını ayarlayabiliyor ve 0 dB Fan modunu açabiliyor. Daha ayrıntılı ayar yapmak isteyen kullanıcılar ise özel fan eğrileri oluşturup kaydedebiliyor. GPU Tweak III’teki yeni sıcaklık gecikmesi ve güncelleme süresi ayarları ise fanların sıcaklık değişimlerine ne kadar hızlı tepki vereceğini belirliyor. Tüm bu işlevler, seçkin ROG ekran kartlarındaki FanConnect II başlıklarına bağlı kasa fanlarında da kullanılabiliyor.

Ekran menüsü ile hiçbir ayrıntıyı kaçırmayın

GPU, fan veya diğer performans verilerine göz atmak isteyenler, GPU Tweak III’ün ekran menüsünden yararlanabiliyor. Ekran menüsü, başka uygulamalar kullanılırken de sistem bilgilerinin görüntülenmesine izin veriyor. Takip edilen ölçümlerin yanı sıra kullanıcılar genel stili, yazı tipini, şeffaflığı, boyutu, konumu ve daha fazlasını belirleyebiliyor. Yerleşik ön izleme işlevi sayesinde kullanıcılar, bir oyun veya program açmadan da ekran menülerinin nasıl olduğunu görebiliyor. Ayar profillerinde olduğu gibi bu tasarımları da kaydetmek mümkün. Bu da mevcut duruma göre tasarımlar ve takip edilen veriler arasında geçiş yapma imkanı sağlıyor.

Otomatik profil geçişi

Kullanıcıların oluşturduğu profiller ile belirli oyunlar veya yazılımlar arasında Profile Connect özelliği sayesinde bağ kurulabiliyor. Bu özellik ilk olarak GPU Tweak III’ün beta sürümünde kullanıma sunulmuştu. Açılır menüleri ve düğmeleri kullanarak kurulu uygulamaları seçip ayar ve ekran menüsü profilleriyle eşleştirmek mümkün. Bağlanan ayarlar, hedef program çalışmaya başladığında otomatik olarak yükleniyor. Bu etkileyici özellik aynı sistemde oyun oynayan ve çalışan kullanıcılar için tasarlandı. Ekstra işlem yapmadan, yaratıcılık gerektiren iş yüklerinde daha düşük gürültü düzeyi elde edilebiliyor. Öte yandan, oyunlarda maksimum kare hızı için özel yüksek performans ayarları kullanılabiliyor

ASUS GPU Tweak III