Sosyal Medya

Akıllı/Smart Cihazlar

ASUS, Tayvan Healthcare+ Expo’da akıllı sağlık çözümlerini tanıttı 

VivoWatch 5 AERO, taşınabilir ultrason çözümü ve yapay zekâ destekli diğer ürünler sağlık kurumlarının dijitalleşmesine katkı sağlıyor

ASUS, Tayvan Healthcare+ Expo’da akıllı sağlık çözümlerini tanıttı

VivoWatch 5 AERO, taşınabilir ultrason çözümü ve yapay zekâ destekli diğer ürünler sağlık kurumlarının dijitalleşmesine katkı sağlıyor

  • Toplum Sağlığı Yönetimi: iHARP platformu hastane kayıtlarını ve kişisel verileri toplayarak sağlık profesyonellerine toplum sağlığı yönetimi konusunda yardımcı oluyor.
  • Hassas Sağlık Çözümleri: Yapay zekâ destekli çözümler ve gelişmiş tıbbi görüntüleme cihazları hastalık teşhisi ve tedavisinde başarıyı artırıyor.
  • Uzaktan Sağlık Hizmetleri: Bulut tabanlı ASUS uzaktan sağlık çözümleri sağlık profesyonellerinin hastaların durumunu uzaktan takip edip değerlendirmesini sağlıyor.

ASUS Başkanı Jonney Shih, 1 Aralık tarihinde Tayvan Healthcare+ Expo bünyesinde düzenlenen 5. MedTex Summit Asia 2022’de Sağlık Hizmetleri 4.0: Geleceğin Tedavi Biçimlerini Gerçeğe Dönüştürmenin Yolu başlıklı bir sunum ve konuşma yaptı. Jonney Shih bu konuşmada ASUS’un yeni nesil akıllı sağlık hizmetleri alanındaki yol haritasını ve mevcut durumunu anlattı.

Yaşanan salgın tüm dünyada sağlık sistemini yeniden şekillendirdi ve akıllı sağlık hizmetlerinin önemini artırdı. Bu sektöre uzun süredir yatırım yapan ASUS, hastaneler arasında yeni nesil akıllı sağlık hizmetlerinin önünü açan Akıllı Siber Fiziksel Sağlık Hizmetleri Sistemini (CPS) geliştiriyor. Akıllı Dijital Altyapı, Akıllı Dijital Sağlık Platformları ve Akıllı Sağlık Hizmetleri Uygulamalarından oluşan üç katmanlı mimarisiyle ASUS Akıllı Siber Fiziksel Sağlık Hizmetleri Sistemi hassas tıbbi çözümler, sanal bakım ve hastane güvenilirliği sağlarken çok daha sade ve esnek bir akıllı sağlık sistemi oluşturuyor.

Etkinlikteki ASUS standında ASUS Akıllı Sağlık Hizmetleri temasını taşıyan çeşitli ürün ve hizmetler de tanıtıldı. Dijital dönüşümü hızlandıracak bu ürün ve hizmetler arasında ASUS VivoWatch™ AERO sağlık bilekliği, ASUS MH3281A klinik monitörü, EndoAim yapay zekâ destekli endoskopi sistemi, sesi metne dönüştüren tıbbi ses tanıma hizmeti ve uzaktan sağlık hizmetleri çözümleri yer aldı. Bu teknolojilerin tümü Tayvan’daki sağlık kurumlarının dijitalleşmesine yön veren Toplum Sağlığı Yönetimi, Hassas Sağlık Çözümleri ve Uzaktan Sağlık Hizmetleri alanlarına katkı sağlıyor.

Son yıllarda geleceğe dönük yapay zekâ algoritmalarına odaklanmayı sürdüren ASUS, güçlü yazılım ve donanım entegrasyonuyla tıbbi teşhislere yardımcı oluyor. Ayrıca Tayvan’daki sağlık kurumlarının operasyonel verimliliğini ve genel kalitesini artırmaya uğraşıyor. Bugün ASUS, Tayvan’da 20’den fazla hastaneyle iş birliği yapıyor. Bunlar arasında, gelişmiş bulut tabanlı tıbbi kayıt sistemini ilk kullanan hastane olan Gandau Future Hastanesi (Taipei Belediyesi Gan-Dau Hastanesi) de yer alıyor.

Toplum sağlığı yönetimi: iHARP platformu

Ulusal Gelişim Konseyi’ne göre 2026’da Tayvan nüfusu son derece yaşlı bir hale gelecek. 4,88 milyona ulaşacak yaşlı vatandaşların ülke nüfusunun %20,6’sını oluşturması bekleniyor. Toplum genelinde artması beklenen sağlık hizmetleri talebini karşılamak için ASUS, Gandau Hastanesi ve Ulusal Yang Ming Chiao Tung Üniversitesi birlikte iHARP (Sağlıklı Yaşlanma ve Yenilenme Platformu) adlı bir sistem geliştirdi. Bu platform hastanelerden EMR’lar, günlük sağlık verileri, giyilebilir cihazlardan gelen aktivite bilgileri ve başka dijital biyolojik işaretler gibi her tür veriyi toplayıp analiz ediyor. AIoT cihazları ve yapay zekâ algoritmaları da toplum sağlığını yönetmede hastanelere yardımcı oluyor ve kamu hastanelerinin geleceğin hastanelerine dijital dönüşümü hızlandırıyor.

Bu platform ayrıca konuşmayı metne dönüştüren tıbbi ses tanıma hizmetlerini de kullanıyor. Bu sayede hastalara dair notları anında kaydetmek mümkün hale geliyor. Böylece sağlık profesyonelleri hastalarla ilgilenmeye daha çok odaklanabiliyor. Ayrıca bu şekilde doktorların ve hemşirelerin idari yükü de azalıyor. Bu da hastanenin verimini yükseltiyor. Yapay zekâ destekli derin öğrenmeden yararlanarak algoritmaları geliştiren ve tıbbi sözlük veri tabanını yenileyen bu hizmet, bölgesel aksanları ve dil bilgisi kurallarını da tanıyarak düzgün kayıt tutabiliyor. Tüm bu bilgiler hastanın gizliliğini korumak için güvenli bir özel bulutta saklanıyor.

Hassas sağlık çözümleri: Yapay zekâdan güç alan görüntüleme

ASUS içlerinde, Tayvan Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan EndoAim (yapay zekâ destekli endoskopi sistemi) de olmak üzere çok sayıda yapay zekâ destekli çözüm geliştirdi. Poliplerde %95’i aşan tespit ve %97’yi aşan özgüllük hassaslığıyla doktorlara yardımcı olan EndoAim, kolonoskopiyle teşhis kalitesini de artırıyor.

ASUS MH3281A Klinik Monitörü ilk kez Tayvan Healthcare+ Expo’da tanıtıldı. 31,5 inç boyutundaki bu ekran DICOM Part 14, IEC 60601, ISO 13485 ve diğer uluslararası standartlarla uyumlu. Pure RGB OLED ekran parlamayı önleyen ve yansımayı azaltan bir kaplamaya sahip. Sağlık ekipleri bu ekranda röntgen, ultrason ve diğer tıbbi görüntüleri uzun çalışma saatlerinden sonra bile net bir şekilde değerlendirebiliyor.

Yeni çıkacak ASUS VivoWatch 5 AERO sağlık bilekliği yenilikçi sağlık işlevlerini hafif bir gövdede sunuyor. Kullanıcılar istedikleri zaman tek dokunuşla kalp atış hızlarını ve nabız dalgalanmasını ölçebiliyor, sağlık durumlarını daha iyi yönetebiliyor.

Taşınabilir LU700 serisi kablosuz, hafif ultrason cihazları sağlık profesyonellerinin ultrason taraması yapıp mobil uygulama üzerinden hastanede veya dışarıda rahatça tanı koymasını sağlıyor.

Uzaktan Sağlık Hizmetleri: ASUS Uzaktan Sağlık çözümü

ASUS Uzaktan Sağlık çözümü hastaların kendi yaptıkları ölçümleri toplayıp ilgili verileri hastanenin bilgi sistemine bulut üzerinden güvenli bir şekilde gönderiyor. Sağlık profesyonelleri de bunları takip ederek hastanın durumunu uzaktan değerlendirebiliyor. İhtiyaç duyulduğunda çözüm üzerinden görüntülü görüşme yapılabiliyor. Tamamen temassız gerçekleşen tüm işlemler hastanelerde enfeksiyon riskini önemli ölçüde azaltıyor ve hemşirelerin günlük çalışma saatini %12,5 düşürüyor