Sosyal Medya

Donanım

ASUS yeni AMD X670 serisi anakartlarını duyurdu

Her seride PCIe 5.0, sağlam güç dağıtımı, DDR5 desteği, yüksek hızlı USB bağlantısı, ASUS Q-Design özellikleri ve daha fazlası bulunuyor.

ASUS yeni AMD X670 serisi anakartlarını duyurdu

Her seride PCIe 5.0, sağlam güç dağıtımı, DDR5 desteği, yüksek hızlı USB bağlantısı, ASUS Q-Design özellikleri ve daha fazlası bulunuyor.

  • Beşin gücü: Beş yeni serinin tümü, DDR5 ve PCIe® 5.0 desteğinin yanı sıra gelişmiş bant genişliği özelliklerine, kararlı performansa ve geniş bağlantı seçeneklerine sahip.
  • Benzersiz hız aşırtma özellikleri: Gelişmiş Precision Boost Overdrive, Dynamic OC Switcher ve Core Flex gibi özelliklerle maksimum performansa ulaşın.
  • ASUS Q-Design: Akıllı tasarım kurulumu ve sorun gidermeyi kolaylaştırırken ekran kartı, M.2 sürücü ve bellek modüllerini yenilemeyi de daha basit hale getiriyor.

ASUS, aralarında ROG Crosshair, ROG Strix, TUF Gaming, ProArt ve Prime modellerinin yer aldığı AMD X670 tabanlı yeni anakart serisini duyurdu.

AMD Ryzen™ işlemciler üç nesildir oyuncuların, profesyonel kullanıcıların ve içerik üreticilerinin beğenisini kazanıyor. Güçlü çekirdeklerle donatılan bu işlemciler, ekstra paralel işlem gücü gerektiren yoğun çoklu işlem, 3D modelleme, video işleme veya Twitch’te canlı oyun yayını yapma gibi işlerde mükemmel performans sergiliyor. AMD şimdi AMD Ryzen işlemcilerin dördüncü serisini sunarken ASUS da bu yeni işlemcilerin tüm potansiyelinden yararlanacak X670E ve X670 anakart modelleriyle geliyor.

“ASUS beş farklı X670 anakart serisiyle iddiasını ortaya koyuyor. Kullanıcılar AMD Ryzen 7000 Serisi işlemcilerine mükemmel uyan geniş bir ürün koleksiyonuna erişebiliyor.” diyen AMD Kurumsal Başkan Yardımcısı ve Müşteri Kanalı İş Birimi Genel Müdürü David McAfee, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Çok sayıda benzersiz özellikle donatılan bu anakartlar sayesinde kullanıcılar en yeni DDR5 ve PCIe 5.0 teknolojileriyle birlikte AM5 platformunun potansiyelinden sonuna kadar yararlanabilecek.”

X670E ve X670 anakart serilerine herkese uygun bir model bulunuyor. ROG Crosshair serisi rakipsiz bir oyuncu bilgisayarı kurmak isteyen kullanıcılara performanstan ve stilden ödün vermeyen modeller sunuyor. ROG Strix anakartlar birçok farklı seçenekle oyunlara güç verirken TUF Gaming serisi ise vazgeçilmez özellikleri dayanıklı tasarımla birleştiriyor. ProArt X670E-Creator WiFi profesyonel stili, muhteşem bağlantı seçenekleri ve güçlü performansıyla yaratıcı profesyonellere hizmet ediyor. Fiyat performans odaklı Prime anakart serisi de her seviyeden kullanıcıya X670E ve X670 modellerine uygun bir giriş noktası sunuyor.

Beşin gücüne ulaşın

AMD’nin işlemcide ve yonga setinde yaptığı önemli değişiklikler sayesinde ASUS, X670’i gerçekten yeni nesil bir platform haline getiriyor. Son teknoloji 5 nanometre süreciyle üretilen AMD Ryzen™ 7000 Serisi işlemciler yeni AM5 soketle kullanılıyor. LGA tipi bir soket olan AM5’te pimler işlemci üzerinde değil anakartta yer alıyor. Bu sayede pimlerin hasar görme ihtimali azaltılıyor. AM5 170 watt’a kadar TDP desteği veriyor. Böylece çok sayıda çekirdeğe sahip işlemcilerden yoğun iş yükü altında olağanüstü performans alınabiliyor.

Elbette yeni nesle geçen tek şey işlemci yuvası değil. X670E ve X670 anakartlar en yeni DDR5 RAM’lere destek veriyor. Önceki nesil DDR4 belleklere kıyasla %50 daha yüksek veri hızı sunan DDR5 ile performans yepyeni bir düzeye çıkıyor. ASUS anakartlar ayrıca uygun bellek kitlerine sınırları zorlayacak şekilde hız aşırtma yapma olağanı veren çeşitli donanım ve yazılım optimizasyonları yer alıyor.

X670E ve X670 anakartlarda ayrıca PCIe 5.0 bağlantısı da bulunuyor. PCIe 4.0’dan iki kat yüksek bağlantı hızı sunan bu yeni standart, ASUS X670E ve X670 anakartların yüksek hızlı bağlantı seçeneklerinden yararlanmasını sağlıyor. Tüm seri genelinde en yeni USB4® ve USB 3.2 Gen 2×2 bağlantı noktalarına sahip modeller yer alıyor.

X670E ve X670 anakartlar PCIe 5.0 ve PCIe 4.0’ün devre içinde kullanımı konusunda farklılık gösteriyor. X670E’deki “E” harfi “Extreme” anlamına geliyor. Bu da kullanıcıların bir adet PCIe 5.0 x16 slotuna ve en az bir adet PCIe 5.0 M.2 yuvasına sahip bir anakartla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Ancak ASUS azla yetinmeye niyetli olmadığından, yüksek hızlı depolama söz konusu olduğunda üst seviye modellerde kullanıcılara çok sayıda imkan sunuyor. Çoğu ROG Strix X670E anakartta yerleşil olarak en az iki adet PCIe 5.0 M.2 slotu bulunuyor. Serinin en tepesindeki ROG Crosshair X670E Extreme modelinde yerleşik slotlar ve birlikte gelen eklenti kartlarıyla birlikte toplam dört adet PCIe 5.0 slotu yer alıyor. Geniş kapasiteli üst seviye M.2 SSD’ler çok daha fazla ısı ürettiklerinden ASUS X670 ve X670 serilerinde soğutmaya da sınıf atlatıyor. Bu M.2 yuvalarının çoğunda ısıyı uzaklaştırmaya yardımcı olan çift taraflı M.2 soğutma blokları bulunuyor.

Zahmetsiz kurulum

Bilgisayar toplamanın uzmanlık gerektirdiği dönemler geride kaldı. ASUS her anakart neslinde bilgisayar toplamayı daha da kolay hale getirmek için çalışmayı sürdürüyor. X670E ve X670 serilerindeki benzersiz ASUS Q-Design yenilikleri bir bilgisayar toplama veya yenileme işlemini son derece basitleştiriyor.

Günümüzün son teknoloji ekran kartlarında genellikle büyük soğutma çözümleri ve sağlam arka plakalar yer alıyor. Üstün performansa ulaşmayı sağlayan bu parçalar, PCIe mandalını açmayı zorlaştırabiliyor. ASUS PCIe Slot Q-Release düğmesi, kullanıcıların tek dokunuşla ekran kartlarını çıkarmasına imkan veriyor. Kullanıcılar bu faydalı özelliği tümü ROG Crosshair X670E anakartlarda, ProArt X670E-Creator WIFI’da, çoğu ROG Strix modelinde ve hatta Prime X670E-Pro’da bulabiliyor.

Benzer bir şekilde, geleneksel DIMM yuvası tasarımlarında kullanıcıların belleklerin her iki tarafını da kilitlemesi gerekiyor. Parmakları kalın olan kullanıcılar için ekran kartına en yakın konumdaki yuvanın mandalını açmak zor olabiliyor. ASUS bu nedenle tüm X670E anakartlarda yeni tek taraflı bir Q-DIMM mandal tasarımı kullanıyor. Bu parçalar sayesinde kullanıcılar mandalın ekran kartına yakın olmasından doğabilecek sıkıntıyı yaşamıyor. DIMM yuvasının daha kolay ulaşılabilen tarafındaki tek mandal, belleği sağlam bir şekilde yerine oturtabilmek için yeterli oluyor. RAM takmak ve yenilemek şimdi çok daha kolay.

ASUS ayrıca M.2 sürücü takmayı da kolaylaştırdı. Benzersiz M.2 Q-Latch sayesinde kullanıcıların kolayca kaybolan küçük M.2 vidalarıyla uğraşmasına gerek kalmıyor. M.2 sürücüleri yalnızca parmak ucuyla takıp çıkarmak artık mümkün.

Yeni nesil soğutma

Sistem toplayan çoğu kullanıcı büyük miktarda hava akışı sağlayan yüksek devirli kasa fanlarını tercih ediyor. Bu fanlar yüksek performanslı bileşenleri yük altındayken serin tutmayı sağlarken internette dolaşmak veya e-posta göndermek gibi yoğun işlem gücü gerektirmeyen işler sırasında ise çok fazla gürültü çıkarabiliyor. Hafif işler sırasında sessiz çalışma, yoğun yük altındayken ise verimli hava akışı sağlamayı hedefleyen ASUS, X670 ve X670E serisinde kullanıcıları AI Cooling II teknolojisiyle tanıştırıyor.

Armoury Crate uygulamasındaki FanXpert arayüzü üzerinden etkinleştirilen bu araç makine öğreniminden yararlanarak kısa bir stres testiyle sistem hakkında veri topluyor. Bu işlemden sonra AI Cooling II teknolojisi işlemciyi izliyor ve stres testinden elde ettiği verileri kullanarak sistemi verimli soğutmak için gereken en düşük fan hızını hesaplıyor ve gürültü seviyesinin düşük kalmasını sağlıyor. Bu fan kontrol sistemi fan gürültüsünü sürekli yük altındayken 5,7 dB kadar düşürebiliyor. Bu kendi kendine uyarlanabilir sistem sayesinde kullanıcılar istedikleri zaman soğutma gücüne istedikleri zaman ise sessizliğe kavuşabiliyor. ASUS ayrıca FanXpert’i eksiksiz kalibrasyon ve denetim seçenekleriyle güncelledi. Sıcaklık giriş haritası ve fan tepki haritasına Windows üzerinden kullanışlı Armoury Crate uygulamasıyla erişmek mümkün.

Uzman kullanıcılar için güçlü araçlar

Donanım teknolojilerine meraklı kişilerin AMD Ryzen™ 7000 Serisi işlemciler ve X670E anakartlarla yapacağı ilk şey hız aşırtmayla sistemlerinden ne kadar ekstra performans alabileceklerini görmek olacak. Çok iş parçacıklı iş yüklerinde, tüm çekirdekleri kapsayan hız aşırtma büyük avantaj sağlayabiliyor. Öte yandan oyunlar gibi daha az iş parçacıklı uygulamalarda ise AMD’nin yerleşik Precision Boost Overdrive (PBO) teknolojisi çok iyi sonuç veriyor. Performansı en üst düzeye getiren bu teknoloji işlemci sıcaklığı, aktif görev sayısı ve güç tasarrufu gibi etkenleri otomatik olarak analiz ediyor ve buna göre saat hızlarını akıllı bir şekilde artırıyor.

Kullanıcılar PBO ve tüm çekirdeklere manuel hız aşırtma arasında tercih yapmak zorunda değil. ASUS bunun için Dynamic OC Switcher adını verdiği bir özellik geliştirdi. Efsanevi ROG Crosshair VIII Dark Hero anakartta ilk olarak sunulan bu özellik ASUS tarafından şimdi tüm X670E anakart modellerine eklendi. Bu özellik o an yapılan işte en iyi performansı sunmak için iki mod arasında otomatik geçiş yapıyor. Kullanıcılar yoğun işlem gücü gerektiren işlere uygun manuel hız aşırtma yaptıktan sonra Dynamic OC Switcher’ın devreye gireceği amper ve sıcaklık sınırını belirleyebiliyor. Belirlenen bu sınırın öncesince sistem PBO ile çalışırken, sınır aşıldığında manuel hız aşırtma değerlerine geçerek gereken anlarda olağanüstü çok parçacıklı performans elde edilebiliyor.

Kullanıcılar ayrıca yeni Core Flex özelliğindeki saat hızı, güç dağıtımı ve sıcaklık denetimleriyle sınırları zorlayabiliyor. En basit haliyle, kullanıcılar hafif iş yükü altında temel saat hızını maksimum düzeye getirebiliyor, sıcaklık veya akım arttığında işlemci çekirdek frekansının kademeli olarak azalmaya başlayacağı noktalar belirleyebiliyor. Bu son derece uyarlanabilir sistem güç, akım ve sıcaklık sınırlarını düzenlemek için çok sayıda ayar sunuyor. Kullanıcılar bu sayede işlemci performansını kendi isteklerine göre değiştirebiliyor.

ASUS X670E serisi ayrıca ROG True Voltician’ı geri getiriyor. ROG Crosshair X670E Extreme ve ROG Crosshair X670E Gene modelleriyle birlikte gelen bu osiloskop kiti, donanımlarından maksimum performans almak için anakartlarındaki güç devreleri hakkında ayrıntılı analizlere ihtiyaç duyan teknoloji tutkunlarının işini kolaylaştırıyor. Osiloskop sisteme bağlandıktan sonra ayrı bir sistemde gerçek zamanlı voltaj bilgisi sunuyor. Profesyonel düzeyde hız aşırtma için gereken verileri toplamak hiç bu kadar kolay olmamıştı.

 Serinin öncüsü ROG Crosshair

Republic of Gamers anakartlar 2006’dan beri tasarım ve performans sınırlarını zorlayarak her zaman daha fazlasını talep eden oyunculara üst düzey ürünler sunuyor. En yüksek hızlara ulaşabilen üst düzey bileşenler ve son teknoloji tasarımlardan yararlanan ROG mühendisleri, kalite ve ustalık yansıtan anakartlarla masaüstü bilgisayar tanımını baştan yazıyor.

Yeni nesil özelliklerle donatılan üç adet ROG Crosshair X670E anakart ile seri geleceğe taşınıyor. ROG Crosshair X670E Hero üstün özellikleri ve etkileyici stili benzersiz bir şekilde birleştiriyor. ROG Crosshair X670E Gene orta boy microATX sistemlere bu yeni platformun üst seviye özelliklerini getiriyor. Serinin liderliğini ise hiçbir şeyden vazgeçmeyenlere hitap eden ROG Crosshair X670E Extreme EATX anakart yapıyor.

 ROG Crosshair X670E Hero

ROG Crosshair X670E serisinin en uygun fiyatlı modeli olan ROG Crosshair X670E Hero, profesyonel sistem toplayıcılar ile günlük oyuncular arasında bir köprü oluşturarak kullanıcıların rahatlıkla sergileyebilecekleri yüksek performanslı bir bilgisayar hazırlamasına olanak veriyor.

ROG Crosshair X670E Hero’nun koyu tonlarındaki yüzeyi, sistemin geneli için estetik bir görünüm oluşturuyor. Entegre giriş çıkış korumasını saran polymo aydınlatma etkileyici bir tarz katıyor. Bu renkli ve ışıklı yapı iki farklı RGB düzenine sahip. Böylece sistem toplayanlar başka hiçbir yerde olmayan parlak bir RGB stiliyle dikkatleri üzerine çekebilecek.

AMD Ryzen™ 7000 Serisi işlemcileri bir üst seviyeye taşımak isteyenler, işlemciye zahmetsizce kesintisiz güç sağlayan 110 amp seviyesindeki 18 + 2 güç aşamalarından yararlanıyor. Yeterli miktardaki entegre soğutma blokları devreleri serin tutarken, geniş başlık seçenekleri de kullanıcıların hayallerindeki soğutma çözümünü kurmasını sağlıyor.

ROG Crosshair X670E Hero kullanıcılara sağlam bir yeni nesil sistem kurma fırsatı veriyor. İki adet PCIe 5.0 x16 slotu yeni nesil ekran kartlarına destek veriyor. Bunların yanı sıra anakartta üç adet PCIe 5.0 slotu ve iki adet de PCIe 4.0 slotu bulunuyor. Eğlence ve rekabetçi oyun için gereken net sesler ise ön panel çıkışına üst düzey ses sağlayan gelişmiş ESS® ES9218 Quad DAC ile elde ediliyor. Olağanüstü sinyal gürültü oranı sağlayan bu ses çözümü yüksek kaliteli kulaklıklarla mükemmel bir iş çıkarıyor.

Üst seviye bağlantı seçenekleri de Hero’nun özellikleri arasında. WiFi 6E sayesinde kullanıcılar belirli bölgelerde uyumlu router’larla yeni açılan 6 GHz bandından yararlanıp sorunsuz kablosuz bağlantıdan faydalanabiliyor. Arka taraftaki iki adet USB4 bağlantı noktası, yüksek hızlı harici depolama cihazları ve çevre birimleri için esnek birer erişim noktası sunuyor.

ROG Crosshair X670E Gene

Ne çok büyük ne çok küçük olan microATX’in en uygun anakart boyutu olduğu iddia edilebilir. ROG Crosshair X670E Gene, ikinci bir PCIe x16 slotuna ihtiyaç duymayan oyunculara orta boy MicroATX biçiminde yüksek performans, olağanüstü özellikler ve klasik ROG estetiğini sunuyor.

Entegre giriş çıkış korumasındaki lazer baskılı yansıtıcı ROG logosu ve yonga seti soğutma bloğundaki pikselli Korkusuz Göz simgesi Republic of Gamers ailesine bağlılığı gösteriyor. VRM soğutma bloğundaki RGB LED hatlar Aura Sync ile kişiye özel renkli bir görünüm katıyor. Anakart koyu yonları ve açılı hatlarıyla son derece iddialı bir tasarıma sahip.

Her yönüyle yeni nesil olan X670 platformu, kullanıcıların PCIe 5.0 ve DDR5 ile üstün oyun deneyimleri yaşamasını sağlıyor.  PCIe 5.0 x16 slotu bugünün ve yarının en hızlı grafiklerinin üstesinden gelebiliyor. DDR5 desteği ise kullanıcıların yeni nesil DDR5 RAM’lerin sunduğu devasa bant genişliğinden, etkileyici hızlardan ve olağanüstü güç verimliliğinden yararlanmasını sağlıyor. Yerleşik slotlar ve ROG Gen-Z.2 karttakilerle birlikte Gene modeli toplamda iki adet PCIe 5.0 M.2 yuvasına bir adet PCIe 4.0 M.2 yuvasına sahip. Bu da hızlı ve geniş bir oyun arşivi oluşturma ve zaman içinde genişletme olanağı veriyor. Elbette bu anakart da 110 amp seviyesindeki sağlam 16 + 2 eşli güç aşamalarıyla en güçlü AMD Ryzen™ 7000 Serisi masaüstü işlemcilere hazır.

Gene modeli üst seviye bir anakartta olması beklenen tüm bağlantı seçeneklerini sunuyor: WIFi 6E ile yeni açılan 6 GHz bandına erişim; sorunsuz ağ bağlantısı için Intel 2.5 Gb Ethernet; arka tarafta USB4 bağlantı noktaları; ön panel USB 3.2 Gen 2×2 Type-C bağlantı noktaları için konnektör ve Quick Charge 4+ desteği.

ROG Crosshair X670E Extreme

ROG Crosshair X670E Extreme hiçbir şeyden ödün vermeyen bir anakart. Açılı hatları, canlı RGB LED çizgileri ve şık siyah tonlarıyla ROG Crosshair X670E Extreme, ilgi odağı olacak bir görünüme sahip. Anakarttaki AniMe Matrix™ ekran sahip olduğu bir dizi LED ile özel animasyonlar gösterme fırsatı vererek benzersiz kişiselleştirme olanakları sunuyor.

ROG Crosshair X670E Extreme’in etkileyici görsel unsurları üstün performansı tamamlıyor. VRM devrelerinin, yonga setinin ve dahili M.2 yuvalarının üzerinde yer alan büyük soğutma blokları etkili soğutma sağlamanın yanı sıra karta simetrik bir güzellik de katıyor. Ana M.2 yuvasını kaplayan geniş soğutma bloğunun yüzeyinde çok katmanlı şık grafikler bulunuyor. Entegre alüminyum giriş çıkış koruması VRM devresindeki soğutmaya yardımcı oluyor. Kurulum sürecini de sadeleştiren bu parça şık bir görünüme de sahip.

ROG Crosshair X670E Extreme, sahip olduğu sağlam güç çözümüyle AMD Ryzen™ 7000 Serisi işlemcileri bir sonraki seviyeye çıkarmak için neredeyse sınırsız bir potansiyel taşıyor. 110 amp seviyesindeki 20 + 2 eşli güç aşamalarına sahip olan bu EATX anakart, işlemciye kesintisiz güç iletebiliyor. Günümüzde işlemciler istenen her anda en iyi performansı sunabilmek için mevcut güç seviyesinden ve termal potansiyelden sonuna kadar yararlanıyor. Bu nedenle soğutma yalnızca rahat kullanım için önemli değil. Kapsamlı soğutma sistemleri ile kullanıcılar talep ettikleri performansı sürekli alabiliyor. ROG Crosshair X670E Extreme kullanıcılara hayallerindeki soğutma çözümünü kurmaları için çok sayıda seçenek sunuyor. Kasa, radyatör ve işlemci fanları için toplam altı adet başlıkla hava akışını düzenleyip kontrol etmek mümkün. Özel bir sıvı soğutma çözümü kurmak isteyenler çok sayıdaki pompa ve akış hızı başlığı sayesinde soğutma sistemleri üzerinde eksiksiz kontrole sahip oluyor.

İki kat yüksek bağlantı hızı sunan yeni PCIe 5.0 standardı, kullanıcılara ROG Crosshair X670E Extreme’i USB4 ve USB 3.2 Gen 2 bağlantı noktaları ile zenginleştirme olanağı veren bant genişliğini sunuyor. Çoğu oyuncu cihazlarını şarj etmek için bilgisayarlarının ön panelindeki USB bağlantı noktalarını kullandığından, ROG Crosshair X670E Extreme’in ön panelinde Quick Charge 4+ destekli bir USB 3.2 Gen 2 x2 bağlantısı yer alıyor. Bu anakartı, ön panelinde USB Type-C bağlantı noktası bulunan bir kasayla kullananlar, 60 watt şarj rahatlığına kavuşuyor.[i]

İki adet PCIe 5.0 x16 yuvası bugünün ve geleceğin son teknoloji ekran kartlarına hazır bekliyor. Kartın üzerinde bulunan iki yuvaya ek olarak ROG PCIe 5.0 M.2 kartı ve ROG GEN-Z.2 kartı ile sunulan üç ek yuva ile birlikte ROG Crosshair X670E Extreme, toplamda beş adet M.2 yuvasına sahip oluyor. Bunların dördü PCIe 5.0 x4 modunu destekliyor. Eklenti kartlarındakiler de dahil olmak üzere tüm yuvalardaki soğutma blokları hiçbir sorun yaşamadan sürücülerden tam performans alınmasını sağlıyor. Altı adet SATA 6 Gbps bağlantı noktası sayesinde de kullanıcılar daha geniş bir depolama sistemi oluşturabiliyor, oyun arşivlerinde kısıtlama yapmak zorunda kalmıyor.

Bu anakatın ağ bağlantısı için sunduğu seçenekler de son derece etkileyici. WiFi 6E bağlantısı belirli bölgelerde uyumlu router’lar ile, yeni açılan düşük trafikli 6 GHz bandından yararlanma fırsatı veriyor. Intel 2.5 Gb Ethernet bağlantı noktası router’a yüksek bant genişlikli bağlantı sağlarken Marvell Aqtion 10 Gb Ethernet bağlantı noktası ise sistemi hızlı ağlarda terabyte’lar büyüklüğündeki dosya aktarımlarına hazır hale getiriyor.

Oyun deneyimi için ilk öncelik görüntü ise ikinci sırada da kesinlikle ses yer alıyor. ROG Crosshair X670E Extreme’de olağanüstü ses performansı SupremeFX 7.1 Surround Sound ses çözümü ve entegre amplifikatörler ile op-amplifikatörlerle başlıyor. Ses devrelerinde birinci sınıf kapasitörler, parazit önleyici kalkanlar ve sağ ile sol kanallar için ayrı iletken yolları kullanılıyor. Otomatik özdirenç algılama özelliği sayesinde kullanıcılar yüksek özdirençli üst düzey kulaklıklardan kristal netliğinde ve berrak sesler alabiliyor. ESS ES9218 Quad DAC, ön paneldeki ses çıkışına 120 dB sinyal gürültü oranıyla üst düzey ses kalitesi sağlıyor. Böylece üst seviye kulaklıkları ön panelden rahatlıkla kullanmak mümkün oluyor.

ROG Strix her yerde oyuncuların yanında

Bilgisayarı öncelikle oyun oynamak için toplayan kullanıcılar, ROG Crosshair serisindeki üstün özelliklerin bazılarını ihtiyaçtan çok lüks olarak görebiliyor. ROG Strix anakartlar Crosshair serisinin temel stil ve performans unsurlarını taşırken günlük kullanıcıların ihtiyaç duymayacağı bazı özellikleri dışarıda bırakıyor. ASUS toplamda dört adet ROG Strix X670E anakart modeli sunuyor. Farklı özellik seviyelerine ve stillere sahip üç adet yüksek performanslı ATX anakart modeline Mini-ITX boyutundaki mucizevi ROG Strix X670E-I modeli eşlik ediyor.

ROG Strix X670E-E Gaming WiFi

Strix ailesinin en yüksek performanslı modeli ROG Strix X670E-E Gaming WiFi biçim ve işlevi en iyi şekilde birleştiriyor. Anakarttaki soğutma blokları boyunca uzanan açılı hatlar ve fark yaratan ROG simgeleri ve aydınlatılmış akrilik ekrana sahip entegre giriş çıkış korumasına iddialı bir tasarım oluşturuyor.

Kapsamlı güç ve soğutma çözümleri kullanıcılara yüksek kaliteli bileşenlerden kullanma olanağı tanıyor. 110 amp seviyesindeki 18 + 2 eşli güç aşamalarına sahip olan bu anakart, AMD işlemcilere kesintisiz güç iletebiliyor. İki adet PCIe 5.0 x16 slotu yeni nesil ekran kartlarına ve eklenti kartlarına ev sahipliği yapabiliyor. PCIe 5.0 SSD’lerin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için geniş yüzey alanıyla soğutma sağlayan kalın bir M.2 soğutma bloğuna yer veriliyor. Bu devasa M.2 soğutma bloğu aksesuar kitinin içinde geliyor.

ROG Strix X670E-E Gaming WiFi sistem toplama sürecini kolaylaştıran yeni nesil avantajlara sahip. Ekran kartını çıkarmayı kolaylaştıran PCIe Slot Q-Release düğmesinin yanı sıra anakartın üzerindeki entegre başlatma düğmesi sistem kurarken test yapma imkanı vererek tüm süreci kolaylaştırıyor. ROG aksesuar kitindeki yedek M.2 termal dolgu kullanıcıların daha sonra ekleyeceği sürücüleri en uygun şekilde tutabilmesini sağlıyor.

ROG Strix X670E-F/ X670E-A Gaming WiFi

Günümüzde çoğu oyuncu anakartlarındaki tek bir PCIe x16 slotunu kullanıyor. ROG Strix X670E-F Gaming WiFi ve ROG Strix X670E-A Gaming WiFi bu oyunculara üst seviye sistem kurmaları için gereken her şeyi iki farklı stilde sunuyor.

Bu iki anakart; bir adet PCIe 5.0 x16 slotu, dört adet M.2 yuvası (ikisi PCIe 5.0 ve ikisi PCIe 4.0), WiFi 6E, DDR5 desteği ve bir adet Thunderbolt (USB4®) başlığı gibi birçok özelliği paylaşıyor. Görsel olarak Strix X670E-E modelini andıran Strix X670E-F büyük ölçüde siyah yüzeylerle ve açılı hatlarla kaplı. Dev boyutlu VRM soğutma bloğundaki aydınlatmalı akrilik panel ve aydınlatmalı Aura Sync RGB LED’ler tarz sahibi ve lüks bir dokunuş katıyor.

Trend belirleyen Strix X670E-A ise farklı bir yaklaşım sergiliyor. Yüzeylerdeki iddialı metalik beyaz renk, beyaz ağırlıklı sistemlere çok uygun bir aday. RGB LED aydınlatmalı akrilik panel, donanımın soğutma gücünü mükemmel bir şekilde tamamlayan donmuş bir görünüm taşıyor.

ROG Strix X670E-I Gaming WiFi

Strix X670E-I anakart inanılmaz küçük boyutlarda olmasına rağmen yeni nesil oyun sistemleri için eksiksiz bir platform sunuyor. Son teknoloji ekran kartlarına uygun bir PCIe 5.0 x16 slotuna sahip olan anakartta ayrıca bir çift DDR5 DIMM yuvası ve iki adet M.2 yuvası bulunuyor. Bu M.2 yuvalarının biri PCIe 5.0, diğeri ise PCIe 4.0 bağlantılı.

Yenilikçi tasarım unsurlarıyla kullanıcıların bir Mini-ITX kasanın limitleri zorlanarak kullanıcıların aradıkları performansa ve özelliklere kavuşması sağlanıyor. Üründeki önceden monte edilen giriş çıkış koruması, arka taraftaki bağlantı noktalarını sıkıca sarıyor ve kurulumu kolaylaştırıyor. Bir soğutma bloğu hem PCIe 5.0 M.2 yuvasını hem de yonga setini soğuturken, VRM sıcaklıkları da ısıyı kritik dekuplaj kapasitörlerinden uzaklaştıran termal dolguya sahip geniş arka plakayla kontrol altına alınıyor. Alandan tasarruf sağlayan ROG FPS-II kartı ön panel başlıklarına, 2 adet SATA bağlantı noktasına, CMOS temizleme ve yüksek CPU voltajı gibi özelliklere ayrılan önemli başlıklara ve eski genişleme kartları için kullanılan PCIe mod anahtarına kolay erişim sunuyor.

Yepyeni harici kontrol arayüzü ROG Strix Hive’ın da eklenmesiyle ROG Strix X670E-I anakart rakiplerinin çok ötesine geçiyor. Bu model, mini ITX boyutlu bir makine toplayan kullanıcıların sıkça karşılaştığı sorunlara akıllı çözümler getiriyor ve oyunculara yönelik özelliklere kolay erişim sunuyor.

Mini-ITX boyutlarında normalde üst seviye ses çözümlerine pek yer kalmaz. Ancak ASUS burada da sınırların dışına taşıyor. Hive’da bir adet ALC4050 codec ve bir adet ESS ES9260 Quad DAC olmak üzere üst seviye ses donanımları yer alıyor. Birleşik ses jakı ve optik S/PDIF çıkışı pürüzsüz sesler sunarken, entegre ses seviyesi düğmesi ise kullanıcıların kontrolü eline almasını sağlıyor.

ROG Strix Hive sadece birinci sınıf ses kalitesi sunmakla kalmıyor. Üzerinde bulunan kullanışlı USB Gen 2 Type-C® bağlantı noktası harici depolama cihazı ve çevre birimi bağlamayı kolaylaştırıyor. Kullanımı kolay ASUS Q-LED dizilimi ise sorunları kolayca tespit etmeye yarıyor. EZ Mode PBO düğmesi, ince ayarlanmış PBO profilini BIOS’a girmeye gerek kalmadan işletim sistemi üzerinden gerçek zamanlı olarak etkinleştirme imkanı veriyor. Kullanıcılar ayrıca fiziksel FlexKey ve BIOS Flashback düğmelerinden de yararlanabiliyor. Mini-ITX boyutunda bir sistem kurmak, güncellemek ve bu sistemde çıkabilecek sorunları gidermek hiç bu kadar kolay olmamıştı.

TUF Gaming mükemmel oyun deneyimini herkese ulaştırıyor

Yeni bir anakart satın almak isteyen oyuncuların büyük bir çoğunluğunun neler istediği belli. Performanstan ödün vermeden uzun süre kullanabilecekleri sade ve güvenilir bir model arayan çok sayıda oyuncu var. ASUS bu tür oyunculara TUF Gaming anakart ailesini sunuyor. Bu anakartlar kullanıcıların ihtiyaç duyduğu performansı sağlam ve pratik tasarımlarla veriyor.

TUF Gaming X670E-Plus ve TUF Gaming X670E-Plus WiFi

TUF Gaming X670E-Plus ve TUF Gaming X670E-Plus WiFi anakartlar kapsamlı özellik seti ve sağlam görünümleriyle rakiplerini geride bırakıyor. Temiz hatlar ve iddiasız gri tonlardan oluşan sade tasarım, birçok sistemin görünümüne kolayca uyum sağlayabiliyor. Entegre giriş çıkış korumasındaki ve kartın üzerindeki armalar hoş dokunuşlar katıyor.

Bu anakartlar üst seviye ROG Crosshair ve ROG Strix anakartlardaki üst seviye özelliklerin çoğunu taşıyor. Bir adet PCIe 5.0 x16 yuvası bugünün ve geleceğin üst seviye ekran kartlarına hazır bekliyor. Biri PCIe 5.0’e, ikisi PCIe 4.0’e ve biri de PCIe 3.0’e bağlı toplam dört adet M.2 yuvası geniş kapasiteli ve hızlı bir depolama sistemi kurma fırsatı veriyor. Bu modellerde, bir bakışta sistemin durumu hakkında bilgi veren Q-LED sorun tespit göstergesi gibi birçok Q-Design özelliğine yer veriliyor. Yüksek performanslı kablosuz ağ bağlantısı arayanlar WiFi 6E özellikli TUF Gaming X670E-Plus WiFi modelini değerlendirebilir. Yalnızca kablolu bağlantı isteyenler ise kablosuz bağlantı özelliği dışında tamamen aynı olan TUF Gaming X670-E Plus’taki Realtek 2.5 Gb Ethernet bağlantı noktasıyla tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

ProArt yaratıcılığın önünü açıyor

En yeni AMD Ryzen™ 7000 Serisi işlemcilerin performans potansiyelinden yararlanacak tek grup oyuncular değil elbette. Mühendisler, tasarımcılar, video editörleri, animasyon sanatçıları ve oyun geliştiricileri gibi yaratıcı profesyoneller çok çekirdekli işlemcilerin, yüksek bant genişlikli DDR5 RAM’lerin ve yüksek hızlı PCIe 5.0 depolamanın avantajlarından tam olarak yararlanacak iş akışlarına sahip. Bu yaratıcı profesyoneller ve daha birçok kişi ProArt anakartların sunduğu üstün bağlantı seçeneklerinden, geniş yüksek hızlı depolama imkanlarından ve profesyonel stilden yararlanabiliyor.

ProArt X670E-Creator WiFi

ProArt X670E-Creator WiFi olağanüstü özellikleriyle yeni nesli kullanıcıların önüne getiriyor. Anakartın tasarımında temiz hatlar, şık açılar ve hassas bir simetri öne çıkıyor. Sade renkler bu ProArt anakartlara zamanın ötesine geçen ve her ortama uyum sağlayan bir görünüm katıyor. Böylece ev ofislerden setlere veya müşteriyle ortak çalışma ortamlarına kadar her yere uygun bilgisayarlar kurulabiliyor. Entegre giriş çıkış korumasındaki ve yonga seti soğutma bloğundaki altın rengi hatlar lüks ve rafine bir tarz oluşturuyor.

Yüksek hızlı bellek kitlerine ihtiyaç duyulan yaratıcı iş yükleri söz konusu olduğunda, ProArt X670E-Creator WiFi anakart DDR5 RAM’lerin devasa bant genişliğini, olağanüstü hızını ve inanılmaz güç verimliliğini sunuyor. Donanım ve yazılım optimizasyonlarıyla donatılan bu anakart, kullanıcıların hız aşırtma yaparak sınırları zorlamasını sağlıyor.

PCIe 5.0 bağlantısıyla ProArt X670E-Creator WiFi yeni nesil SSD’lerin ve GPU’ların kapılarını açıyor. Bu modelde bir değil iki adet PCIe 5.0 x16 slotu yer alıyor. Yaratıcılık gerektiren işler ulaşılabilecek en yüksek aktarım hızlarından yararlandığı için ASUS bu anakarta dört adet M.2 yuvası yerleştirdi. Bu yuvaların ikisi PCIe 5.0 destekli olarak geliyor.

Kullanıcılar ayrıca kapsamlı yüksek hızlı bağlantı noktası seçenekleriyle eksiksiz bir yaratıcı iş istasyonu deneyimi yaşayabiliyor. Yeni PCIe 5.0 protokolü arka giriş çıkış panelindeki bir çift USB4 bağlantı noktası için de bant genişliği sağlıyor. Ön panel bağlantılarının esnek olması birçok iş akışı için büyük önem taşıyor. Bu nedenle ProArt X670E-Creator WiFi’ın ön panelinde Quick Charge 4+ destekli bir USB 3.2 Gen 2×2 Type-C bağlantısı bulunuyor. Ön panelinde USB Type-C bağlantı noktası olan bir kasayla birlikte kullanıldığında 60 W şarj imkanı elde ediliyor.1

Olağanüstü ağ bağlantısı seçenekleri de bu anakartın sundukları arasında. Uyumlu bir router ile kullanıldığında WiFi 6E standardı daha önceden kullanılmayan 6 GHz tayfı sayesinde belirli bölgelerde daha güçlü kablosuz bağlantı deneyimi yaşatıyor. Intel 2.5 Gb Ethernet sağlam ve güvenilir kablolu bağlantılar sunarken Marvell AQtion 10G Ethernet bağlantı noktası ise yüksek hızlı ağ depolama cihazlarına bağlanmak gibi seçenekler veriyor.

ASUS Prime anakartlarla gereken her şey elinizde

Mükemmel özelliklere, güvenilir performansa ve sade tasarıma sahip olan ve uygun fiyatla sunulan bir anakart arayanlar ASUS Prime serisinde istediklerini bulabilir.

ASUS yeni AMD X670E ve X670 platformları için üç yeni anakart sunuyor. Serinin en üstünde Prime X670E-Pro WiFi modeli yer alıyor. DDR5 desteği, PCIe 5.0 x16 yuvası ve bir adet PCIe 5.0 M.2 yuvası ile bu anakart yeni nesil bir PC kurmak isteyenlere ideal bir seçenek sunuyor. WiFi 6E, bir adet Realtek 2.5 Gb Ethernet bağlantı noktası ve bir adet Thunderbolt (USB4®) başlığı da zaten etkileyici olan bu seçeneği daha da zenginleştiriyor. Kendi sistemini kurmak isteyenlere yönelik özellikler de bunları tamamlıyor. Önceden monte edilmiş giriş çıkış kalkanı kurulum sürecini sadeleştirirken PCIe Slot Q-Release düğmesi de ekran kartlarını kolayca çıkarma imkanı veriyor. Q-LED hata tespit göstergesi ise sorun çözerken tahminlere başvurma zorunluluğunu sona erdiriyor.

PCIe 5.0 SSD’lerin nefes kesen hızı çoğu iş yükünde fark yaratacak cinsten. Ancak yine de bu özellik AM5’e geçiş yapmak isteyen çoğu kullanıcının olmazsa olmazlar listesinde yer almayabilir. ASUS, Prime X670-P WiFi ve Prime X670-P modellerini tam da bu tür kullanıcılar için tasarladı. Bu anakartlar DDR5 desteği ile çoğu işi hallederken üç adet yerleşik M.2 yuvası ile de geniş depolama alanı imkanı sunuyor. Thunderbolt (USB4®) başlığı ise kullanıcıların uyumlu kasaların ön panelinde yüksek hızlı bir bağlantı noktasına sahip olmasını sağlıyor. Yerleşik kablosuz bağlantı özelliği olmazsa olmazlar arasındaysa WiFi6 bağlantı olanağı sunan Prime X670-P WiFi modeli bu talebi karşılıyor. Kablolu ağ bağlantısıyla yetinenler ise WiFi dışında tamamen aynı olan Prime X670-P modelini tercih edebiliyor.

ASUS bileşenleriyle sisteminizi tamamlayın

ASUS itibarını anakartlarının kalitesine ve performansına borçlu. Günümüzde ASUS ekran kartlarından kasalara, fanlardan hepsi bir arada sıvı soğutma sistemlerine ve güç kaynaklarından ekran kartı sabitleyicilere kadar bir bilgisayar kurmak için gereken neredeyse her şeyi içeren bir ürün portföyüne sahip. Bunlar dışında ekranlar, çevre birimleri ve kablosuz ağ ürünleri de bulunuyor. ASUS uyumlu estetik görünüme sahip bir bilgisayar toplamak isteyenlere aradıkları her şeyi sağlıyor. Efsanevi ASUS kalitesini taşıyan ASUS X670E veya X670 anakartlar geniş bir ekosisteme dahil ürünlerle çevreleniyor.

Yeni Ryzen sistemleri için bir ekran kartı arayan oyuncular ve içerik üreticileri için ASUS geniş seçenekler sunuyor. Kullanıcılar ister AMD ve NVIDIA gibi iş ortaklarının en iyi GPU’larını taşıyan son teknoloji ekran kartları ister giriş seviyesi bir model arasın istedikleri her tür model ASUS’ta bulunuyor. Farklı ekran kartı seçeneklerimiz hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

İlk kez sistem kurarken yardım almak veya bir sonraki sisteminiz için fikir edinmek için sistem toplama sayfamızı ziyaret edin. Bu sayfada en yeni ASUS ürünleri hakkında ayrıntılı bilgiler, sistem toplama sürecini gösteren videolar ve eksiksiz bir alışveriş listesi oluşturmayı kolaylaştıran tavsiye sistemler bulabilmek mümkün. Bir sistem toplamak düşündüğünüz kadar zor değil ve ASUS yeni başlayanların her zaman yanında.

ASUS X670 anakartlar açılış sayfası