TeknoTalk

Avrupa Birliği’nden Google’a 5 Milyar Dolarlık Tarihi Ceza

Avrupa Birliği’nden Google’a 5 Milyar Dolarlık Tarihi Ceza

Avrupa Birliği (AB), Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google‘a 4,3 milyar avro para cezası verdi.

Google uygulamalarında Android zorunluluğu getirdi böyle oldu!

Avrupa Birliği Komisyonu Google‘a tarihi bir ceza kesti. Rekabet kurallarını ve pazardaki hakimiyetini kullanmanın bedeli tam 5 milyar dolar oldu. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Google’a Android işletim sisteminin piyasada haksız hakimiyet kurması nedeniyle 5 milyar dolar ceza vereceği bildirildi.

AB’nin Rekabet Komisyonu Üyesi Margrethe Vestager’in Brüksel’de saat 13: 00’de açıkladığı habere göre, Google’ın “bu davranışa 90 gün içinde etkili bir son vermesi” gerektiğini açıkladı.

Söz konusu 5 Milyar dolarlık ceza tam üç yıl süren araştırma sonrası verildi.  Brüksel’de düzenlenecek toplantı ile kamuoyu ile duyurulacak olan ceza, Google’ın mobil işlerim sistemi Anroid ile haksız bir şekilde hakimiyetini güçlendirecek atımlarına devam etmesi etkili oldu.

Avrupa Komisyonunun bu güne kadar tek bir şirkete verdiği en büyük para cezası oldu!

Google’ın bu kararı temyiz götürme hakkı bulunuyor. AB Komisyonu’nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, daha önce Google’ın bir alışveriş kıyaslama hizmetine 2,8 milyar dolar ceza kesilmesine karar vermişti. Ancak şirket, kararı temyiz etmişti.

Adsense Reklam Verme Sistemi de başka bir soruşturma konusu!

Vestager ve ekibi, Google’ın reklam verme sistemi Adsense konusunda da üçüncü bir soruşturma yürütüyor. AB’nin Rekabetten Sorumlu Üyesi Vestager Google’a karşı üç farklı soruşturma yürütüyor. Avrupa Komisyonu, o dönem üyeleri arasında Microsoft, Nokia ve Oracle’ın da bulunduğu Fairsearch (Adil arama) adlı bir ticari grubun şikayeti üzerine Anroid işletim sistemi konusundaki soruşturmasına başlamıştı.

Araştırma şirketi Statcounter’a göre o dönem, Android Avrupa cep telefonu pazarında yüzde 64’lük bir paya sahipti. Sistemin pazar payı daha sonra yüzde 74’e yükseldi.

 

 

 

Komisyon daha sonra Google’ın rekabet kurallarını ihlal ettiğini savunan üç farklı iddiada bulunmuştu;

Şirket, Google arama motoru ve Playstore’u birlikte sunmalarının, hizmetlerini bedava sunmalarını mümkün kıldığını iddia etti. Google ayrıca, Apple ve rakip iOS işletim sisteminin kullanıcılara her durumda bir alternatif sunduğunu savundu.

Rusya’da benzer soruşturma

Rekor kıran para cezasıyla ilgili olarak Vestager, “Bu çok ciddi bir ihlal. Bu çok ciddi bir yasadışı davranış. ” dedi.

EU Commission

Exit mobile version