Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Avrupa’nın en yüksek kapasiteli veri merkezi test laboratuvarı Türkiye’de açıldı

Systemair Grup’un dünyadaki ilk veri merkezi test laboratuvarı yatırımı 365 Performance Center ile Türkiye’nin stratejik konumu ve ihracat potansiyeli globale taşınıyor...

Avrupa’nın en yüksek kapasiteli veri merkezi test laboratuvarı Türkiye’de açıldı

Systemair Grup’un dünyadaki ilk veri merkezi test laboratuvarı yatırımı 365 Performance Center ile Türkiye’nin stratejik konumu ve ihracat potansiyeli globale taşınıyor…

İsveç merkezli global iklimlendirme devi Systemair, Avrupa’nın en son teknolojiye sahip Veri Merkezi Test Laboratuvarı 365 Performance Center’ı Türkiye’de açtı. Türkiye’de ürettiği patentli teknolojileri 25’ten fazla ülkeye ihraç eden Systemair’ın Dilovası’ndaki fabrikası içinde 20 Milyon TL yatırımla hayata geçirdiği laboratuvar, Avrupa’nın en yüksek kapasiteli veri merkezi test laboratuvarı konumunda. Systemair Grup’un veri merkezleri alanındaki ilk yatırımı olan tesisin, dünyadaki veri merkezi soğutma çözümlerine yeni bir soluk getirmesi hedefleniyor.

Veri merkezi çözümleri konusunda uzun yıllardır sektöre öncülük eden Systemair, dünyanın en önemli yatırım alanlarının başında gelen bu kulvarda ileri vizyonuyla fark yaratmaya devam ediyor. Karbon etkili ve yüksek verimli cihazlar üreten, en iyi mühendislik çözümünü geliştirmek ve ürünlerinin çevresel etkilerini optimize etmek için danışmanlar ve tasarımcılarla çalışan şirket, veri merkezlerine hazır çözümlerin yanı sıra işletmelerin koşulları doğrultusunda özelleştirilmiş anahtar teslim çözümler de sunuyor. Son olarak veri merkezlerinde giderek artan iklimlendirme ihtiyaçlarına cevap verecek dev bir yatırıma imza atan Systemair, bu yatırım için Türkiye’yi seçti.

Avrupa’daki en modern ve yüksek kapasiteli veri merkezi test laboratuvarı olan 365 Performance Center’ın açılışını gerçekleştiren şirket, dünya genelindeki veri merkezi soğutma çözümlerinde yeni bir perde aralamayı hedefliyor. 365 Performance Center ile veri merkezi soğutma sistemlerinin olmazsa olmazı olan fabrika kabul testlerini kendi bünyesinde gerçekleştirecek olan Systemair, bu yatırımla Türkiye’deki üretim tesisinin stratejik konumunu ve ihracat gücünü de farklı bir noktaya taşımayı amaçlıyor.

 Systemair Türkiye Genel Müdürü Ayça Eroğlu;

20 Milyon TL’lik global yatırım ile Türkiye’ye olan güvenini bir kez daha gösterdi

Systemair Grup için dünya genelindeki en önemli üretim ve Ar-Ge üslerinin başında Türkiye’nin geldiğini söyleyen Systemair Türkiye Genel Müdürü Ayça Eroğlu;

“Systemair Türkiye olarak; fabrikalar, alışveriş merkezleri, havalimanları, şehir hastaneleri, acil durum hastaneleri, endüstriyel tesisler gibi dev projelerin iklimlendirmesini sağlayan klima santralleri sektöründe yaklaşık 10 yıldır pazar lideri konumundayız. Başarımızın arkasında ise durmadan üreten güçlü bir ekip ve herkes için erişilebilir taze hava misyonumuz var. Bu sayede Türkiye’nin en büyük iklimlendirme şirketlerinden biri olarak Dilovası’nda ürettiğimiz ürün ve sistemleri dünyaya satıyor, 25’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Attığımız her adımda iç hava kalitesini artırma misyonunu grup içinde çok iyi bir şekilde sürdürdüğümüze inanıyoruz. Öyle ki, Systemair Grup tarafından hayata geçirilen ilk veri merkezi test laboratuvarı 365 Performance Center’ın da Türkiye’de açılmasının şirketin ülkemize olan güvenini ortaya koyan en önemli kanıt olduğunu düşünüyoruz. 2022 yılında 20 Milyon TL’lik global bir yatırımla veri merkezi soğutma sistemleri alanındaki bilgi birikimimizi Türkiye’de somut bir adıma dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Avrupa’nın alanında en modern tesisi

Dijitalleşmenin etkisiyle artan veri iletişimi ve buna bağlı olarak artış gösteren güç tüketiminin daha kapsamlı ve sürdürülebilir çözümleri zorunlu kıldığını ve bu kapsamda veri merkezi test laboratuvarını açma kararı aldıklarını ifade eden Ayça Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

 “Dünyada veri merkezleri sayısı ve büyüklükleri söz konusu olduğunda batı ülkeleri başı çekiyor. Bu durum, önümüzdeki yıllarda ‘hiper ölçek’ olarak adlandırılan 40-50 bin metrekarelik büyüklükteki veri merkezi sayısının neredeyse iki katına çıkacağını gösteriyor. Ülkemizdeki veri merkezi pazarında da dikkat çekici bir büyüme potansiyeli var. Türkiye’nin genç iş gücü, stratejik konumu ve coğrafi olarak üç kıtayla bağlantılı olmasının veri merkezi pazarının potansiyelini artıracağına inanıyoruz. Bu noktada, Dilovası’ndaki yeni nesil fabrikamızda iç tedarik ve ihracatın yanı sıra veri merkezi kulvarındaki gelişmelerin odağında bir adım atmak istedik ve 365 Performance Center’ı hayata geçirdik. Bu tesis ile Systemair Grup içerisinde ‘son teknolojiye sahip en modern üretim tesisi’ unvanını koruyan Dilovası’ndaki fabrikamıza, ‘HVAC sektöründe Avrupa’nın son teknolojiye sahip en donanımlı ve AMCA 210’a uyumlu veri merkezi test laboratuvarı’ unvanını da ekliyoruz. Systemair olarak bu değerli yatırımın hem grup içinde hem de global arenada ülkemizi kulvarının oyun kurucuları arasına taşıyacağına inanıyoruz. Türkiye’nin gücünü arkamıza alarak ülkemizde çok daha büyük işlere imza atmak için ilk günkü heyecan ve azimle çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz.”

Fabrika kabul testlerini kendi bünyesinde yapacak

Veri sayısı ve boyutu büyük bir hızla artarken verilerin güvenle depolandığı veri merkezleri için yapılacak yatırımların çok kıymetli getirileri olduğuna dikkat çeken Ayça Eroğlu, dünya genelindeki veri merkezi soğutma çözümleri alanında iddialı olduklarını dile getirdi. 365 Performance Center’ın yaratmak istedikleri bütüncül hizmet anlayışı için önemine de değinen Eroğlu;

“Veri merkezi soğutma sistemlerinin eksiksiz ve sorunsuz çalışabilmesi için fabrika kabul testleri çok önemli. İlgili proseslerde yaşanabilecek herhangi bir aksaklık, zincirin tüm halkalarını etkileyeceğinden hatasız bir süreç yönetimi hayati değere sahip. Biz 365 Performance Center ile bu testleri kendi bünyemizde yapacağız. Bu sayede veri merkezi soğutma çözümleri sunduğumuz müşterilerimizin ürünlerini teslim etmeden önce burada belirli prosedürleri takip ve test ederek onaylayabileceğiz. En önemlisi de bugüne kadar klima santrallerinde devam ettirdiğimiz entegre hizmet anlayışımızı veri merkezi alanında da sürdürerek iş ortaklarımıza eksiksiz ürün ve hizmet sunabileceğiz. Tüm bunlara ek olarak Türkiye için büyük bir öneme sahip yeni veri merkezi soğutma cihazı Geniox Tera’nın da 365 gün iklim şartlarını simüle edecek performans testlerini bu test laboratuvarında yapacağız” diye belirtti.

Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Eroğlu 

Testler maksimum verimlilikle mevsim şartlarından bağımsız yapılacak

Veri merkezi kulvarında yapılan bu yatırımın benzer veri merkezi test laboratuvarlarından ayrıldığının altını çizen Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Eroğlu ise 365 Performance Center’ın özelliklerini şu sözlerle özetledi:

“Systemair Grup bünyesinde gelişmekte olan pazarlar içinde önem derecesine göre ön sıralarda konumlanıyoruz. Deneyimli ekibimiz, alt yapımız, üstün teknolojik envanterimiz ile Ar-Ge merkezimizde yürüttüğümüz ve Systemair Grup içinde satılabilir hale getirdiğimiz ürünlerimizle fark yaratıyoruz. Dolayısıyla bu test laboratuvarının kapsamlı alt yapısı ve pazarın yüksek beklentisini karşılayabilecek bir yapılanmaya sahibiz. Laboratuvarımızda yapılacak yüksek teknolojili performans testlerinin amacı ise belirlenen koşullar ve uygulanan yük altında test yapılan sistemde ortaya çıkabilecek darboğazları ortaya çıkarmak ve sistemin genel performansını ölçmek. Bu bağlamda, yarı mamullerin ve yaptığımız hesaplamaların nihai cihazla aynı olduğunu ispatlamayı hedefliyoruz. Bunu yaparken enerji tasarrufunu maksimize edecek bir test düzeneği kullanmak ise çevreyi korumak adına en önemli sorumluluğumuz. Laboratuvarımızın uluslararası standartlara uygunluğu nedeniyle hem uzun yıllardır sağladığımız testleri artık daha verimli bir şekilde gerçekleştireceğiz hem de enerji verimliliğiyle geleceğimizi korumaya katkıda bulunacağız. Ek olarak, benzer veri merkezi test laboratuvarları kış simülasyonu için gerçek kış mevsimini beklerken biz mevsim şartlarından bağımsız olarak +45°C yaz ve -5°C kış simülasyonu sağlayabileceğiz.”

365 Performance Center’ın ilham kaynağı mavi gezegen

Bu yatırımın hayata geçirilmesinin bir diğer motivasyonunun ise sürdürülebilirliğe katkı sağlamak olduğunu söyleyen Ayşegül Eroğlu;

“Gezegenimiz binlerce yıldır bize ev sahipliği yapıyor. Ancak dünyamız iklim değişikliği gibi bir dizi iklim sorunuyla karşı karşıya… Bu sorunların derinleşmesinde ise ciddi bir tehdit unsuru olan sera gazı emisyonları rol oynuyor. Dünyadaki sera gazı emisyonlarının yüzde 35’ine iklimlendirme endüstrisinin neden olduğunu göz önüne alırsak bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin doğaya karşı sorumluluk üstlenmesi her geçen gün daha önemli hale geliyor. Biz Systemair olarak 365 Performance Center’ı bu hassasiyetle tasarlardık ve hayata geçirdik. Veri merkezi test laboratuvarımızın ismi ise peşinden gittiğimiz ilkelerimizi yansıtıyor ve mavi gezegenimizin güneşin etrafındaki yolculuk süresi olan 365 günü yani dünyamızı temsil ediyor. Aynı zamanda cihazların 365 günlük şartlandırma simülasyonunu sağlayabilmemizden geliyor” diyerek sözlerini tamamladı.