Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

AVTED, Türkiye Açık Veri Endeksi 2023 Sonuçlarını Açıkladı

Açık Veri ve Teknoloji Derneği (AVTED), uzun süredir üzerindetitizlikle üzerinde çalıştığı Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksi2023 açıklandı.


AVTED,
Türkiye Açık Veri Endeksi 2023 Sonuçlarını Açıkladı

Açık Veri ve Teknoloji Derneği (AVTED), uzun süredir üzerindetitizlikle üzerinde çalıştığı Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksi2023 açıklandı.

2023 yılı sonu itibariyle açık veri portalına sahip 12 Büyükşehir İl ve 5 İlçe Belediyesi’ninhazır olma, uygulama ve etkiboyutlarındagösterdikleri performansları analiz eden AVTED, açık verifarkındalığının oluşması ve geliştirilmesini amaçlıyor.

12 Büyükşehir ve 5 İlçe Belediyesi Analiz Edildi

Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksiraporunda, açık veri portalına sahip 12Büyükşehir (Alfabetik sırayla, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Ordu, Sakarya BüyükşehirBelediyeleri) ve 5 İlçe Belediyesi(Beyoğlu, Eyüpsultan, Kadıköy, Küçükçekmece, Tuzla İlçeBelediyeleri) hem şeffaflık ve hesapverilebilirlik hem de açıklıkkültürünün yaygınlaşması için attığı adımlar inceleme altına alınıyor.

Raporda Öne Çıkanlar

Türkiye’deki açık veri çalışmalarının başarılı yönlerini öne çıkarmayı, eksik yönleri için ise rehber olmayı amaçlayan endeks çalışmasınagöre; büyükşehir kategorisinde 72,26 puan ile İzmir BüyükşehirBelediyesi ve ilçe kategorisinde 76,48 puan ile Tuzla Belediyesi en yüksek performansları gösteren belediyeler oldu.

Hazır olma, uygulama ve etki boyutlarındaki performanslar isebelediyelerin yapmış olduğu çalışmalara göre değişkenlik gösteriyor. 2023 yılı Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksi Raporu’na, www.acikveriendeksi.org sayfasından ulaşılabiliyor.


Türkiye’deki açık veriçalışmalarının artmasının da amaçlandığı rapor, uluslararasıendekslerden yararlanarakhayata geçirildi ve araştırmametodolojisi şeffaf bir şekildepaylaşıldı. Açık Veri EndeksiProje Yöneticisi Dr. Fatih Sinan Esen rapor motivasyonlarını şöyle açıklıyor;

“Bu endeks açık veri çalışmalarını hazır olma, uygulama ve etkiboyutlarıyla inceleyen bir gösterge araştırmasıdır. Raporuoluştururken de çok boyutlu bir motivasyomuz vardı; yerelyönetimleri uluslararası standartlara uygun şekilde açık veriçalışmalarına teşvik etmek, yapılan açık veri çalışmalarının sosyaletkisini ölçümlemek, faydalı bir rekabete imkân verecekkarşılaştırmalı bir endeks sunmak ve verilerini hiç açmamış olan yerelyönetimlere ilham olmak istedik. Raporumuzu geri bildirimlerlegeliştirerek her sene Türkiye Açık Veri Endeksi olarak yayınlamayıplanlıyor, tüm kurum ve kuruluşların katkısını bekliyoruz.”

Yerel Seçimlere Yarışacak Tüm Adaylara Çağrımız Var!

Açık Veri ve Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Eren ise Açık Veri Endeksi’nin verileri açma iradesini artıracağını ifadeediyor ve ekliyor;

Bir açık veri barometresi oluşturmak derneğimizin ana hedeflerindenbiriydi. Bu çalışmanın ülkemizde hem verileri açma iradesiniarttıracağına hem de veri kaynaklarınının geliştirilmesine imkânvereceğine içtenlikle inanıyoruz ve çalışmamıza katkı sunanbelediyelere teşekkür ediyoruz. Bu bağlamda yerel seçimlerdeyarışacak tüm adayların açık veri çalışmaları yapacaklarına dairhedeflere, seçim kampanyalarında özellikle yer vermelerini ricaediyoruz.”

Açık Veri Ve Teknoloji Derneği Hakkında

Telif hakkı, patent veya diğer kontrol mekanizmalarının kısıtlamasıolmaksızın herkesin istediği gibi kullanılabileceği dijital veri olaraktanımlanan açık veri; günümüz teknolojilerinin yardımıyla serbestçeerişilebilen, paylaşılabilen ve tekrar tekrar kullanılabilen yapısıylaşeffaflığı, katılımı ve inovasyonu sağlayarak bizi daha iyi birey, daha iyitoplum ve ülkemizi daha iyi bir ülke yapar. Bu motivasyonla açık verisavunucuları tarafından 26 Haziran 2020’de kurulan Açık Veri ve Teknoloji Derneği (kısaca AVTED); farklı disiplinlerden uzmanlarınaçıkverikonusuna ilgi göstermesini sağlamayı, “açık veri kültürü ve farkındalığıoluşturmayı, kitle kaynaklarını ve girişimcileri hareketegeçirmeyi, her alanda hayatı kolaylaştıracak verileri açık hale getirerek, uygulamalar yapmayı, açık veri önündeki engellerin kalkması içinçalışmayı ve ülkemiz için biraçık veri endeksikurulmasını hedefleyensivil ve bağımsız bir kuruluştur.

Daha fazla bilgi ve gönüllülük için avted.org.tr adresini ziyaretedebilirsiniz.