Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Bankalarda Anne Kızlık Soyadı ve SMS ile tek kullanımlık şifre tarih oluyor

Bankalarda Anne Kızlık Soyadı ve SMS ile tek kullanımlık şifre tarih oluyor. Bankalarda Anne Kızlık Soyadı ve SMS ile tek kullanımlık şifre

Bankalarda anne kızlık soyadı tarih oluyor

BDDK’nın yeni tebliği ile anne kızlık soyadı, SMS ile tek kullanımlık şifre gönderme gibi bir çok kimlik doğrulama yöntemi tarihe karışıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların faaliyetlerinin ifasında kullandıkları bilgi sistemlerinin yönetimi ile elektronik bankacılık hizmetlerinin sunulmasında ve bunlara ilişkin risklerin yönetiminde esas alınacak asgari usul ve esaslar ile tesis edilmesi gereken bilgi sistemleri kontrollerini düzenledi. BDDK’nın Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik’i 1 Temmuz 2020’de yürürlüğe girecek. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte tüketicilerin de hayatında bir çok önemli değişiklik yaşanacak. Bunlardan ilki tüketicilerin kimliklerini doğrularken bankaların sorduğu güvenlik sorularının başında gelen anne kızlık soyadı. Yeni dönemde artık kimlik doğrulamada artık anne kızlık soyadı sorulmayacak. Bunun yanı sıra yeni dönmede kimlik kartları üzerinde yazan her hangi bir bilgi, kimlik doğrulama sorusu olarak kullanılmayacak. Bunun yerine kimlik üzerinde yazamayan ‘güvenlik sorusu’ gibi doğrulama metodu kullanılacak.

YENİ DÖNEMDE BANKA MÜŞTERİLERİ VE BANKALARIN HAYATINDA NELER DEĞİŞECEK?

Yönetmelikle birlikte banka müşterileri ve banka yöneticileri için başlayacak diğer önemli yenilikler ise şöyle:

  • -Yeni elektronik kimlikler ve pin numaraları ile artık bankacılık işlemleri yapılabilecek. Bu kimlik kartları ile ATM’lerde işlem yapılabilecek.
  • -SMS ile gönderilen tek kullanımlık doğrulama şifreleri artık tarih oluyor. Şifreleme müşteri sisteme ilk girdiğinde yapılacak ve şifre cihazları ya da yazılımlarla inkar edilemez şifreleme yöntemleri kullanılacak. Dolandırıcılığın önüne geçilecek.
  • -Artık bütün bankalar ürün satış ve yaptığı işlemlerin tersini de yapmak zorunda. Yani mobil ve internet üzerinden kart ve hesap açılabildiği gibi kapatılabilecek. Müşteri bu işlemlerin son bulması için şubeye gitmek zorunda kalmayacak.
  • -Müşteri internet ya da mobil işlemlerden haftalık ya da aylık kendine işlem limitleme opsiyonu koyabilecek.
  • -Mobil cihazlarda yüz tanıma ve parmak izi gibi yöntemler kullanılamayacak.
  • -ATM’den yapılan dolandırıcılıkları önlemek için bu cihazlardaki kart kopyalama gibi müşteri güvenliği ile ilgili bütün konuları bankalar gidermek zorunda olacak. Bankacılılar yeni dönemde ATM dolandırıcılıklarının yüzde 99’nun önlenmesini bekliyor.
  • -Sosyal medya ve arama motorlarına verilen reklamlardan dolayı dolandırıcılığın önlenmesi için bankalara ,bu şirketlerle yapılan sözleşmelere söz konusu maddelerin konulması şartı getirildi. Sosyal medya ve arama motoru şirketlerinin bunun kabul etmemesi durumunda bankalar bu mecralarda reklam veremeyecek.
  • – Bilgi ve veri güvenliği konularında artık bankaların yönetim kurulları doğruan sorumlu olacak.
  • -Yönetmelikle birlikte bulut sistemlerinden hizmet alma ve veri depolama yasal hale geliyor. Burada hizmet sağlayıcının verileri yurtiçinde tutma zorunluluğu var.