Sosyal Medya

Kripto Para

Bitcoin bir şok daha yaşadı! Bitcoin neden düştü?

FED baskısından ve savaş ihtimallerinden bir türlü kendine gelemeyen Kripto Para Borsası şimdi de bir şok dalgasının FED tutanaklarından sonra yaşadı... Uzun süredir 40 bin - 43 bin dolar bandında seyreden Bitcoin 38 bin seviyelerine kadar indi elbette altcoinlerde düşüş çok daha fazla...İşte nedenleri?

Bitcoin bir şok daha yaşadı! Bitcoin neden düştü?

FED baskısından ve savaş ihtimallerinden bir türlü kendine gelemeyen Kripto Para Borsası şimdi de bir şok dalgasının FED tutanaklarından sonra yaşadı… Uzun süredir 40 bin – 43 bin dolar bandında seyreden Bitcoin 38 bin seviyelerine kadar indi elbette altcoinlerde düşüş çok daha fazla…İşte nedenleri?

2022 yılına kötü bir başlangıç yapan kripto para piyasası sürekli düşüş eğilimde. 2021 Kasım ayında zirve noktasına gelen bitcoin şu anda bu zirveden çok uzakta…

FED tutanaklarının açıklanması sonrasında, ABD borsalarındaki yüzde 1’i aşkın değer kayıpları kripto paralarda düşüşe neden oldu. Dow Jones yüzde 0.89 oranında düşüşle 34 bin 715 puan, S&P 500 yüzde 1.10 oranında düşüşle 4482 puan, Nasdaq ise yüzde 1.30 oranında düşüşle 14 bin 154 puan seviyesine geriledi.

Tek başına bu da etken olmayabilir zira Ukrayna – RUSYA arasındaki savaş ihtimali giderek artıyor!

ABD-Rusya-Ukrayna üçgeninde sıcak gelişmelerin yaşandığı bu günlerde jeopolitik sorunlar kripto para piyasalarını olumsuz etkiliyor. Ukrayna’nın olası Rus işgalinde ABD’nin sert tavır alacağı belirtilirken Rusya ekonomisini çökertmek için uygulamaların devreye gireceği de senaryolar arasında yer alıyor. Bununla birlikte Ukrayna’nın yanında duran AB ve ABD’ye karşı, Rusya’nın da Çin’i arkasına alabileceği beklentiler arasında yer alıyor. Bu da herhangi bir işgal anında küresel ekonomide dalgalanmalar yaşanabileceği riskini ortaya çıkarıyor.

Fed’in enflasyonla mücadele için faiz artırım hamlesinin yakın zamanda gelecek olması ihtimali de piyasalarda satış dalgası yarattı.

Jeopolitik sorunlardan beslenen yatırım aracı Altın ise ons bazında 2 ayın zirvesinde seyretmesi de kripto paralardan kaçışı tetikledi.

Bitcoin’de son durum ne?

Kasım ayındaki 69 bin dolar seviyelerinden 38bin 900 dolar seviyelerine kadar geriledi. Bu haliyle yüzde 45 lik bir düşüş söz konusu…

Ethereum da ondan aşağı kalmadı!
Ethereum 2859 dolara kadar düştü, 4 bin 300 dolarlardan buralara geldiğini söylemekte fayda var.

Alt coinlerde de yüzde 9 luk bir düşüş ortalaması var…

Görünen o ki kripto para piyasası tam bir sarmala girdi. Bir yanda FED’in faiz artırması, bir yandan hükümetlerin kripto para piyasaları ile ilgili kararlarının tam olarak belli olmaması, pandemi koşullarında hükümetlerin bir bir faiz artırması ve Ukrayna da ki olası savaş ihtimalleri Bitcoin ve türevleri üzerinden ciddi baskı oluşturmaya devam ediyor…