Sosyal Medya

Kripto Para

Bitfinex, Alpha Raporu’nu yayımladı

Bitcoin fiyatları da ağ faaliyetleri yüksek düzeylerde seyretmesine rağmen son zamanların en yüksek seviyelerinden düşüşe geçti. Dijital token alım satım platformu Bitfinex tarafından yayımlanan Alpha Raporu; Fed’in son dönemde para politikalarında izlediği tutum ve BRC-20 ile ilgili son gelişmelere ilişkin detayları içeriyor. 

Bitfinex, Alpha Raporu’nu yayımladı: ABD enflasyonunda düşüş eğilimi devam ediyor!

Bitcoin fiyatları da ağ faaliyetleri yüksek düzeylerde seyretmesine rağmen son zamanların en yüksek seviyelerinden düşüşe geçti. Dijital token alım satım platformu Bitfinex tarafından yayımlanan Alpha Raporu; Fed’in son dönemde para politikalarında izlediği tutum ve BRC-20 ile ilgili son gelişmelere ilişkin detayları içeriyor. 

 

New York Merkez Bankası Başkanı John Williams’a göre enflasyonla mücadele henüz bitmedi. Hatta Fed’in yüzde 2’lik hedefine göre enflasyon hala çok yüksek ve daha alınacak çok yol var. Ancak belli ilerlemeler de görülüyor. Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) enflasyonu, ağırlıklı olarak petrol ve enerji emtialarının etkisiyle aylık bazda yüzde 0,4 artış gösterirken, yıllık bazda bir önceki ay yüzde 5 olan enflasyon oranı, hafif bir düşüşle yüzde 4,9’a geriledi. Buna göre enflasyonda düşüş eğiliminin devam ettiği görülüyor.

 

Ancak, birtakım riskler de söz konusu. Hazine Bakanı Janet Yellen’ın açıklamasına göre ABD gittikçe daha da tedirgin edici bir hâl alan borç tavanı kriziyle karşı karşıya. Öyle ki, Kongre tarafından borç limiti yükseltilmediği takdirde, ABD hükümeti haziran ayına kadar temerrüde düşebilir. Bu durum ise, piyasanın güvenini sarsarak faiz oranlarının daha da yükselmesine neden olabilir. Bitfinex’in 3 temel gösterge üzerinden yaptığı analizler bu konunun çok acil bir şekilde ele alınması gerektiğini ve üstelik de bunun için sadece 7 gün kaldığını gösteriyor. Bu durum gerçekten de bir siyasal gerilim ve çekişmeye neden olurken üstüne bir de bankaların borç verirken kredi şartlarını giderek daha da ağırlaştığı görülüyor.

 

BRC-20’nin de etkisiyle işlem ücretleri yüksek kalmaya devam ediyor

 

Arka plandaki bu gelişmeler doğrultusunda Bitcoin fiyatları da ağ faaliyetleri yüksek düzeylerde seyretmesine rağmen son zamanların en yüksek seviyelerinden düşüşe geçti. BRC-20 ile ilgili aktivitelerin de etkisiyle işlem ücretleri yüksek kalmaya devam ediyor. Nitekim, Bitcoin’e belki de yeni bir sayfa açabilecek olan Bitcoin tabanlı akıllı sözleşmeler geçen hafta ilk kez piyasaya çıktı. Trustless Market olarak adlandırılan ve yeni kurulan Bitcoin tabanlı merkezî olmayan bir borsa, kullanıcıların Akıllı BRC-20 tokenlerini takas etmesine, likidite sağlamasına, yüzde iki işlem ücreti kazanmasına ve yeni Akıllı BRC-20 tokenleri çıkarmasına imkân sağlıyor. Gelgelelim, işlem faaliyetlerindeki bu artış ve daha yüksek işlem ücretleri, diğer ağ faaliyet göstergeleri üzerinde baskı yaratıyor.

Yeni Bitcoin ihracından elde edilen madenci gelirinin işlem ücretlerinden elde edilen gelire oranı olan Bitcoin Ücret Oranı Katsayısı (FRM) ciddi bir düşüş yaşadı. Bu durum, bir yandan, Bitcoin ağının sağlığı için de iyi bir gelişme bir yandan da hem güvenliğin arttığını hem de madenci gelir kaynaklarının Bitcoin ihracından işlem ücretlerine doğru kaydığını gösteriyor. Uzun vadeli Bitcoin ölçümleri, erken bir boğa piyasasının zirvesinde olabileceğimize işaret ediyor.

 

PayPal, müşterilerinin kripto varlıklarında artış olduğunu açıkladı

 

PayPal, Mart 2023 sonu itibarıyla yaklaşık 1 milyar dolarlık kripto para bulundurduğunu ve bunun müşteri kripto varlıklarında önemli bir artıştan kaynaklandığını açıkladı. Cebelitarık merkezli bir kurum olan Xapo Bank de yakın zamanda USD Coin cinsinden para yatırma ve çekme işlemlerini başarıyla başlatmasının ardından, müşterilerin Mayıs ayı sonuna kadar Tether cinsinden para yatırılmasına ve çekilmesine izin vereceğini söyledi.

 

Bu olumlu haberlere karşılık pek de olumlu olmayan haberler ise şöyle:

 

İncelemelerin ardından Bittrex borsası ABD operasyonlarını durdurmak zorunda kaldı ve sonrasında iflas koruması için başvuruda bulundu. Ayrıca, bir yargıç tarafından, eski bir Coinbase yöneticisi olan Ishan Wahi’ye, yeni token listelemeleri hakkında gizli bilgileri paylaşarak kardeşi ve bir arkadaşının 1,5 milyon dolar kazanmasını sağlamasının ardından insider trading’ten suçlu bulundu ve iki yıl hapis cezası verildi. Son olarak, Jane Street Group ve Jump Crypto gibi iki büyük piyasa yapıcı şirket, düzenleyici belirsizlikler ve kripto sektörüne yönelik son baskı ve kısıtlamalar sebebiyle ABD’deki dijital varlık trading’ini azalttı.