Sosyal Medya

Sağlık

Bu çizimler, kadın sağlığı hizmetlerinde temsil eksikliğine meydan okuyor

Tıbbi yanlılığın hem fiziksel hem de zihinsel sağlık üzerinde ciddi etkileri olabilir. Bir kadın sosyal ağı bunu değiştirmeyi amaçlıyor. Peanut Dijital Galeri...

Bu çizimler, kadın sağlığı hizmetlerinde temsil eksikliğine meydan okuyor

Tıbbi yanlılığın hem fiziksel hem de zihinsel sağlık üzerinde ciddi etkileri olabilir. Bir kadın sosyal ağı bunu değiştirmeyi amaçlıyor. Peanut Dijital Galeri…

Soc Sci Med tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırma üzücü bir sonuca vardı: Tıp ders kitapları renkli insanları görüntülerinin yalnızca yüzde 17’sinde tasvir ediyor. Bu eğitim kitaplarındaki resimlerin çoğu açık ten tonlarına sahip…

Rakam, hem sağlık hizmetleri hem de kadınların bedenlerini nasıl algıladıkları üzerinde dalgalı etkileri olan tıp eğitiminde temsil eksikliğine işaret ediyor. Şimdi, dijital bir tıbbi stok görüntüleri galerisi, illüstrasyonların merkezinde yer alan kapsayıcılık ve çeşitlilik ile kadın sağlık hizmetlerinin gerçekte nasıl göründüğünü yeniden şekillendirmeye çalışıyor.

Sağlık hizmetleri genelinde temsildeki bir boşluğu ele almayı amaçlayan “Yeniden Çerçeveleme Devrimi – The Reframing Revolution”, kadınlar için bir sosyal ağ olan Peanut tarafından yönetiliyor.

Peanut’un Kurucusu ve CEO’su Michelle Kennedy,

“Kadınların kendilerini sağlık hizmetlerinde görmeleri, medya ve iş dünyasında olduğu kadar, belki de ondan daha fazla önemli. Kadınlar, sağlık hizmeti sağlayıcıları beyaz olmayan cilt üzerindeki fiziksel semptomlarını tanımadığı için yanlış teşhis edildi ve kötü muamele gördü.” 

“Bu çizimler açık bir diyalog oluşturmaya, kadınların deneyimlerini daha iyi temsil etmeye ve kadın sağlığıyla ilgili bilgi boşluğunu iyileştirmeye hizmet ediyor.”

Çevrimiçi topluluk, bir OB/GYN doktoru, cerrahı ve HerMD‘nin Kurucusu olan Dr. Somi Javaid ve bilim alanında yaratıcı çözümlere odaklanan bir görsel iletişim stüdyosu olan Biotic Artlab ile işbirliği yaptı.

Dr. Javaid,

“Uygulayıcılar olarak, her hastayı elimizden gelen en iyi şekilde tedavi etmek bizim işimiz. Teşhis için kullandığımız araçlarda açık önyargılar olduğunda, her hastaya elimizden gelenin en iyisini yapamıyoruz. Bu yeni çizimler, sağlık hizmeti sağlayıcılarının günlük turlarında görecekleri çeşitli vücutları ve cilt tonlarını gösterecek ve yeterince temsil edilmeyen ve uzun süredir yetersiz tedavi gören hastaları tedavi etme şeklimizi değiştirecek” diyor.

Irk ve cinsiyet söz konusu olduğunda tıbbi önyargı konusu, son yıllarda bu tür önyargıların sahip olabileceği güçlü ve zararlı etkiye dikkat çekilmesiyle birlikte karşımıza daha fazla çıkmaya başladı.

Tenis yıldızı Serena Williams, kızının doğumundan sonra yaşadığı ciddi tıbbi komplikasyonların hikayesini anlatarak, Siyah kadınlara ve beyaz olmayan kadınlara uygulanan eşit olmayan tıbbi muamele hakkında tartışmalara yol açtı. Örneğin Birleşik Krallık’ta üzücü bir rapor, Siyah kadınların doğumdan ölme olasılığının dört kat daha fazla olduğunu ortaya koydu ve sistemik ve yapısal önyargılara işaret etti.

Daha geniş bir ölçekte, 2019 Ulusal Sağlık Hizmetleri ve Eşitsizlikler Raporu, beyaz hastaların Siyahi, Yerli Amerikalı, Hispanik, Alaska Yerlisi ve Pasifik Adalı hastalardan daha kaliteli sağlık hizmeti alma olasılığının daha yüksek olduğunu keşfetti.

Bu tür bir tıbbi yanlılığın varlığı, kötü tedavi alınmasına veya yanlış ve gecikmiş teşhislere yol açabilir. İşte tamda bu noktada Peanut ve işbirlikçileri, çalışmalarıyla tıp literatüründeki önyargıyı azaltmayı umuyor. Kampanya, tüp bebek morluklarından hamilelik sonrası göğüs değişikliklerine, saç dökülmesinden menopoza kadar bir kadın ve anne olmanın gerçeklerini gösteren bir dizi ham ve harika doğrulukta görüntüyle sonuçlandı.

Dijital galeri telifsizdir ve bu nedenle indirilebilir ve kadınlar, medya ve tıp camiası tarafından referans ve kullanım için kullanılabilir.