Sosyal Medya

Android

Chromebook Linux Desteğine Kavuşuyor, ChromeBook içinde DEBIAN VM

Chromebook'lar Yakında En Sevdiğiniz Linux Uygulamalarını Çalıştırabilecek. Chromebook Linux Desteğine Kavuşuyor, ChromeBook Artık Daha Fonksiyonel Hale Geliyor.

 

ChromeBook Linux Desteğine Kavuşuyor

Chromebook’lar Yakında En Sevdiğiniz Linux Uygulamalarını Çalıştırabilecek. Chromebook Linux Desteğine Kavuşuyor, ChromeBook içinde DEBIAN VM Yer Alacak.

Pixelbook bu ilk yeni özelliğe sahip cihaz olacak.

Google’ın desteklediği Chromebook modelleri genellikle hem daha ucuz hem daha ulaşılabilir olmuştur. Şimdi ise bu özelliklerine çok daha fazla yetenek ekleniyor.

Google bugün, Chromebook’ların yakında destekledikleri Chrome web uygulamalarına ve Android uygulamalarına ek olarak yerel Linux uygulamalarını da çalıştırabileceklerini duyurdu.

Şaşırtıcı olmayacak bir şekilde, Google’ın kendi Premium Pixelbook’u Linux uygulama desteğini alan ilk cihaz olacak.

Google’ın resmi olarak Linux’u onayladığı şu sıralarda bir çok kullanıcı zaten resmi olmayan bir şekilde kendi linux işletim sistemini oluşturmuştu. Crouton adlı bir proje kullanıcıların Ubuntu gibi Linux Setup’ını kullanmalarına izin veren bir image oluşturmasına zaten izin vermişti. Buradaki Sorun, Crouton’un kullanıcıların geliştirici modunu etkinleştirmesini ve sonuç olarak Chrome OS’un bazı önemli güvenlik önlemlerini devre dışı bırakmasını gerektirdi.

Chromebook Linux

Google’ın buradaki yaklaşımı farklı, Chrome OS kendi içinde Debian Yüklü Bir Sanal Makine “VM” Oluşturdu.

Google yukarıda bahsettiğimiz güvenlik sorunlarının önüne geçmek için kendi işletim sistemi üzerinde Debian Çalıştıran Bir Sanal Makine Oluşturdu. Bu sayede Chrome OS ile entegre olabilen bir Linux Sürümü İşletim sisteminin güvenli bir parçası haline getirildi.

Dolayısıyla Google, Linux uygulamalarının doğrudan Launcher’dan başlatılabileceğini ve İndirilenler klasörünüzde kayıtlı dosyalara erişebileceğini söylüyor.

Peki bu Debian Yüklü Sanal Makinenin Performansı Nasıl?

Elbette burada bir performans sorunu olabilir. Ancak Google çoğu popüler Linux uygulamasının çalıştırılmasının çok fazla sorun oluşturmayacağını söylüyor ve buna inanıyor.

Ancak Chrome OS için ürün yönetimi direktörü Kan Liu, görüntü düzenleme için GIMP gibi ayrıntılı uygulamaların daha az güçlü Chromebook’ları yavaşlatabileceğini kabul ediyor.

Google için daha da iyi olan bu hareket ” Chromebook Linux Desteği “, Chrome OS kullanan okullarda, özellikle bilgisayar bilimi müfredatında kullanılmak üzere güçlü bir seçenek olarak yerini daha da sağlamlaştırmasına yardımcı olabilir.

Zira Linux’un bir Chromebook’ta sanal bir makinede çalışmasıyla, acemi uygulama geliştiricileri Android Studio’yu kurabilir, bazı kodları bir araya getirebilir, derleyebilir ve aynı makinede çalıştırabilir.

Bu Apple’ın iOS ekosisteminde yapabileceğiniz bir şey değil.