Sosyal Medya

Güvenlik/Koruma

Çin, Yeni SIM Kartı Alımında Zorunlu YÜZ Tarama Dönemini Başlattı

Çin, Yeni SIM Kartı Alımında Zorunlu YÜZ Tarama Dönemini Başlattı. Adınıza sizden habersiz SIM kartı çıkartılmaması için bir önlem olabilir.

Çin, yeni SIM kart alımları için zorunlu yüz taramaları başlattı

Çin hükümeti, yüz tanıma işlemini kimlik doğrulama gerektiren çeşitli servislere dahil edilmeye başlıyor. Yeni sistemde yeni mobil sözleşmesi veya yeni mobil bağlantı sözleşmesi yapılırken, Çin’deki insanların yüz taraması zorunlu hale getirildi.

İlk olarak Eylül ayında Çin’in Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından duyurulan yeni sistem, 1 Aralık Pazar günü yürürlülüğe girdi. Eski sistemde yeni SIM kartı almak için bizdeki gibi kimlik fotokopilerinin verilmesi yeterliydi.

Çin hükümeti, duyuruda “vatandaşların siber alandaki meşru haklarını ve çıkarlarını koruma” adımını attığını açıkladı. Bakanlık, kimlik kartlarını ve SIM kartların yeniden satışını engellemek istediğini de sözlerine ekledi.

Bu hamle Çin hükümetinin ülkede yaşayanların mahremiyetine fazla dikkate almadan denetlenmesi için atılmış bir başka adım olarakta yorumlanıyor.

Ancak ülkemizde bir kimlik kartı kopyası ile adımıza onlarca SIM kartı habersizce çıkarıldığı için aslında fena bir önlem gibi de durmuyor. Yeni SIM Kartı Alımında Zorunlu YÜZ Tarama sistemi bizde de uygulansa fena olmaz ancak işin mahremiyet tarafı nasıl korunur orası biraz soru işareti?

TNW