Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Çinli yetkilerden Alibaba’ya tekelcilik soruşturması

Çinli yetkilerden Alibaba'ya tekelcilik soruşturması. Alibaba'nın ikisinden birisini seş politikası soruşturma altına alındı...

Alibaba, Çinli düzenleyiciler tarafından tekel karşıtı bir soruşturma ile karşı karşıya kaldı!

Çinli yetkililer, yerelde olsa teknoloji devlerinin tekelci uygulamalarını engellemek için adımlar atıyor.

Alibaba’nın şüpheli tekelci davranışları mercek altına alınıyor.

Çin’in piyasa düzenleyicisi, Alibaba’nın “şüpheli tekelci davranışları” hakkında soruşturma başlattı.

Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi, web sitesinde tekel karşıtı soruşturmayı duyuran kısa bir açıklama yayınladı. Bu açıklama göre piyasa düzenleyici, özellikle Alibaba’nın “ikisinden birini seçme” politikasına itiraz etmiş görünüyor.

TechCrunch’a göre; bu ikisinden birini seçtirme politikası; tüccarları yalnızca Alibaba’nın platformlarında satış yapmaya zorluyor ve JD.com ve Pinduoduo gibi rakip e-ticaret web sitelerinde satış yapmalarını engelliyor.

Çinli piyasa düzenleyici yerel teknoloji şirketleri arasındaki rekabete aykırı davranışları engellemek için daha önce de adımlar atmıştı. Bu adım onlardan sadece birisi. Özellikle Kasım ayında, şirketlerin veri toplama faaliyetlerini kısıtlayacak yeni yasa taslakları ve tüketicileri korumayı amaçladığını söylediği diğer kurallar getirmişti. South China Morning Post ayrıca düzenleyicinin, uymaları gereken dokuz kuralı hatırlatmak ve tartışmak için Salı günü Alibaba, JD.com, Tencent, Meituan, Pinduoduo ve Didi Chuxing’i bir toplantıya çağırdığını bildirdi.

Düzenleyicinin, Alibaba gibi teknoloji devlerinin “rakiplerini zorlamak veya tekel pozisyonları aramak amacıyla maliyetin altındaki ürünleri satmasının kesinlikle yasaklanacağı” bildirildi.

İncelemeye alınan Jack-Ma şirketleri sadece Alibaba ile sınırlı değil!

The Wall Street Journal  yer aldığı üzere Çinli regülatörler daha önce $ 34 milyar halka arz Ant Grubu ile  dijital ödeme hizmeti Alipay (sahibi Jack Ma-kurdu Alibaba ortaklığı şirket) ortaklığını engelledi.

Dünya genelinde ise teknoloji devlerinin hemen hemen hepsi hakkında benzer tekelcilik soruşturmaları açıldı. Google, Facebook gibi…