Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

CLPA’dan Geleceğin Rekabetçi Üretimi için İleri Teknoloji

CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, üreticilerin de TSN'nin potansiyelinin farkında olduğunu vurguladı.

Zaman Duyarlı Ağ teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı CC-Link IE TSN, Sanayi 4.0 için olmazsa olmaz

CLPA’dan Geleceğin Rekabetçi Üretimi için İleri Teknoloji…

Geleceğin otomasyon sistemlerinde Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisi kilit rol oynuyor. Bu teknoloji sayesinde değişikliklere kolay uyum sağlayabilen esnek üretim hatlarının oluşturulabileceğinin altını çizen CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, üreticilerin de TSN’nin potansiyelinin farkında olduğunu vurguladı. TSN’nin Sanayi 4.0 ihtiyaçlarının desteklenmesi konusunda büyük önem taşıdığını söyleyen Bizel, CLPA’nın en yeni teknolojisi CC-Link IE TSN’nin Zaman Duyarlı Ağ teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olarak öne çıktığını ifade etti.

 

Geleceğin endüstrileri değişen koşullara uyum sağlayabilen veri temelli operasyonlarla şekillenecek. Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisini kapsayan gelişmiş endüstriyel ağlar ise bu sistemlerin öncü teknolojisi olacak.  Bu sistemleri tercih eden şirketler de Sanayi 4.0 uygulamalarının ihtiyaç duyduğu yüksek hızlı ve güvenilir bir endüstriyel haberleşmenin faydalarından yararlanacak.

Bu noktada Zaman Duyarlı Ağ teknolojisinin Sanayi 4.0 ihtiyaçlarının desteklenmesi konusunda büyük önem taşıdığını söyleyen CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel şu bilgileri paylaştı:

“Geleceğe hazır endüstriler, üretim hattındaki operasyonları gerçek zamanlı olarak anlama fırsatı sunan verinin gücünden faydalanabilme becerileri sayesinde son derece üretken ve esnekler. Olası değişikliklere kolay adapte olabilen bu şirketler, operasyon sürekliliğini sağlamak için süreçlerini otomatik hale getiriyor ve verimliliklerini en üst düzeye çıkarıyor. Bu sistemlerin kalbinde, önemli bilgilerin bir tesis veya işletme çapındaki tüm birimler arasında paylaşılmasını sağlayan ağlar bulunuyor. Sanayi 4.0 fonksiyonlarını desteklemek için geliştirilen bu altyapılar, üretilen yüksek hacimlerde verilerin üst düzey bir güvenilirlikle ve zamanında iletilmesini sağlıyor. Gigabit bant genişliğine doğru eğilim, bu ihtiyaçların karşılanması konusunda destek sunuyor. TSN teknolojisi de bu sürece ayrıca destek sağlayarak işletmelerin veri temelli operasyonlar oluşturabilmesine yardımcı oluyor.”

Geleceğin fabrikaları için kilit rol oynuyor

TSN teknolojisinin ön plana çıkan özelliğinin standart endüstriyel Ethernet’i son derece düşük düzeylerde gecikmeyle birlikte gerçek zamanlı bir haberleşme sistemine dönüştürebilmesi olduğuna dikkat çeken Bizel; “Bu sayede en güncel veri temelli çözümler ve Sanayi 4.0 uygulamalarını desteklemek için kilit ağ teknolojisi sunuyor. Böylelikle değişikliklere kolay uyum sağlayabilen esnek üretim hatları oluşturarak şirketlerin üretkenlikleri artırılıyor. Ayrıca otomasyon cihazları ve sistemler arasındaki açıklık ve uyumu garanti ederek bağlantıları güçlü tesisler ve işletmelerin hayata geçirilmesini kolaylaştırıyor. Bununla birlikte TSN, bir işletmenin operasyon teknolojisi (OT) ve bilgi teknolojisi (IT) gibi farklı bölümlerini birbirine yakınlaştırma kabiliyetine de sahip. Teknoloji ilk başta ticari uygulamalarda ses ve görüntü aktarımı için geliştirilse de zaman içinde bu çözümün endüstriyel otomasyon sistemleri için uygun olup olmadığı araştırıldı ve test edildi. Sonuca baktığımızda ise belirli bir sektördeki TSN uygulamalarının başka bir segmentteki gelişmelerden etkilenmesi kaçınılmaz görünüyor. TSN teknolojisi, yakın gelecekte endüstrilerin geleceğini şekillendirerek ve birleştirecek diyebiliriz. Bu benzersiz özellik TSN’nin yaygınlaştırılmasında da hayati bir rol oynayacak” şeklinde konuştu.

Üreticilerin sahip olması gereken bir teknoloji

Otomasyon sistemi üreticilerinin ve son kullanıcıların başta birlikte çalışabilirlik ve uyuma yönelik tümleşik bir yöntem sunma kabiliyeti olmak üzere TSN’nin potansiyelinin farkında olduğunu söyleyen Bizel, “Bu nedenle pek çok şirket bu teknolojiyi tesislerinde hayata geçirmenin yollarını aktif bir şekilde arıyor. Ayrıca TSN’nin kısa ve orta vadede üreticilerin sahip olması gereken bir teknoloji olacağına dair kabul edilmiş bir öngörü de bulunuyor. Gerçekte yenilikçi endüstriyel Ethernet çözümlerinin geniş çevrelerde yaygınlaşması olasılık değil bir zaman meselesi ve işletmeler şimdiden sistemi kullanmaya hazır. TSN tabanlı çözümler sürekli olarak geliştirilmeye devam ediyor. TSN inovasyonunun gelmesiyle birlikte mühendisler çığır açıcı kabiliyetlerle yeni ürünler geliştirmek gibi yeni görevlere hazırlanıyor. Bu noktada CLPA’nın en yeni teknolojisi CC-Link IE TSN de Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olarak öne çıkıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

CLPA (CC-Link Partner Association) Hakkında

CLPA (CC-Link Partner Association), CC-Link’in kapsamlı kullanımının desteklenmesi amacıyla 2000 yılında kurulmuş bir açık ağ destekleme kuruluşudur. CLPA’nın temel teknolojisi olan CC-Link IE, otomasyon alanında dünyanın ilk ve tek açık gigabit etherneti olarak, rakipsiz bant genişliği sayesinde Sanayi 4.0 uygulamaları için ideal bir çözüm sunuyor. CLPA’nın temel faaliyet alanları arasında; CC-Link IE ve CC-Link teknik spesifikasyonlarının oluşturulması ve uyum testlerinin gerçekleştirilmesi, CC-Link kullanılan cihaz ve ekipmanlar için geliştirme desteği, cihaz seçimi için kullanıcı desteği ve CC-Link’in daha geniş kapsamlı bir şekilde benimsenmesine yönelik tanıtım çalışmaları yer alıyor. Kurulduğunda 163 kurumsal üyesi olan CLPA, 3.600’ü aşkın üye şirkete ve 300’ü aşkın üreticiden 1.900’ü aşkın uyumlu ürüne sahip. Tüm dünyada ise hâlihazırda 26 milyonu aşkın cihaz CLPA teknolojisini kullanıyor. Asya’nın önde gelen açık endüstriyel otomasyon ağı teknolojisi CC-Link, Avrupa ile Kuzey ve Güney Amerika’da da giderek popülerlik kazanıyor.