Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Deprem bölgesinde ortak çalışma mekanları kuruluyor

Endeavor Türkiye, Girişimcilik Vakfı, Habitat Derneği, HAN Spaces ve KAGİDER, deprem bölgesinde afetten en çok etkilenen şehirlerde başlatılmak üzere “Ortak Çalışma Alanları” oluşturmak adına bir konsorsiyum oluşturdu.

Deprem bölgesinde ortak çalışma mekanları kuruluyor

Endeavor Türkiye, Girişimcilik Vakfı, Habitat Derneği, HAN Spaces ve KAGİDER, deprem bölgesinde afetten en çok etkilenen şehirlerde başlatılmak üzere “Ortak Çalışma Alanları” oluşturmak adına bir konsorsiyum oluşturdu.

Endeavor Türkiye, Girişimcilik Vakfı, Habitat Derneği, HAN Spaces ve KAGİDER, depremden etkilenen şehirlerimizde yerel kalkınma odağında iş birlikleri geliştirmek, ortak çalışma mekanları kurmak ve uzun vadede istihdama katkıda bulunarak şehirlerin ekonomik bağlamda yeniden ayağa kalkmasına destek olabilmek amacıyla bir konsorsiyum oluşturdu.

Beş kurum, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’dan başlayarak bu kentlerde hayatın yeniden başlaması, istihdam yaratılması, afetten etkilenen vatandaşların yeniden çalışma dünyasına katılımının sağlanması veya kolaylaştırılması adına sürdürülebilir proje ve platformları hayata geçirmek için kolları sıvadı.

“Mekan” adı verilecek ortak çalışma alanlarında öncelikli olarak çalışma ortamının sağlanması, atölye ve etkinliklerin düzenlenmesi, iş ve girişim dünyasından konuşmacıların ağırlanması, kadın girişimcilerin desteklenmesi, öğrenci ve girişimcilere yönelik ilham veya mentörlük seanslarının düzenlenmesi gibi çalışmaların yapılması hedefleniyor.

İlk şehir Hatay oldu

Proje kapsamında ilk ortak çalışma alanının Hatay Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde ve paydaşlığında başlatılması için adım atıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve konsorsiyum ortaklarının kurumlarını temsilen Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır (Habitat), HAN Spaces ve Alkaş Yönetim Kurulu Başakanı Avi Alkaş, Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen (Endeavor) ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem ile ilk protokol imzalandı. “Mekan”ın, Hatay EXPO alanında kurulması hedefleniyor.

Ziyaret kapsamında Adıyaman ve Malatya Ticaret Odaları ile görüşmeler yapıldı ve alan ziyaretleri yapılarak fizibilite çalışmaları başlatıldı.

“Girişimciliğin iyileştirici gücünü ortaya koymak dileğimiz”

Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli şöyle konuştu:

“Ülkece hepimizi derinden sarsan bir afet yaşadık ve bugün hızlıca yaşadığımız felaketin yaralarını sarmaya odaklanmak istiyoruz. Türkiye’deki 15 seneyi aşkın deneyimimizde, girişimcilerin kriz ortamlarında ortaya çıkarak sorunlara en hızlı çözümleri getirdiğini gördük. Beş kurum olarak ortak çalışmanın ve girişimciliğin iyileştirici gücünü ortaya koymak en büyük dileğimiz.”

“Girişimlere ve iş birliklerine çalışma ortamı oluşturacağız”

Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra,

“Proje kapsamında, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Malatya ve göç alan çevre illerde, güvenliği sağlanan alanları topluluk merkezlerine dönüştüreceğiz. Yepyeni girişimlere ve iş birliklerine çalışma ortamı oluşturabilmek istiyoruz. Bir dayanışma ve yerel kalkınma platformu haline gelecek bu projeyle hedefimiz öncelikle, STK’lar, iş dünyası, start-up’lar ve diğer ekosistemleri buluşturmak, çalışma ihtiyacı ve çalışma ortamı olan kişileri bir araya getirmek” dedi.

“Dayanışma ve yerel kalkınma ruhunu güçlendireceğiz”

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, 

“Depremden etkilenen toplulukların dayanıklılığının ve geçim kaynaklarının geliştirilmesine yönelik sosyoekonomik kalkınma odağında çalışmalar yürütmek amacıyla, açık çalışma alanlarının oluşturulması adına bir iş birliğini başlatmış bulunmaktayız. Kaynaklarımız sınırlı, temel amacın nitelikli iş gücünün bölgede kalmasını sağlamak için ticari hayatın canlandırılması, ekonomik faaliyetin devam etmesi ve iç göçün yönetilmesi çok önemli. İşletmelerin faaliyetlerine devam edebilmesi için iş yerleri yıkılan insanların ve çalışanların bölgede kalması amacıyla uygun ortamların oluşturulması lazım. Bu amaçla oluşturulacak açık çalışma alanlarımızı, sürekliliği olacak çalışma ihtiyacında olanlar, öğrenciler, girişimciler, ofisi zarar görenler, uzaktan çalışanlar, gönüllüler kullanabilecek. Ayrıca buralarda bölgeyi yeniden ayağa kaldırmayı çabuklaştıracak kadın girişimcileri desteklemenin yanında yerel kalkınmaya, üreticilere, e-ticaret yapanlara, pazaryeri oluşturmaya destek olmayı hedefliyoruz. Bölgede oluşturulan merkezlerle birlikte dayanışma ve yerel kalkınma ruhunu güçlendirerek en kısa sürede yaralarımızı saracağımıza olan inancım tamdır.”

“Çalışma, eğitim ve inovasyonu desteklemeyi amaçlıyoruz”

HAN Spaces ve Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş:

“Deprem felaketinden etkilenen şehirlerimizde ortak çalışma alanları açarak çalışma, eğitim ve inovasyonu desteklemeyi amaçlıyoruz. Bu alanlar, dayanışma ve yerel kalkınma platformları oluşturacak, yeni iş birlikleri ve girişimlere olanak sağlayacak. Projenin temel hedefi, ihtiyaç duyan herkesin bu alanlarda buluşmasını sağlamak, ofisi zarar görenler, yeniden iş kuracaklar, öğrenciler, girişimciler, uzaktan çalışanlar, gönüllü ve STK’lar gibi farklı kesimlere destek olmaktır. Bunun yanı sıra, nitelikli iş gücünün bölgede kalmasını sağlayarak istihdama katkıda bulunmak istiyoruz. Ben, han kültüründen gelen bir iş insanı olarak bu projenin iş gücüne, üreticiliğe ve kalkınmaya sağlayabileceği faydalara gönülden inanıyorum ve topraklarımızda yeşermiş bu paylaşımcı kültüre en çok ihtiyaç duyduğumuz anlardan birini yaşadığımızı düşünüyorum. Bu önemli projelerin dayanışma ve birlikte çalışma kültürümüzün güçlenmesine ve yaraların sarılmasına katkıda bulunmasını umuyorum.”

“Bölgedeki girişimci kadınların ihtiyaçlarını karşılamak önceliğimiz”

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem:

“KAGİDER olarak kadının ekonomide güçlenmesi, özellikle de girişimcilik yoluyla güçlenmesi ve istihdamda daha çok yer alması noktasında çalışıyoruz. Hayata geçireceğimiz ortak çalışma alanlarıyla deprem bölgesindeki girişimci kadınları da ayağa kaldırmak, işlerine devam edebilmek ya da iş fikirlerini hayata geçirmek için ihtiyaçlarını karşılamak ve onları daha da ileriye taşımak önceliklerimiz arasında.  Birbirinden değerli beş kurumla birlikte hayata geçirdiğimiz ortak çalışma alanlarının bölgenin ekonomik kalkınması, yeniden canlanması için büyük bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz. En büyük arzumuz kısa zamanda depremden etkilenen diğer illerimizde de bu alanları oluşturmak.”