TeknoTalk

DGS Nasıl Çalışılır? DGS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?

DGS Nasıl Çalışılır?

DGS sınavının açılımı ”Dikey Geçiş Sınavı”dır. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim bölümlerinin ön lisans programlarından herhangi birinden mezun olmuş olan başarılı öğrencilerin lisans eğitimine geçiş yapabilmeleri için girmiş oldukları, toplamda 100 sorudan ve 135 dakikadan oluşan çoktan seçmeli sınava verilen isimdir.

 

DGS Neyi Hedefler?

 

Adayların sayısal ve sözel muhakeme yeteneklerini ölçmeyi amaçlayan DGS, 50 matematik 50 Türkçe olmak üzere toplam 100 sorudan oluşur.

 

DGS Sınavı’na Girmeye Karar Verdikten Sonra Yapılması Gerekenler

 

DGS sınavına girmeye kesin karar veren adayların ilk atması gereken adım girecekleri sınav hakkında detaylı bilgiler edinmek olmalıdır. Sınava girmeden önce adayların yine ÖSYM sitesinde yayımlanan Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzu’nu iyice okuması gerekmektedir. Bu sınav hakkında yeterli bilgileri edindikten sonra adaylar bu sınav için bir amaç ve hedef belirlemelidir.

Her DGS adayı kendisi için uygun, amaçları için uygun olan bir çalışma programı hazırlamalıdır. DGS’ye sağlıklı bir hazırlık yapabilmek adına daha önce DGS sınavında çıkmış olan sorulara ve dgs konuları olmak üzere tek tek her bir detaya bakmak adaylar açısından önem arz eder.

 

DGS Sınavı’na Kaç Ay Çalışmak Yeterli Olur?

 

DGS’ye kaç ay gibi bir süre çalışılması gerektiği kişiden kişiye ve çalışma şekline göre değişiklik gösterir. Sınava daha önce girmiş olan adayların yeniden DGS’ye hazırlanma süreci konu tekrarlarının üzerinden geçilerek yapılabilirken; hiç bu sınava girmemiş olan adayların en baştan konuları çalışmaları gerekir.

Günde kaç konu çalışıldığı ve ne kadar tekrar yapılarak test çözüldüğü de bu kriterleri değiştirebilmektedir. Yaşam koşulları neticesinde uzun vakitler ders çalışmaya elverişli adaylar daha kısa sürede DGS’ye hazırlanırken, çalışma süresi daha az olan adayların DGS’ye çalışma süreleri uzamaktadır.

 

DGS Çıkmış Sorular Hakkında

 

DGS’ye hazırlanan bir aday çalışırken çıkmış soruları çözmelidir. Uzmanlar bu konuda DGS’de daha önce çıkan soruları adayların çözmeleri konusunda hemfikirdir. Çıkmış sorular bu süreçte adaylara DGS sınavı için bir rehberlik oluştururken, soru tekniklerini de adayların öğrenmesinde önemli bir detaydır.

 

DGS’ye Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

 

DGS sınavına girmeye karar veren aday öğrenciler çalışmalarında şunlara dikkat etmelidir;

Bu adımlar takip edilerek DGS’ye çalışılması adayların sınavdan istedikleri verimi alabilmelerine yardımcı olacaktır.

 

DGS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?

 

ÖSYM’nin kılavuzunda yer alan dgs puan hesaplama işlemi şöyle gerçekleşir;

Adayların puanları Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan olmak üzere hesaplanır.

 

Exit mobile version