Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Diş Çürüklerini Ağrısız Tedavi Eden Teknoloji

Diş Çürüklerini Ağrısız Tedavi Eden Teknoloji

Bir dolgu diş hekimleri tarafından yürütülen en sık yapılan işlemlerden birisidir. Ama sadece matkabın sesi ve anestezik enjeksiyonu düşünce birçok insanın omurgasından aşağısının titremesi için yeterlidir.

Ancak İngiliz bilim adamları tarafından geliştirilen yeni bir teknoloji dramatik tatsız diş delme ihtiyacını azaltabilir.

İskoçyanın Perth şehrinde yer alan Reminova adlı firma kendi patentli teknoloji acısız ‘süperşarj’ ile diş minesinin “remineralizasyonu” yani yenilenmesini, onarılmasını sağladıklarını söylüyor.

Peki yeni Yöntem Nasıl Çalışıyor?

Dental plak bakterileri ve tükürük bezleri zamanla diş minesini zayıflatır daha gözenekli hale getirir. Sonunda demineralizasyon ortaya çıkar.

Ortaya çıkan bu boşluklar çürüme olarakta bilinir.

Günümüz teknolojisinde bu çürükler ise sadece uzak sondaj ve amalgam veya kompozit reçine dolgulu ile yapılarak ele alınabilir.

Birey için ‘tamir ve değiştirme’ döngüsü bir ömür boyu tam bu noktada başlar.

Kral College London’dan Dr. Rebecca Moazzez ; 

“Geleneksel olarak biz diş çürükleri matkap ve bir dolgu malzemesi ile doldurmak suretiyle ele alıyoruz. Ama bu döngü başladıktan sonra bu sorun var. Dolgular sonsuza kadar sürmez – yani dolguları zamanla tamir ve değiştirilmesi gerekir” dedi.

Remineralizasyon tükürükte bulunan mineraller ve bazı gıdaların diş minesi içine girerek daha güçlü ve daha yoğun hale getirmesini sağlayan doğal bir süreçtir. Reminova’nın prototip dolgu cihazı bu süreci enfeksiyonlara ve delmeye gerek kalmadan acısız bir şekilde hızlandırabilir.

CEO Dr. Jeff Wright ve başkan Prof. Nigel Pitts, Reminova ‘supercharges’ teknolojisinin remineralizasyon doğal süreçi hızlandırdığını belirtiyorlar.

Biz sadece bu süreci hızlandıracak bir yöntem bulduk. Diş minesi üzerine sağlıklı kalsiyum ve fosfat mineralleri sürüyoruz ve doğal süreç boyunca onu bağlayacak emaye ekliyoruz.

İşlem için hastanın dişindeki çürümüş doku veya organik madde birbirinden ayırmak için temizlenir. Temiz olan diş minesi tedavi için hazırdır. Bu süreç Elektrikle Destekli Geliştirilmiş remineralizasyon (EAER) devreye girer ve birkaç mikro amper akım uygulanır. Bu hastanın herhangi bir fiziksel acı hissine neden olmaz.Temiz lezyonlar ve doğal mineraller karışır ve oluşan elektriksel alan lezyonun en derin kısmında remineralizasyon tetikleyen boşluğu doğru mineral iyonlarını iter.

Elbette Reminova tedavileri düzenli diş fırçalama ve temizlik ihtiyacını yerine geçmez ama süreç başladığında hastalara çürük tedavisinde yeni bir yol sunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), okul çocuklarının 60 ila yüzde 90 diş boşlukları var diyor. Reminova teknolojileri çocukların dişlerini korumak ve sonraki hayatında onları dişçiden özellikle korkmamalarının sağlanması için yararlı olabileceğini düşünüyoruz.

 

Bu teknoloji küresel diş sağlığı üzerinde büyük bir etki yapabilir.

Reuters