Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Dronlar, “Orman Yangıları” ile mücadelede kritik bir öneme sahip olacak!

DRONLAR, ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ BİR SİLAH OLACAK

İklim değişikliğikundaklama ve kazalar sonucu ortaya çıkan orman yangınları, dünyada her yıl milyarlarca hektarlık alanı yok ediyor. Boyutları küçük ve manevra kabiliyeti yüksek olan, uçakların ve helikopterlerin erişemediği pek çok alanda rahatlıkla hareket edebilen termal kameralı dronlar ise orman yangınları ile mücadelede önemli bir rol üstleniyor.

Son yıllarda artan orman yangınları ile mücadele kapsamında dronlar, yangınların tespiti ve görüntüleme faaliyetleri için vazgeçilmez unsurlardan biri oldu. 250 metre yüksekliğe kadar çıkabilen ve geniş gözetlemeler yapabilen termal kameralı dronlar, yangının tespit sürelerinin ve boyutunun daha hızlı tespit edilmesine imkan veriyor. Dronların sahadan aldığı görüntülerin canlı olarak yangın yönetim merkeziyle paylaşılması;  alevlere daha etkin, hızlı ve nokta atışı müdahale edilmesini sağlıyor. Özellikle gece, yangınların genel gidişatının görülmesi, ısı noktalarının tespiti ve müdahale yerlerinin daha net şekilde belirlenebilmesi alevlerin daha geniş sahalara yayılmasının önüne geçiyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye’nin ilk dron teknolojileri platformu Dronmarket Genel Müdürü Serhan Yaldız; “Son yıllarda özellikle iklim değişikliği ile birlikte artan orman yangınlarına şahit oluyoruz. Ve ne yazık ki ülkemizde de tıpkı dünyanın başka yerlerinde olduğu gibi bu anlamda zor zamanlardan geçiyoruz. Son yangınlarda teknolojinin yardımı ile yangınların önceden tespit edilmesinin yayılması ve söndürülme süreci için ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu noktada da dronlar oldukça öne çıkmaya başladı. Önümüzdeki dönemlerde dron teknolojisine yeni özelliklerin eklenmesi ve teknolojik donanımlarının daha çok geliştirilmesiyle orman yangınlarında dron kullanımı daha da artacaktır. Yangın tespitinde dron kullanımı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da desteği ile son dönemde gündemde olan bir konuydu zaten. Dronmarket olarak, Orman Bölge Müdürlükleri ile çalışmalarımız ve eğitimlerimiz sürüyor. Artvin, Bolu, Adana ve birkaç farklı Orman Bölge Müdürlükleri ile çalışmalar yaptık. Eğitimlerimizde orman yangınlarında dron kullanımı ile ilgili bilgilere geniş yer verdik. Özellikle yangına nasıl anında müdahale edilebilir, yangın öncesinde dron ile ormanda nasıl tarama ve kontrol sağlanır konuları üzerinde çalıştık” dedi.

2023 sonunda yangına müdahale süresinde hedef 10 dakika altı

Teknolojik dönüşüm sayesinde 2003 yılında 40 dakika olan yangına müdahale süresinin 2019 yılında 12 dakikaya indirildiğini söyleyen Yaldız; “2023 sonunda bu sürenin 10 dakikanın da altına çekilmesi bekleniyor. Dolayısıyla yangınla mücadele kapsamında dron kullanımı vazgeçilmez bir ekip arkadaşı olacaktır” şeklinde konuştu.

Uçuş süresi minimum 40 dakika olan modeller daha çok kullanılıyor

Yangınla mücadelede daha çok termal kameralı dronların kullanıldığını belirten Yaldız, uçuş süresi minimum 40 dakika olan modellerin ormanda tespit uçuşları açısından daha çok tercih edildiği belirtti. Yaldız, sıcaklık ölçümü de yapan, akıllı uçuş kumandasına sahip yani ekranlı kumandalarının olmasının dronların genel anlamda aranan teknik özellikleri olduğunu vurguladı.