TeknoTalk

Dronlara Zorunlu Plaka Dönemi Gelebilir

Regülatörler dronların görünür ‘Plakalara’ sahip olmasını istiyor.

Dronlara Zorunlu Plaka Dönemi Gelebilir, İHA’lar için Plaka Zorunlu Olabilir.

İnsansız Hava Araçları için yani İHA’lar veya başka bir deyişle Drone’lar için Plaka Dönemi Başlıyor. Sahibini bilmediğimiz küçük uçan araçların kime ait olduğunu tespit etmek için artık bilinen bir yola başvuruluyor. Araçlardakine benzer “Plaka” Dönemi” Geliyor.

Teklif resmi bir kural haline gelirse, UAV’nizin kimlik numarasını artık gizli tutamazsınız.

Amerika’da FAA bir drone kayıt ettiğinde; pil bölmesi içinde veya makinenin dahili başka bir parçası içinde devlet tarafından verilen bir Kimlik Numarası yer alıyor. Ancak yakın bir gelecekte verilen bu kimlik numarasının mükemmel bir şekilde görünür olduğundan emin olmanız gerekebilir. IHA’lar için küçük bir Plaka gibi..

Dronlara Zorunlu Plaka Teklifi

Bloomberg FAA tarafına verilen bir kural değişikliği teklifini ortaya çıkardı. Teklife göre; “küçük insansız uçak sahiplerinin, uçağın dış yüzeyinde kayıt işleminin tamamlanması sonrasında FAA tarafından atanan benzersiz tanımlayıcıyı yani kimlik bilgisini – kimlik ID’sini göstermelerini gerekiyor.”

Yani teklif resmi bir kural haline gelirse, bu numarayı gizli tutmanıza artık izin verilmez. Muhtemeldir benzer kuralların Drone‘ları disiplin altına almak isteyen diğer ülkelerde de alınmasını tetikleyebilir.

Bloomberg’in belirttiği gibi, görünür kayıt numaraları “Drone Plakaları” düzenleyicilerin kişisel uçaklara daha yakından bakmalarına izin verecektir. Zira yetkililer, uçucu makinelerde uzun bir süreden beri daha fazla kontrol sağlamaya çalışıyorlar. Bu gibi insansız hava araçları geçmişte uçak kazalarına karışıyorlardı ve teröristlerin UAV’lerin kullanımı konusunda artan endişeleri var.

Ancak önerilen kural detayları tam olarak belli değil. Bunun nasıl uygulanacağına dair bir şeyler yok.

Office of Management and BudgetBloomberg

Exit mobile version