Sosyal Medya

Otomobil

DS E-TENSE Performance: GELECEĞİN SÜRÜŞ Teknolojisi

İki yıl üst üste Formula E pilotlar ve takımlar şampiyonluğunu kazanan DS PERFORMANCE ekibi tarafından geleceğin teknolojik geliştirmelerini günümüze taşıyacak şekilde tasarlanan DS E-TENSE PERFORMANCE prototipi de bu dönüşümün en önemli göstergelerinden bir tanesi olarak öne çıkıyor.

DS E-TENSE Performance: GELECEĞİN SÜRÜŞ Teknolojisi

DS AUTOMOBILES, pistlerdeki Elektrikli uzmanlığını yollara taşıyor…

2020 itibarıyla %100 elektrikli modelleri ile Avrupa’nın en düşük CO2 emisyonuna sahip çok enerjili markası haline gelen DS Automobiles, bu dönüşümünü hızlandırmaya devam ediyor. 2024 yılında tüm model ailesinin %100 elektrikli modellerden oluşacağını açıklayan lüks otomobil üreticisi, bu doğrultuda geliştirdiği elektrikli modelleriyle geleceğin teknolojilerini bugünden sunmaya devam ediyor. İki yıl üst üste Formula E pilotlar ve takımlar şampiyonluğunu kazanan DS PERFORMANCE ekibi tarafından geleceğin teknolojik geliştirmelerini günümüze taşıyacak şekilde tasarlanan DS E-TENSE PERFORMANCE prototipi de bu dönüşümün en önemli göstergelerinden bir tanesi olarak öne çıkıyor. DS E-TENSE PERFORMANCE , karbon monokok şasisi, 600 kW (815 hp) güce sahip çift elektrik motoru ve dört tekerlekten çekiş sistemi ile eşsiz bir model olarak dikkat çekiyor. DS E-TENSE PERFORMANCE, gelecekteki E-TENSE seri üretim modelleri için yenilikçi çözümler sunan şasi yapısı, güç ünitesi ve bataryası ile büyüleyici DS Automobiles tasarımının birleştiği model olarak otomobil severleri büyülüyor.

Premium otomobil dünyasının önde gelen Fransız üreticilerinden DS Automobiles, kusursuz çizgiler ile yenilikçi teknolojileri bir arada sunmayı sürdürüyor. 2014 yılındaki ilk lansmanından bu yana elektrifikasyonu stratejisinin merkezine alan Fransız üretici, bu stratejisi doğrultusunda, Formula E’ye katılan ilk premium üretici olmuştu. %100 elektrikli araçların yarışında elde ettiği tecrübeleri ise sürdürülebilir mobiliteye yönelik geliştirdiği araştırma ve geliştirme çalışmalarını desteklemek için kullanmaya devam ediyor. Bunun en güzel örneği olarak ise DS E-TENSE PERFORMANCE prototipi dikkatleri üstüne çekiyor. Kusursuz çizgileri ile gözleri kamaştıran model, Formula E’nin yarış araçlarından esinlenilen aktarma organı ve karbon monokok gövdesi ile teknolojinin geldiği en üst noktayı sembolize ediyor. Üstün süspansiyon geometrisi ise genellikle inişli çıkışlı olan şehir içi yarış pistleri gibi yollarda ve her türlü hava koşulunda mümkün olan en iyi yol tutuşunu garanti etmek için tasarlandı. Bütün bu özellikleriyle ve %100 elektrikli yapısıyla DS E-TENSE PERFORMANCE prototipi, geleceğin sürüş dinamiklerini gözler önüne seriyor.

Formula E uzmanlığını yollara taşıyor

DS PERFORMANCE Direktörü Thomas Chevaucher %100 elektrikli modelin üstün teknolojisine vurgu yaparak, “Amacımız, Formula E’de edindiğimiz deneyimi ve uluslararası unvanlarımızla kazandığımız uzmanlığı, yarının yüksek performanslı elektrikli otomobilini öngören bir projeye uygulamak. Bu, bileşenlerin davranışlarını analiz etmek ve gelecekteki üretime yönelik olarak geliştirmek için kullanacağımız bir laboratuvardır. Bu uygulamayla amacımız aynı zamanda maliyetleri düşürmek, üretimlerini kolaylaştırmak ve üretim modellerindeki uygulamaları keşfetmek için çözümler bulmaktır. E-TENSE serisinin gelecek nesilleri bu geliştirmelerden yararlanacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Geleceğin DS Automobiles tasarım dili

Geleceğin seri üretim elektrikli modelleri için çok yüksek performanslı bir laboratuvar olarak görülen DS E-TENSE PERFORMANCE modeli, aynı zamanda kusursuz tasarımı ile DS DESIGN STUDIO PARIS için bir keşif alanı da sağlıyor. Aracın önünde ızgara yerine yeni bir ifade yüzeyi tasarlanarak aracın ön yüzü çok daha dikkat çekici hale getirilmiş. DS AERO SPORT LOUNGE ile halihazırda kullanılan bu uygulama, DS Automobiles logosunu bir mağaza vitrinini andıran tasarım ile içerisinde barındırarak üç boyutlu özel bir etki yaratıyor.

Aracın iki tarafında yer alan ve toplam 800 adet LED’den oluşan yeni gündüz farları, geniş bir aydınlatma aralığı sağlamak için teknoloji ve tasarımı benzeri görülmemiş incelikle birleştiriyor. Farların pozisyonunda konumlandırılan iki kamera ise, DS E-TENSE PERFORMANCE’ın görsel kimliğini tamamlayarak bu etkileyici otomobilin önemli veriler toplamasına olanak sağlıyor. 21 inçlik büyük jantlarıyla da göze çarpan modelin dış tasarımını aerodinamik yapısı ve çekici rengi tamamlıyor.

 

Her açıdan farklı bir otomobil

%100 elektrikli yapısı ve yeni tasarım anlayışıyla dikkat çeken model, aerodinamik çizgiyle uyum sağlamak için değişken etkiye sahip bir renk ile sunuluyor. Dış ortam koşullarına ve bakılan açıya göre renk algısı değişerek kaputa kadar uzanan parlak siyah yüzeyler ile çarpıcı bir kontrast etkisi yaratılmasını sağlayan bu teknoloji sayesinde aracın rengi bakış açısına göre değişkenlik gösteriyor.

Formula E’nin performansı, konfor ile birleşti

Aracın iç mekânına geçildiğinde, dışarıdan verdiği yenilikçi hissi bir üst seviyeye taşımayı başarıyor. Yüksek teknolojiye sahip ve veri toplayacak şekilde tasarlanan kokpite ek olarak, yarışlardan esinlenilen çanak şeklinde koltuklar ve Formula E direksiyon simidi ile yüksek performans ve üstün teknoloji kendisini hissettiriyor. Konfor ve detaylara gösterilen özen, siyah deriden özel ek döşemelerde de kendini gösteriyor. DS E-TENSE PERFORMANCE ile olan uyumu tamamlamak için araç içi FOCAL Utopia ses sistemi ile Focal ve prototip renklerde bir çift özel Scala Utopia Evo hoparlör araca dahil edildi. En iyi bileşenler kullanılarak üretilen bu Fransız gümüş rengi donanımlar özel bir ses kalitesi sunuyor.

815 hp, sıfır emisyon

Elektrikli dönüşümün performanstan ödün vermeden olabileceğinin en önemli sembollerinden bir tanesi olan DS E-TENSE PERFORMANCE, önde 250 kW arkada ise 350 kW güç üreten iki elektrik motoruyla bunu gözler önüne seriyor. Toplamda 815 hp üretebilen ve tekerleklerde 8.000 Nm tork değerini aktarabilen bu iki motor doğrudan Formula E için tasarlanan DS PERFORMANCE geliştirmelerinden alındı. Olağanüstü bir performans ortaya koyan 600 kW’lık benzersiz rejenerasyon kapasitesiyle DS E-TENSE PERFORMANCE’ın güç aktarım organları, enerjinin en iyi şekilde kullanılmasına da öncelik sağlıyor. Fiziksel olarak DS E-TENSE PERFORMANCE güvenlik gerekçeleriyle fren diskli ve balatalı bir fren sistemini tutuyor olsa da, frenleme için yalnızca rejenerasyon sistemi kullanılabiliyor.

Geleceğin batarya teknolojisi, bugünün otomobilinde

Üstün performansa DS E-TENSE PERFORMANCE laboratuvarının temel parçalarından birisi de batarya. Kompakt boyutlara sahip akü DS PERFORMANCE ekibi tarafından tasarlanan bir karbon-alüminyum kompozit kaplama içinde yer alıyor. Optimum ağırlık dağılımı için arka ortada yer alan bir alana yerleştirilmiş olan DS E-TENSE PERFORMANCE’ın bataryası da, otomobilin geri kalanı gibi elektrikli araç yarışlarından ilham alınarak konumlandırıldı. TotalEnergies ve yan kuruluşu Saft ile bağlı şirketi tarafından geliştirilerek, Quartz EV Fluid çözümünün özel tasarımı sayesinde, günümüz teknolojisinin çok üzerinde, yenilikçi bir kimyayı ve hücreler için kapsayıcı bir soğutma sistemini ortaya çıkartıyor. Bu akü, 600 kW’a kadar hızlanma ve rejenerasyon aşamalarına fayda sağlamasının yanı sıra gelecek nesil seri üretim araçlar için yeni yolların keşfedilmesine de olanak sağlıyor.

Formula E şampiyonları testlere başladı

DS E-TENSE PERFORMANCE’ın gerçek performans verileri, Formula E şampiyonlarının testlerinde ortaya çıkıyor. Şubat 2022 itibariyle DS PERFORMANCE ekibi, DS E-TENSE PERFORMANCE ile ilk testlerini düzenlemeye başladı. Formula E şampiyonları, E-TENSE’in temsilcisi Jean-Éric Vergne ve Antonio Felix da Costa, pistlerde ve açık yollarda testlere başlamadan önce tasarımın gelişimini tamamlamak için sırayla prototipin direksiyonuna geçiyor.

DS E-TENSE PERFORMANCE NFT olarak da piyasaya sürülecek

Fiziksel anlamda tek seferlik bir prototip olan DS E-TENSE PERFORMANCE, Şubat ayı içinde NFT biçiminde de satışa sunuldu. 100 DS E-TENSE PERFORMANCE “100’ Serisi – %100 Elektrikli” – bu araç için açık artırmayla her gün satılacak birer NFT ile DS Automobiles, bu dünyaya ilk adımı attı. Daha sonra, iki adet “100’ Serisi – 2 sn’de 0-100km/sa” ile sınırlanan DS E-TENSE PERFORMANCE modeli için 50 günlük bir açık artırma başlatılacak.