Sosyal Medya

Donanım

Dünya Yedekleme Günü’nde Dijital Sağlığınızı Koruyun!

31 Mart Dünya Yedekleme Günü, dijital sağlığın ne denli önemli olduğunu fark etmemize yardımcı oluyor. Dijital varlıklarımızı düzenli olarak depolama, tıpkı kişisel sağlığımızı koruma amacıyla günlük rutinimizde yer alan diş fırçalama, el temizliği vb. alışkanlıklar gibi bizlerin uçsuz bucaksız çevrimiçi dünyada daha endişesiz var olmamızı sağlıyor.

Dünya Yedekleme Günü’nde Dijital Sağlığınızı Koruyun, Verilerinizi Kaybetme Endişesinden Kurtulun

 

Bir sabah uyandığınızda en sevdiklerinizle geçirdiğiniz anların, en önemli dokümanların ya da işinizle ilgili dosyaların matrix’te oluşan bir hata nedeniyle yok olduğunu düşünsenize! Bu düşünce bulutundan bir an önce çıkmak istediniz değil mi? Neredeyse her anımızın dijitalleştiği günümüz dünyasında, dijital depolama yoluyla bir arada tuttuğumuz, paylaştığımız ve yarattığımız her veri dijital ayak izimize katkı sağlıyor. Ancak ne yazık ki bu dijital varlığın her an uçup gidebilecek hassasiyette olduğunu sık sık unutuyoruz. Aniden gelişen bir donanım arızası, bir siber saldırı ya da basit bir insani hata bile geri dönüşü olmayan bir veri kaybına sebep olabilirken bizleri hayatımızın dönüm noktası olan anlardan koparabiliyor. Ki bu da genellikle yaşanan kaybın telaşa yol açması ya da oluşan profesyonel aksiliklerin sonuçlarıyla yüzleşmemizle sonuçlanabiliyor.

Tam da bu noktada 31 Mart Dünya Yedekleme Günü, dijital sağlığın ne denli önemli olduğunu fark etmemize yardımcı oluyor. Dijital varlıklarımızı düzenli olarak depolama, tıpkı kişisel sağlığımızı koruma amacıyla günlük rutinimizde yer alan diş fırçalama, el temizliği vb. alışkanlıklar gibi bizlerin uçsuz bucaksız çevrimiçi dünyada daha endişesiz var olmamızı sağlıyor.

Neyse ki tüm bu endişelerden kurtularak gönül rahatlığıyla dijital kalmaya devam edebilmemizin pek çok yolu var. İşte bu endişesiz dijital varoluşun başlangıç noktası için bazı temel adımlar:

Değerli Verilerinizin Hangileri Olduğunu Belirleyin:

Olmazsa olmazınız olan verilerinizi belirleyerek başlamak iyi bir adım olacaktır. Örneğin kişisel belgeleriniz, finansal kayıtlarınız, fotoğraflarınız, videolarınız ve iş dosyalarınız gibi kaybedilirse yerine konamayacak her veriyi göz önünde bulundurabilirsiniz.

Yedekleme Çözümlerini Değerlendirin:

Günümüzde yedekleme seçenekleri geniş bir yelpazeyle sunuluyor. Bulut depolama hizmetleri pratik ve otomatik yedekleme sunarken, daha yerel bir kontrol için harici sabit diskleri tercih edebilirsiniz. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun bir çözüm seçerken 3-2-1 yedekleme stratejisini de takip etmek faydalı olacaktır. 3-2-1 stratejisi kapsamında verilerinizin üç kopyasını oluşturmanızı sağlıyor. İlk kopya olağanüstü durumlarda kurtarma için çevrimdışı depolama sağlarken kalan iki kopyanın iki farklı ortamda yedeklenmesi kurtarma şansınızı yükseltme üzerine tasarlanıyor. Ailenizin fotoğraflarını örnek olarak kullanmamız gerekirse; ilk kopya orijinal dosyanız olur ve WD My Book gibi orijinal depolama cihazında kalır. İkinci kopya daha sonra WD My Passport gibi farklı bir depolama çözümüne, taşınabilir bir HDD’ye yedeklenir. Son olarak, çevrimdışı bir kopya istersiniz, bu nedenle ailenizin fotoğraflarının üçüncü kopyasını tercih ettiğiniz bulut depolama sağlayıcısına yükleyebilirsiniz.

WD’nin My Passport gibi taşınabilir HDD’leri basit ve bütçe dostu yedeklemeler için 5 TB’a kadar depolama sunarken, WD’nin My Book gibi masaüstü sürücüleri 22 TB’a kadar depolama kapasitesi sağlıyor.

Düzenli Yedekleme Anlarınızı Belirleyin:

Olağanüstü durumlar gelişene kadar beklemenize gerek yok! Verilerinizin artma ve değişme sıklığını göz önünde bulundurarak günlük, haftalık veya aylık olmak üzere düzenli bir yedekleme zamanlaması belirleyin.

 

Süreci otomatikleştirin:

Otomasyon sizin en iyi dostunuz. Çoğu yedekleme çözümünün sunduğu otomatik zamanlama seçeneği ile manuel müdahaleye ihtiyaç duymadan düzenli ve tutarlı yedeklemeler elde etmeniz mümkün!

Yedeklerinizi Test Edin:

İhtiyaç halinde sorunsuz çalıştığından ve erişilebilir olduğundan emin olmak için yedeklemenizi düzenli olarak kontrol edin. Bu aynı zamanda verilerinizin güvenliği konusunda içinizi rahatlatacak kritik adımlardan biridir.

Sınırların Ötesine Geçin:

Özellikle hassas bilgiler için yetkisiz erişimleri engellemek için ekstra güvenlik önlemleri almayı unutmayın. Örneğin şifreleme gibi önlemler verilerinizi korurken size bir adım öteye taşıyacaktır.

Yedeklemenin devam eden bir süreç olduğunu ve tek seferlik yedeklemenin fayda sağlamayacağını unutmayın. Dijital yaşamınız ve yedekleme stratejiniz arasında doğru orantı olmalıdır. Dijital yaşamınız arttıkça yedekleme stratejiniz de paralel olarak gelişmelidir. İhtiyaçlarınızı düzenli olarak gözden geçirmek, zamanlamayı ayarlamak ve gerektiğinde yeni veri kaynaklarını dahil etmek olası bir kurtarma ihtiyacında sizi veri kaybı endişesine karşı koruyacaktır.

Dijital sağlığı önceliklendirerek güçlü bir yedekleme planı uygulamak verilerinizi korumanın ötesine geçmenizi ve zihninizin bu endişeden kurtulmasını sağlar. Dünya Yedekleme Günü’nü bugün harekete geçmenin yarının üzüntüsünü önleyebileceği bir hatırlatıcı olarak görebilirsiniz. Dolayısıyla, dijital sağlığınızın kontrolünü elinize alıp değerli verilerinizin güvende ve emniyette olduğunu bilmenin getirdiği güvene sahip olmak için hala geç değil!

Gelin birlikte veri kaybının artık geçmişte kaldığı ve huzurun dijital norm olduğu bir dünya yaratalım.