e-Gider Pusulasının Etki Alanı Genişliyor
Verginin dijital dönüşümünde en çok merak edilen belgelerden e-Gider Pusulası hakkındaki gelişmeler, global vergi yazılımları lideri Sovos’un ev sahipliğinde ele alındı. Belge ile ilgili zorunlu kullanımlar başlamadan önce, sektör temsilcileri geliştirme önerilerini dile getirdi.
Global uzmanlığıyla ve Türkiye’de verginin dijital dönüşümüne ilk günlerden beri aktif olarak katılan uzman kadrosuyla dikkatleri üzerine çeken Sovos, merakla beklenen e-Gider Pusulasının konuşulduğu bir buluşma düzenledi. Sovos’un İstanbul’daki genel merkezinde gerçekleşen buluşmaya, perakende sektöründen satış, finans ve teknoloji alanlarında çalışan temsilciler katıldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Kasım ayında “e-Gider Pusulası Teknik Kılavuz Taslağı”nı güncelleyerek yayınlamasının ardından, söz konusu e-belgenin kullanıma dair ilgi arttı. Sovos’un ev sahipliği yaptığı toplantıda, e-Gider Pusulası uygulamasına ilişkin yazılım geliştireceklerin teknik konularda ihtiyaç duyabilecekleri bilgilerin açıklandığı bu kılavuz ve onun ışığında uygulama örnekleri ele alındı.

E-Gider Pusulası İadelerle Gündemde
Sovos EMEA Bölgesinden Sorumlu Satış Başkan Yardımcısı Elçim Sirek, etkinlikte yaptığı konuşmada, e-Gider Pusulası geliştirme aşamasında olduğu için bu dönemde iyileştirme önerileri yapmanın, ihtiyaç ve taleplere yönelik katkı sunmanın önemine değindi. Sirek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu önerileri dikkate aldığını vurguladı.
Sovos Ürün Yönetiminden Sorumlu Direktörü Ali Rıza İnceoğlu, e-Gider Pusulası ile ilgili teknik detaylara değinirken, Yeminli Mali Müşavir Mehmet Fındıkçı da sorular üzerinden uygulamaya dair görüşlerini paylaştı. Fındıkçı, Gider Pusulasının 65 yıllık tarihi olan bir belge olduğunu vurgularken, yeni dönemde kullanımında artış olacağını belirtti. Fındıkçı’nın verdiği bilgilere göre; satış ve iade olarak iki türde kesilebilen e-Gider Pusulası eskiden daha yoğun olarak “vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan mal/hizmetlerde” kesilirken, yeni dönemde iadeler için daha çok ve yoğun kullanılmasıyla gündemde olacak.
Gönüllü Geçişler 2026’da Başlayacak
e-Gider Pusulası ile ilgili şu anda zorunluluk bulunmuyor. Diğer e-belge örneklerinde olduğu gibi e-Gider Pusulasına da küçük bir kapsamla başlanarak ve her yıl geliştirilerek zorunlu kullanım uygulaması getirilmesi bekleniyor. Bununla birlikte, kâğıt belge yerine e-Gider Pusulasını kullanmak isteyenler, Ocak 2026 itibarıyla uygulamaya geçiş yapabilecek. Gönüllü geçişi yapabilecek şirketlerin kapsamı ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından şu şekilde belirlenmiş: “Perakende sektöründe hizmet veren (faaliyet kodları içerisinde 47 ile başlayan NACE kodundan faaliyeti olup e-Fatura uygulamasına dâhil olan) mükelleflerden 2024 hesap dönemi sonu itibarıyla satış veya gayrisafi iş hasılatının 110 milyon TL’yi, bilanço aktif toplamının 110 milyon TL’yi, bilanço öz sermaye veya öz kaynak toplamının 11 milyon TL’yi aşması koşullarından en az ikisini sağlayan mükellefler.”












