Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

Ekonomide Resesyon Nedir? Resesyon Olursa Ne Olur?

Ekonomide "Durgunluk" anlamına gelen "Resesyon" son dönemde sıkça duyduğumuz bir kelime. Dediğim gibi son dönemde ekonomi ile ilgili duyduğumuz en önemli kelimelerden birisi "Resesyon". Peki Ekonomide Resesyon Nedir? Resesyon Olursa Ne Olur? İşte bu sorunun cevabı...

Ekonomide Resesyon Nedir? Resesyon Olursa Ne Olur?

Ekonomide “Durgunluk” anlamına gelen “Resesyon” son dönemde sıkça duyduğumuz bir kelime. Dediğim gibi son dönemde ekonomi ile ilgili duyduğumuz en önemli kelimelerden birisi “Resesyon”. Peki Ekonomide Resesyon Nedir? Resesyon Olursa Ne Olur? İşte bu sorunun cevabı…

Son günlerde bu kelimenin sıkça aranmasının sebebi hiç şüphesiz ‘Kriz kahini’ olarak anılan ünlü ekonomist Nouriel Roubini‘nin resesyon uyarısı oldu.

RESESYON NEDİR?

Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Ekonomide durgunluk olarak da adlandırılabilir.

RESESYON OLURSA NE OLUR?

Resesyon ekonomik alanında duraklama dönemleri için kullanılan ifadedir. Bu dönemlerde toplam üretim miktarında gerileme olur. Bununla birlikte, işsizlik artar ve milli gelir düşer. Resesyon sonucunda ülkelerin ekonomik şartlarında negatif değişimler yaşanır.

Başka bir deyişle,

Resesyon olursa ne olur sorusuna şu maddelerle cevap verebiliriz: Reel gayrisafi yurt içi hasıla gerileme eğilimine girer, işsizlik artar. Ücretler düşer, gelir dağılımında bozulma görülür. Üretim seviyesinde düşüş görülür, şirketler küçülmeye başlar.

Yatırımcılar için Resesyon durumunda ne yapılır?

Resesyona dayanıklı sektörlerde hisse senedi yatırımı yapmayı düşünün: bunlar temel gıda maddeleri, sağlık hizmetleri, kritik teknoloji, enerji ve su temini, onarımlar ve hatta atıştırmalıklar ve şekerlemelerin yer aldığı “keyif sektörleri” gibi temel mal ve hizmetleri sağlayan işletmeler olacaktır.

Resesyon döneminde ev fiyatları ne olur?

Ancak bu şartlar resesyon yaşanmadığı takdirde geçerli. Olası bir resesyonda Moody’s Analytics tahminlerini aşırı değerli konut piyasalarında yer alan ev fiyatları için yüzde 15 ila yüzde 20’lik bir düşüş şeklinde revize ediyor.

Resesyon kriz midir?

Ekonomide resesyon. Makroekonomide reel gayri safi yurt içi hasılanın iki ya da daha fazla 6 aylık dönemde ard arda negatif büyüme göstermesi halidir. Ekonominin belirli bir süreliğine negatif büyümesidir de diyebiliriz. Yani bir krizdir.

Resesyon enflasyonu nasıl etkiler?

Enflasyonu dizginlemek için faizleri artırmak, para arzını, tüketici talebini daraltmak, ücret artışlarını baskılamak gerekiyor. Bu önlemler ekonomik durgunluğu hızla daralma (resesyona) içine itme riskini getiriyor.