Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Elektrik tüketimini akıllı şehir teknolojileriyle daha verimli hale getirmek mümkün

Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre dünyadaki toplam enerji tüketiminin yüzde 20'sini elektrik kullanımı oluşturuyor.

Elektrik tüketimini akıllı şehir teknolojileriyle daha verimli hale getirmek mümkün

Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre dünyadaki toplam enerji tüketiminin yüzde 20’sini elektrik kullanımı oluşturuyor. Günlük hayatın merkezinde yer alan elektrik; elektrikli araçlar, elektrikli ısı pompaları gibi yeni kullanımların artmaya başlamasıyla daha da önemli hale geliyor. Bu noktada elektrik tüketimini akıllı şekilde yönetmek büyük önem taşıyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Fonu’na göre 2050’lerde dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması bekleniyor. Artan nüfus, elektrikli araçlar, elektrikli ısı pompaları ve diğer yeni kullanım alanlarının artmasıyla 2050 yılında küresel elektrik talebinin yüzde 75’in üzerinde artış göstermesi bekleniyor. Bu durum enerji kaynaklarının daha etkili bir şekilde kullanılmasının ve enerji verimliliğinin önemini artırıyor.

Akıllı şehir teknolojileri, enerji verimliliğini artırmak ve elektrik tüketimini azaltmak için bir dizi strateji sunabiliyor. İşte bu hedefe ulaşmada kullanılabilecek bazı akıllı şehir teknolojileri ve uygulamalar:

Akıllı Aydınlatma Sistemleri:
Sokak lambalarını kontrol etmek için akıllı sensörler ve IoT (Nesnelerin İnterneti) kullanılarak aydınlatma sistemlerini daha verimli hale getirilmesi teknolojik stratejilerden sadece bir tanesi. Böylece gece yoğunluğun az olduğu bölgelerde aydınlatma otomatik olarak azaltılarak veya kapatılarak enerji tasarrufu sağlanıyor.

Akıllı Bina Yönetimi Sistemleri:
Bir diğer teknoloji de binalarda enerji verimliliğini artırmak için akıllı bina yönetim sistemlerinin kullanılması. Akıllı bina yönetim sistemleri ile ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer enerji tüketen sistemler optimize edilerek enerji tasarrufu elde ediliyor.

Akıllı Ulaşım Sistemleri:
Toplu taşıma sistemleri düzenlenerek trafik sıkışıklığını azaltmakve taşıma araçlarının enerji tüketimini düşürmek de bir diğer çözüm. Bu çözüm içinde akıllı trafik ışıklarının, trafik yönetimi ve park yeri bulma uygulamalarının enerji tasarrufunda kullanılması yer alıyor.

Güneş Enerjisi ve Rüzgâr Enerjisi Kullanımı:
Akıllı şehirler, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek güneş ve rüzgâr enerjisi gibi kaynaklardan elektrik üreten şehirlere dönüşüyor. Akıllı şehir teknolojileri kullanılarak yapılan hava tahminleriyle güneş sıcaklığından, rüzgâr yönünden alınabilecek maksimum verimde yararlanılabiliyor. Akıllı enerji depolama sistemleri de kullanarak enerji dengelemesi yapılabiliyor.

Enerji Verimliliği Olan Altyapı Tasarımı:
Akıllı şehir planlamasında, enerji verimliliği ön planda tutularak altyapı tasarımı da bir başka uygulama olarak ön plana çıkıyor. Yeşil binalar, enerji verimli sokak tasarımları ve çevresel faktörlere dikkat edilen planlamalarla enerji tasarrufu sağlanması mümkün.

Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 42 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yapıyor: “Dünya nüfusunun günden güne artış göstermesi nedeniyle elektrik tüketiminin daha verimli hale getirilmesinin hem çevresel sürdürülebilirlik hem de ekonomik avantajlar sağlayacağını düşünüyorum. Bu nedenle, bireylerden büyük endüstriyel tesislere kadar her seviyede enerji tasarrufu ve verimlilik önlemleri benimsenmelidir. Bu noktada elektrik tüketimini akıllı şehir teknolojileriyle yönetmek büyük önem taşıyor. Biz de SAMPAŞ Holding olarak şehirlerimizin akıllı hale getirilmesi ve enerji verimliliği sağlanabilmesi açısından yerel yönetimlerle sıkı bir ilişki içerisinde çalışıyoruz” dedi.