Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

Evdeki enerji hırsızı: Stand-by modu

Evdeki konfor ve teknoloji, farkında olmadan enerji israfına yol açabiliyor. Televizyonlar, bilgisayarlar, oyun konsolları ve hatta kahve makinaları gibi cihazlar, kapalı olduklarında bile ‘stand-by’ yani ‘bekleme’ modunda enerji tüketmeye devam ediyor.

Evdeki enerji hırsızı: Stand-by modu

 

Enerji Verimliliği için evde ne yapılabilir?

 

Evdeki konfor ve teknoloji, farkında olmadan enerji israfına yol açabiliyor. Televizyonlar, bilgisayarlar, oyun konsolları ve hatta kahve makinaları gibi cihazlar, kapalı olduklarında bile ‘stand-by’ yani ‘bekleme’ modunda enerji tüketmeye devam ediyor. Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO, Enerji Verimliliği Haftası’nda herkese uygulayabileceği kolay tasarruf ipuçları veriyor

 

Ev veya ofisteki teknoloji, bazen farkında olmadan enerji israfına yol açabiliyor. Televizyonlar, bilgisayarlar, oyun konsolları ve hatta kahve makinaları gibi cihazlar, kapalı olduklarında bile ‘stand-by’ yani ‘bekleme’ modunda enerji tüketmeye devam ediyorlar. Küçük gibi görünen enerji tüketimi, yıl sonunda faturaları etkilerken çevreyi de tehdit ediyor.

 

Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO, Enerji Verimliliği Haftası’nda ipuçlarıyla herkesi sürdürülebilir bir dünya için verimliliğe davet ediyor. ‘Bizce Mümkün’ sloganıyla çalışan YEO’ya göre bazı alışkanlıkları değiştirerek tasarruf mümkün:

Hangi cihaz bekleme modunda?:

 

Evdeki hangi cihazların stand-by modunda enerji tükettiğini öğrenin. Genellikle bu cihazlar, tamamen kapalı olsalar bile küçük ışıklar, saatler veya hızlı başlatma özellikleri ile kendilerini gösterir.

Kullanmıyorsanız tamamen kapatın:

 

Eğer bir cihazı kullanmıyorsanız, tamamen kapatın. Bazı cihazlarda, stand-by modundan çıkıp cihazı tamamen kapatmak için ekstra bir düğme veya seçenek olabilir. Bu küçük adım, gereksiz enerji tüketimini büyük ölçüde azaltabilir. Çünkü bazı ürünlerde bekleme modundaki tüketim toplam tüketimin yüzde 30’una ulaşır.

Akıllı prizler çözüm olabilir:

 

Akıllı prizler birden fazla cihazı kontrol etme imkanı sağlıyor. Belirli saatlerde veya durumlarda gücü tamamen keserek enerji tasarrufu yapmak kolaylaşır. Uzaktan kontrol edilebilen modelleri tercih ederek, evden uzakta olsanız bile enerji tüketimini yönetebilirsiniz.

 

Verimlilik etiketine bakın:

 

Yeni bir cihaz alırken, enerji verimliliği etiketlerine ve stand-by enerji tüketim değerlerine dikkat edin. Düşük stand-by enerji tüketimine sahip cihazlar, uzun vadede hem bütçenize hem de çevreye katkıda bulunur. Evinizdeki herkesi bu konuda bilinçlendirin. Çocuklar da dahil olmak üzere, ailenizin her bireyi stand-by modunun etkilerini ve cihazları tamamen kapatmanın önemini bilmelidir.

 

YEO Teknoloji, 3 kıtada 30’un üzerinde ülkede dünyanın her noktasına enerji ve endüstriyel çözümler ulaştırırken gereksiz enerji tüketiminin daha yaşanabilir bir çevre için önemini vurguluyor.

 

YEO Hakkında: https://yeo.com.tr/kurumsal