Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

“Evden Çalışma” PC Pazardaki Sevkiyatları Yüzde 11 Arttırdı

PC Pazarı büyümeye devam ediyor. Pandemi sürecinde eve kapanma yüzünden çalışma şekli eve dönünce, PC pazarındaki büyüme yüzde 11 oldu.

Evden Çalışma PC Pazarının Büyümesine Yol Açtı

“Evden Çalışma” PC Pazardaki Sevkiyatları giderek artıyor. Bu kalıcı olabilir mi?

Koronavirüs günlerinde eve kapanan dünya genelinde milyarlarca kişinin gerek dizüstü gerekse PC kullanımının hatta bu oranda da internet kullanımının arttığını tahmin ediyorduk. Elbette bu tahminlerin rakamlarla desteklendiğini görüyoruz. Pandemi süreci dünya genelinde devam ederken PC üreticilerinin dünya genelindeki sevkiyatları 2020 yılının ikinci çeyreğinde de giderek arttığını görüyoruz. IDC ve Gartner ise bu durumun kısa ömürlü olacağını düşünüyor. Acaba öylemi olacak?

PC endüstrisi çoğunlukla koronavirüs pandemisi sürecinde şirketlerin özellikle evden çalışma şekline dönmeleri nedeniyle zayıf 2020 ilk çeyrek verilerinden sonra ikinci çeyrekte hızla büyüdü. Gartner ve IDC rakamlarına göre, sevikatlar geçen yıla göre ikinci çeyrekte artış gösterdi.

Buna göre 72,3 milyon adetlik PC sevkiyatı gerçekleşti. 64,8 milyonluk bir önceki sevkiyat bilgisine göre artış oranı yüzde 11.2 olarak gözlemleniyor. Her iki kuruluşta bu büyümeyi ilk çeyrekteki tedarik zincirlerindeki bozulmadan sonra PC üretiminin artışına ve güçlü talebe bağlamış durumda. Ancak bu durumun çokta geçici olacağını düşünmek için biraz erken gibi geliyor bana. Zira pandemi sürecinin dünya genelinde devam ettiğini ve evden çalışma şekline olan zorunlu geçişin şirketlerin iştahını kabarttığını da biliyoruz.

Gartner araştırma direktörü Mikako Kitagawa;

“PC tedarik zinciri, COVID-19 salgını nedeniyle 2020’nin başlarında ciddi bir şekilde kesintiye uğradıktan sonra, bu çeyrekte yaşanan büyümenin bir kısmı, dağıtımcıların ve perakende kanallarının tedariklerini normale yakın seviyelere geri yüklemesinden kaynaklandı” dedi.

Taşınabilir bilgisayar veya dizüstü bilgisayar segmenti, özellikle insanların uzaktan öğrenme ve çalışma ihtiyaçları nedeniyle çok iyi sonuç verdi. Bununla birlikte, her iki kuruluş da talebin 2020’nin ötesinde devam edeceğine kuşkuyla yaklaşıyor. Kitagawa, talep artışının “COVID-19 salgınının etkisi nedeniyle” kısa vadeli olduğunu söylüyor.

Her iki kuruluş da geleneksel PC sevkiyatlarının ABD ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki beklentileri aştığını belirtti. HP ve Lenovo dünya çapında PC satıcıları listesinin başında yer aldı ve Dell hem IDC hem de Gartner için üçüncü oldu.