Kasım 24, 2025




EWA 2025 Programı Kazananları Belli Oldu

EWA 2025 Programı Kazananları Belli Oldu

Altıncı yılında ilk kez Anadolu Efes iş birliğiyle gerçekleşen ve kadınların öncülüğündeki erken aşama tarım ve gıda girişimlerini desteklemek amacıyla yürütülen EWA (Empowering Women in Agrifood) Programı’nda kazanan girişimler belli oldu. Çevre dostu mikrobiyal gübreler geliştirerek tarımda kimyasal kullanımını azaltmayı ve toprak sağlığını iyileştirmeyi amaçlayan Cherry Mic. 10 bin avroluk büyük ödülün sahibi olurken, gıdanın tazeliğini gerçek zamanlı izleyebilen biyopolimer esaslı akıllı ambalajlar geliştiren Inopolyme ise ikinci olarak 5 bin avroluk ödülü kazandı.

Avrupa Birliği’nin Gıda İnovasyon Fonu (EIT Food) tarafından desteklenen ve altıncı yılında Anadolu Efes ile Türkiye’de Impact Hub İstanbul’un gıda ve tarım girişimcilik platformu Foodback iş birliğiyle gerçekleşen EWA 2025 Programı’nda gıda ve tarımda dönüşüm yaratacak inovatif çözümlere sahip 15 kadın girişimci değerlendirmeye alındı.

Program kapsamında seçilen kadın girişimciler, altı ay boyunca ihtiyaçlarına özel hazırlanan 18 eğitimin yanı sıra toplam 20 mentordan 300 saatin üzerinde birebir mentorluk desteği aldı. Bunun yanı sıra girişimciler düzenlenen Matchmaking etkinliğinde Anadolu Efes, Migros, Anadolu Etap, Uludağ İçecek, Alp Tarım, Yıldız Ventures, Anadolu Meraları, Farklabs ve Plug & Play gibi kurumların temsilcileriyle birebir görüşmeler gerçekleştirerek yeni iş birliklerinin kapısını araladı.

EWA programının bu seneki kazananlarının belirlendiği Demo Günü’nde jüriliği Yaşar Holding Girişimcilik ve İnovasyon Grup Müdürü Seda Köknel, The Good Wild Kurucu Ortağı Hüseyin Şirin, Anadolu Efes Strateji, İnovasyon ve Girişimcilik Direktörü Tuba Gökcan gerçekleştirdi.

Etkinliğin sonunda jüri oylarıyla seçilen ve Çevre dostu mikrobiyal gübreler geliştirerek tarımda kimyasal kullanımını azaltmayı ve toprak sağlığını iyileştirmeyi amaçlayan Cherry Mic. 10 bin avroluk büyük ödülün sahibi olurken, gıdanın tazeliğini gerçek zamanlı izleyebilen biyopolimer esaslı akıllı ambalajlar geliştiren Inopolyme ise ikinci olarak 5 bin avroluk ödülü kazandı.

Altıncı yılını başarılı bir şekilde tamamlayan programla ilgili Anadolu Efes Strateji, İnovasyon ve Girişimcilik Direktörü Tuba Gökcan şunları söyledi: “Anadolu Efes olarak tarımın geleceğini şekillendiren kadın girişimcileri desteklemekten çok mutluyuz. İlk 5 yılında bireysel olarak mentor olarak yer aldığım EWA’nın etkisini yakından gördüm; bu yıl kurumsal partner olarak bu etkiyi daha da büyütmek üzere Foodback ve EIT Food ile yola çıktık. Girişimcilerin geliştirdiği inovatif çözümler tarım ve gıdanın geleceğini dönüştürmede kritik rol oynuyor; biz de bu yenilikçi ekosistemin güçlü bir destekçisi olmaya devam edeceğiz.”

Impact Hub İstanbul ve Foodback Kurucu Ortağı Ayşe Sabuncu ise görüşlerini şu sözlerle paylaştı: “EWA Programı hem güçlü topluluğu hem de iş birliği yaptığımız kurumların katkılarıyla her yıl kendini daha da geliştiren; girişimcileri birebir seviyede destekleyen kapsamlı bir modele dönüştü. Bu yıl topluluğumuzda desteklenen girişimci sayısının 62’ye yükselmesi ve ilk kez hayata geçirdiğimiz EWA Sprout programıyla yolun başındaki 45 kadın girişimciye de destek sunmaya başlamamız, programın etki alanını anlamlı ölçüde genişletti. Bu büyümeyi ve daha fazla kadın girişimciye ulaşmanın heyecanını hep birlikte yaşıyoruz.”

Tarımda ve Gıdada Değişim Yaratan Kadınlar

 

Bioduck – Ayça Korkmaz Vurmaz, Özge Akgül, Hülya Serpil Kavuşan: Bioduck, malt posası gibi gıda endüstrisi atıklarından elde ettiği hammaddelerle hayvansal proteinlere sürdürülebilir alternatifler sunan, döngüsel ekonomi temelli bir gıda teknolojisi girişimidir.

Bu Ne Yemek – Ayça Adıyaman: Bu Ne Yemek, üretim fazlası ekmekleri Japon koji fermantasyonuyla dönüştürerek israfı azaltan ve yenilikçi fermente gıdalar üreten biyo-inovasyon girişimidir.

Cherry Mic. Biyoteknoloji – Iraz Aktay: Cherry Mic, çevre dostu mikrobiyal gübreler geliştirerek tarımda kimyasal kullanımını azaltmayı ve toprak sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen yenilikçi bir biyoteknoloji girişimidir.

Coldfusion – Deniz Ünver: Coldfusion, yerel üreticilerden ilham alarak bitkisel ve temiz içerikli ürünlerle geleneksel tatları modern ve sağlıklı bir şekilde sunan gıda girişimidir.

Conlus Crop Science – Özge Karaçay: Conlus Crop Science, bitkisel yağlar ve biyopolimer teknolojisiyle geliştirilmiş, kalıntısız ve zehirsiz doğal bir böcek kontrol çözümüdür.

Dijital Tarlam – Zeynep Ceren Öztürk: Dijital Tarlam, çiftçilerin ekimden hasada tüm üretim süreçlerini uydu verileri ve yapay zekâ analizleriyle optimize eden, veriye dayalı dijital tarım platformudur.

Eatrue – Deniz Kurudere, Aybuke Belen: Eatrue, karmaşık gıda etiketlerini fotoğraf analiziyle sadeleştirip, ürünlerin besin ve çevresel değerini anında sunarak tüketicileri sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme konusunda bilinçlendiren yapay zeka destekli bir mobil uygulamadır.

Inopolyme – Simay Erbay: Inopolyme, gıda tedarik zincirinde israfı ve güvenlik risklerini azaltmak için gıdanın tazeliğini gerçek zamanlı izleyebilen biyopolimer esaslı akıllı ambalajlar geliştirir.

Kaninno – Derya Özdemir, Esra Eroğlu Özkan: Kaninno sağlık ürünleri, yerel biyoçeşitliliği merkeze alarak doğadan ilham alan, özellikle gıda ve sağlık alanlarında bilimsel temelli ve sürdürülebilir çözümler geliştirir.

Lady Bites – Özlem Gündüz: Lady Bites, menopoz dönemindeki kadınların sağlığını desteklemek amacıyla besin bileşenlerinin emilimini artıran mikroenkapsülasyon teknolojisiyle geliştirilmiş fonksiyonel atıştırmalık barlar üretir.

Plantica – Deniz Kılıç: Plantica, humik asit bazlı gübre çözümleriyle toprağın verimini artıran, çevre dostu ve sürdürülebilir tarımı destekler.

Prolit – Berfin Doğrul: Prolit, doğal ve fonksiyonel bileşenlerle zenginleştirilmiş, sağlık odaklı sakızlar geliştirerek hem sakız hem de takviye edici gıda sektöründe sürdürülebilir bir alternatif sunar.

Solis Teknoloji – Esma Saltık Çiçek: Solis Teknoloji, bitki türü ve gelişim evresine göre ayarlanabilen akıllı LED aydınlatma sistemleri geliştirerek kapalı alan tarımında enerji verimliliği ve sürdürülebilirliği artıran bir tarım teknolojisi girişimidir.

Tarım Plus – Melsan Zehra Yılmaz: TarımPlus, yanlış tarım uygulamalarının neden olduğu kalıntı sorunlarını ve verimsizliği, ziraat mühendisi bayileri yapay zekâ destekli dijital danışmanlara dönüştürerek çözen bir girişimdir.

EWA Programı hakkında daha fazla bilgi için: https://foodback.co/ewa2025/