Sosyal Medya

Otomobil

F8 Spider’dan ilham alınan özel üretim ROADSTER: “FERRARI SP-8”

Ferrari’nin müşteriye özel ve tek seferlik üretilen benzersiz otomobillerinin yer aldığı One-Off serisinin en yeni üyesi, F8 Spider mimarisi temel alınarak tasarlanan SP-8 oldu.

F8 Spider’dan ilham alınan özel üretim ROADSTER: “FERRARI SP-8”

        

F8 SPIDER’DAN İLHAM ALINARAK GELİŞTİRİLEN EN YENİ ÖZEL ÜRETİM ROADSTER: ‘FERRARI SP-8’

      

Ferrari’nin müşteriye özel ve tek seferlik üretilen benzersiz otomobillerinin yer aldığı One-Off serisinin en yeni üyesi, F8 Spider mimarisi temel alınarak tasarlanan SP-8 oldu.

 

Ferrari bir defaya mahsus olarak üretilen benzersiz özel yapım otomobillerinin yer aldığı One-Off serisinin en yeni yeni üyesi SP-8’i tanıttı.

Ferrari’nin Özel Projeler programı kapsamında üretilen ve Flavio Manzoni’nin liderlik ettiği Ferrari Tasarım Merkezi tarafından tasarlanan otomobil; tasarım, şasi ve motorunu F8 Spider’dan miras alan, orta-arkadan motorlu bir V8 olarak öne çıkıyor. SP-8’in adı, tarihteki en beğenilen güç ünitelerinden biri olan ve dört kez üst üste prestijli Yılın Motoru (IEOTY) ödülünü kazanan 3.9 litre çift turbolu V8 motoruna ithafen verildi. Müşterisi Tayvanlı olan otomobilin ismindeki 8 rakamı, Çin kültüründe şans getirdiğine inanıldığı, geleneksel olarak başarı ve iyi talih anlamına geldiği için de ayrı bir anlam kazandı.

SP-8’in en benzersiz özelliklerinden biri tavansız olması. Bu özellik otomobili her yönüyle safkan bir roadster yapıyor; aynı zamanda sportif karakterinin, ilk bakışta heyecan veren görselliğinin ve açık havada sürüş deneyiminin altını çiziyor. Otomobilin aerodinamisi, çıkış noktası olan F8 Spider’ın akustik konforunun ve rüzgar hissinin bu özel araçta da yer almasını garanti edecek şekilde, CFD simülasyonları, rüzgar tüneli testleri ve pist testleriyle kapsamlı bir şekilde geliştirildi. Otomobilin ana stil teması, elementlerin birbiriyle kesişimi ve birbirinin içine geçmesine odaklanıyor. Bu doğrultuda, boyanmamış karbon fiber ön kısım kuyruk kısmına doğru uzanıyor. Böylece hem renk hem de malzeme yönünden güçlü bir kontrast oluşturan, iki tonlu bir etki yaratıyor. Geri çekilebilen sert tavanın ortadan kaldırılması, tasarımcıların tüm kuyruk bölümünü yenilikçi bir şekilde şekillendirmesine imkan sağlarken, sıkı bir kemer çizgisiyle tam bir hacim kazandırıyor. Otomobilin gövdesi, ara soğutucular ve motor için ayrı kanallara sahip yan hava girişlerini içeren, mat siyah renkli, işlevsel bir merkezi alanla ayrıştırılmış durumda. Bu alanın üst kısmında motor bölümü için bir havalandırma kanalı ve Ferrarilere özgü yan şeritlere gönderme yapan tasarım öğeleri yer alıyor.

Otomobilin ön kısmına bakıldığında, geniş, 3D baskılı tek bir kalıptan üretilmiş olan alüminyum döküm ızgaranın hakim olduğu görülüyor. Yan tarafta da yer alan kanatçıklar, ızgarada ise dikey bir konumda karşımıza çıkıyor; aralıklar yanlara doğru kademeli olarak genişleyerek, iki ön radyatöre hava akışını daha iyi yönlendirmeyi amaçlıyor. Bu tasarım öğelerinin açıları, Ferrari Tasarım Merkezi ile otomobili CFD kullanarak geliştirmek için aylarca çalışan aerodinamik ekibinin yakın iş birliği ile optimize edildi.

F8 Spider’dan referans alınarak SP-8’e aktarılan diğer özellikler arasında; özel maskeleri ve lensleri bulunan ön farlar, Ferrari Roma’nınkilerden türetilen özel lensli arka farlar, ön cam, Ferrari 296 GTB’dekiyle aynı işleme tabi tutulan egzoz boruları, özel bir renkte (mat Grigio NART) tasarlanmış jantlar yer alıyor. Beş kollu jantlar yalnızca bu otomobile özel olarak üretilirken, Ferrari Sports prototiplerinde ve efsanevi F40’ta kullanılan klasik jantlara modern bir yaklaşım getiriyor. Jantların üzerindeki akıllıca tasarlanmış boşluklar hem jantları hafifletiyor hem de jantlara agresif ve güçlü bir hava katıyor.

Otomobilin iç kısmında, SF90 Stradale’nin ilk çıkışından bu yana Ferrari serisinde yer almakta olan ve F1 şanzıman komutlarını barındıran orta konsolda önemli bir modifikasyon yapıldı. Özel uygulama için ikonik vites kanalı modifiye edildi. İç kaplama, degrade efektli kumaşla birleştirilen ve lazerle kazınan Lacivert Alcantara® detaylara sahip koltuklar ve ışıkta renk değiştiren özel dimi kumaştan halılarla tamamlandı. SP-8 için özel olarak geliştirilen mat Argento Micalizzato rengi, otomobilin yine özel bir rengi ve kaplaması (parlak Mavi Kumtaşı) olan karbon fiber bölümüyle kusursuz bir uyum yakalıyor. İki kaporta bölümünü birbirine bağlamak için kullanılan Blu Scuro Stellato rengi de bu otomobile özel olarak geliştirildi.

SP-8, 16 Kasım 2023’ten itibaren, 2024 yılının mart ayına kadar Maranello’daki Ferrari Müzesi’nde sergilenecek.

Ferrari Özel Projeler Programı Hakkında

Ferrari’nin Özel Projeler programı, benzersiz bir modele sahip olmak isteyen müşterinin taleplerine göre hazırlanan, özel ve türünün tek örneği Ferrari’leri yaratmayı amaçlıyor. Her proje, müşteri tarafından istenilen ve Ferrari Tasarım Merkezi ile geliştirilen fikirlerden yola çıkılarak başlıyor. Otomobilin ana hatları ve formları tanımladıktan sonra yeni modelin üretimine başlamadan önce ayrıntılı tasarım planları oluşturuluyor ve parçalar üretiliyor. Müşterinin tasarım ve onay süreçlerine doğrudan dahil edildiği süreç ortalama bir yıldan fazla sürüyor. Bu özel sürecin sonunda; Ferrari logosunu taşıyan ve diğer tüm Maranello otomobillerini karakterize eden benzersiz bir Ferrari ortaya çıkıyor.​