Sosyal Medya

Sosyal Medya

Facebook, Avustralya için haber yasağını uyguladı, ortalık karşıtı!

Facebook, Avustralyalı haber kaynaklarına ödeme yapmamak için yasağı uyguladı. Ortalık karıştı. Uygulamadan sonra kar amacı gütmeyen siteler...

Facebook, Avustralya için haber yasağını uyguladı, ortalık karşıtı!

Facebook, Avustralya Hükümetinin Google ve Facebook gibi sosyal ağ ve arama devlerine getirmek istediği haberciler için telif hakkı ödeme yasağına cevap olarak ilgili yasak teklifini en geniş kapsamlı şekilde uygulamaya aldı.

Yasağın uygulanmasıyla birlikte bir çok kar amacı gütmeyen organizasyonlarında etkilendiği görüldü…

Facebook, Avustralya’lı yayıncıların haberlerini bir anlamda engellemeye başladı.

Facebook, Avustralyalı yayıncıların ve sakinlerinin haber içeriği yayınlamasını veya paylaşmasını engellemeye başladığında, devlet kurumları ve hatta kar amacı gütmeyen kuruluşlar çapraz ateşe yakalanmış oldu.

Sosyal ağ, ülkenin Facebook ve Google gibi teknoloji devlerinin içeriklerini kullanmaları için haber kaynaklarına ödeme yapmalarını gerektiren yasa önerisine yanıt olarak haber paylaşım yasağını uygulamaya sansasyonel bir şekilde koymuş oldu.

Ancak bunu yaparken Sınır tanımayan Doktorlar, St. Vincent’s Health, Meteoroloji Bürosu, WA Yangın ve Acil Servisler Departmanı ve ACT, Güney Avustralya, NSW ve Queensland için sağlık departmanı Sayfaları gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlarda bundan etkilendi.

Tüm bunlar açıkça ana medya dışı kuruluşlar…

Facebook esasen bu kuruluşların etkilenmemesi gerektiğini ancak yasanın kapsamı net olmadığı için en geniş kapsamlı olacak şekilde yasağı uyguladıklarını söyledi. Facebook sözcüsü Engadget’a yaptığı açıklamada;

“Resmi ve haber olmayan Sayfalar bugünkü duyurudan- yasaktan etkilenmemelidir. Aldığımız önlemler, Avustralya’daki yayıncıların ve kişilerin Avustralya ve uluslararası haber içeriğini paylaşmasını veya görüntülemesini kısıtlamaya odaklanmıştır. Yasalar, haber içeriğinin tanımına göre, yasaya uymak için geniş bir tanım aldık. Ancak, yanlışlıkla etkilenen Sayfaları düzelteceğiz. ” denildi.

Etkilenen sayfaların bir kısmı düzeltildi, ancak bu yasağın sınırlarının nasıl olduğu ve geniş kapsamlı bir yasağın uygulanmasının nasıl etkileyeceği ile ilgili anlamlı bir örnek olması açısından önemli.

Google ve Facebook, emsal teşkil edeceği için Avustralya hükümetinin haberciler ödeme yapmaya zorlamasının önüne geçmek için çok çalışıyor. Bir anlamda Avustralya hükümeti ile karşı karşı geldiler. Facebook daha önce bir ürün olarak Haber sunmayı bırakabileceğini de belirtti. Bu hamle aslında sürpriz değil…

Google tarafında ise Avustralya Senatosu’nun ilgili kanun teklifini yasalaştırması halinde, Google Arama’yı Avustralya’da kullanıma sunmayacağını, bundan başka bir seçeneğin olmadığını söyledi. Bu açıkça bir rest…