Sosyal Medya

Sosyal Medya

Facebook Kullanıcı Verilerini Gizli Anlaşmalarla Şirketlere Satmış, Şaşırdık mı?

Facebook Kullanıcı Verilerini Gizli Anlaşmalarla Şirketlere Satmış, Şaşırdık mı? Bazı şirketlerle özel ve gizli anlaşmalar yaptığı ortaya çıktı. WSJ'ın gizli FBI kaynağı yeni bir skandal ortaya çıkarmış olabilir.

Facebook Kullanıcı Verilerini Baya Baya Satmış, Şaşırdık mı? Hayır!

Facebook, bazı şirketlere kullanıcıları hakkında bazı ek verilere özel erişim sağladı iyi mi. Facebook Kullanıcı Verilerini gizli anlaşmalarla şirketlere sattığı bildiriliyor. Şirket sizi müşteri olarak değil, ürün olarak görüyor.

Facebook’un 2015’teki kullanıcı verilerine geliştirici erişimini kestiği iddialarının aksine Wall Street Journal  haberine göre; şirket belli üçüncü parti şirketlere uygulamayı sürdürmesine izi verdiği keşfedildi.

“Beyaz listeler” olarak bilinen bu anlaşmalar, diğer şirketlerin, kullanıcının telefon numaralarını ve kullanıcının çevrimiçi bağlantılarına “yakınlığını” ölçen bir metriğin de dahil olmak üzere, kullanıcının arkadaş listelerini görmesini sağlar. RBC Capital Markets ve Nissan Motors WSJ’ın gizli FBI kaynağının söylediği üçüncü taraflardan bir kaçı.

Facebook tarafı ise bunun böyle olmadığını iddia ediyor doğal olarak. Bunun kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek, yeni özellikleri test etmek ve devam eden özellik testlerini tamamlamak için üçüncü taraf şirketlere yalnızca erişim sağladığını iddia ediyor. 2015’teki skandal paylaşımları da hatırlarsanız önce inkar etmişti. Sonra ise doğrulamıştı.

Facebook Kullanıcı Verilerini Gizli Anlaşmalarla Şirketlere Satmış, iyi mi?

Federal Ticaret Komisyonunun Tüketici Koruma Bürosu (2009 – 2013) direktörü ve şu anda Georgetown Hukukunda profesör olan David Vladeck ;vWSJ’ye, bu tür anlaşmaların şirketin FTC ile 2012 tarihli anlaşmasını ihlal edebileceğini belirtti. Facebook’un kullanıcıların sitede yayımladığı kamuya açık bilgilerin dışındaki bilgiler için kesinlikle izin alması gerektiğini söylüyor.

Facebook ayrıca Twitter hesabından hikayenin “karışık” iki noktası olduğunu aktarıyor. Geliştiricilerin, yeni API’ye 2014 yılında geçiş yapmaları ve paylaşılacak verilerin kapsamının belirtildiği söylendi. genişletilmiş arkadaş listelerini paylaşma yeteneğinin, fotoğraflar veya ilgi alanları gibi bilgileri içermediği söyleniyor.

 

Gerçek şu ki, Facebook ciddi bir veriye sahip ve bunu satmak için en azından daha önce istediği gibi davranmış görünüyor. Facebook’u kullansan bir dert, kullanmasan ayrı bir dert. Facebook Kullanıcı Verilerini Gizli Anlaşmalarla Şirketlere Satmış denildiğinde şaşırmıyorum doğrusu…

Wall Street Journal