Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Fahiş E-Ticaret Komisyon Oranları İddialarına İlişkin Açıklama Geldi!

ETİD: Geçtiğimiz günlerde bazı yayın organlarında ve sosyal medya ağlarında; e-ticaret sitelerinin, satışlarına aracılık ettikleri KOBİ ve diğer işletmelerden yüzde 30’ları bulan fahiş komisyon aldıkları ve bunun fiyat artışlarının nedeni olduğuna yönelik çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

ETİD’den E-Ticaret Komisyon Oranlarına İlişkin Açıklama

Kamuoyunun bilgisine;

Geçtiğimiz günlerde bazı yayın organlarında ve sosyal medya ağlarında; e-ticaret sitelerinin, satışlarına aracılık ettikleri KOBİ ve diğer işletmelerden yüzde 30’ları bulan fahiş komisyon aldıkları ve bunun fiyat artışlarının nedeni olduğuna yönelik çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) olarak belirtmek isteriz ki, bu haber ve yorumlar gerçek dışıdır. E-ticaret sitelerinin, platformları üzerinden yapılan satışlarda ürünü tedarik eden KOBİ ya da diğer işletmelerden komisyon almaları ticaretin doğası gereğidir ve bu komisyon oranı, farklı kategorilerde değişkenlik göstermekle birlikte ortalama yüzde 12 seviyesindedir. İndirim dönemlerinde pazaryerleri bu ortalama orandan da, büyük ölçüde feragat etmektedir.

Ayrıca yine bazı haberlerde ifade edildiği gibi, ‘yüksek komisyon oranlarının ürün fiyatlarına yansıtıldığı’ iddiası da tamamen gerçek dışıdır. Pazar yeri olarak aracı hizmet sağlayan e-ticaret platformlarının, mevzuat gereği fiyat artışı yapma yetkisi yoktur. Zamanla oluşabilen fiyat artışları ise farklı ekonomik koşullar nedeniyle satıcı firma ve işletmeler tarafından yapılmakta ve firmalar e-ticaret siteleri ile mevzuata uygun olarak hazırlanan satış sözleşmeleri çerçevesinde çalışmaktadırlar.

Bir sektör STK’sı olarak, söz konusu gerçekleri yansıtmayan haberlerde iddia edilen keyfi, sözleşme dışı, mevzuata aykırı olası uygulamaları kabul etmemiz mümkün değildir. E-ticaret siteleri, özellikle pandemi döneminde, KOBİ’lerin, küçük işletme ve perakendenin yanında olmuş, dijital dönüşüm iş modellerinin dünyada ve ülkemizde daha hızlı değişmesine ve topluma fayda sunmasına öncülük etmiştir. İhracata en fazla ihtiyaç duyduğumuz şu dönemde, e-ticaret siteleri e-ihracatta öncü olarak, KOBİ’lerin tüm dünyaya açılmasını sağlamışlardır.

KOBİ ve tüm işletmelerin çok daha fazla insana ulaşmalarını sağlayan, birçok maddi ve teknolojik destekle ticaretin kesintisiz devam etmesine önemli destek vererek ekonomimize hem büyüme hem de istihdam anlamında ciddi katkı sağlayan pazaryerlerine yönelik gerçek dışı iddia ve ithamları temsil ettiğimiz sektöre yönelik büyük bir haksızlık olarak görüyoruz.

ETİD olarak Ticaret Bakanlığımızın e-ticaret ve e-ihracat alanındaki düzenlemeleri ile sektörümüzün önümüzdeki dönemde de gelişmeye devam edeceğine ve birlikte bu zor günleri aşacağımıza inancımız tamdır.