TeknoTalk

FCC Net Tarafsızlığını Öldürdü, Bitcoin’in Sonu Olabilir mi?

FCC ISP’lere Konan Net Tarafsızlığı – Net Neutrality Zorunluluğunu Kaldırdı

FCC Net Tarafsızlığını Öldürdü, Peki Neler Oluyor? Bitcoin‘in Sonu Olabilir mi? Net Tarafsızlığı Nedir?

Net Tarafsızlığı Nedir?

Öncelikle Net Tarafsızlığı kavramı internet servis sağlayıcıları ISP’lere veya devlet’in internet üzerindeki verilere eşit davranması ilkesine dayanır. Bu zorunluluk sayesinde ISP’ler veya Devlet internet üzerindeki hiçbir verinin, kullanıcının, içeriğin, sitenin, uygulamanın, platformun vs özel olarak bir politikayla, kanunla, kuralla kontrol edemez.

ABD Federal Komünikasyon Komisyonu (FCC) internet hizmeti sunan şirketlere yönelik ” NET tarafsızlığı” (net neutrality) zorunluluğunu iptal etti.

Amerikalı tüketiciler tüm internet sitelerine artık özgürce ulaşamayacak!

Amerikalı tüketicilerin tüm internet sitelerine, internet sağlayıcıları veya federal hükümetin herhangi bir müdahalesi olmadan özgürce ulaşamayabilir.

FCC Merkezinde yapılan oylamayla, eski Başkan Barrack Obama tarafından 2015 yılında hayata geçirilen kural, 2 ye karşı 3 oyla iptal edildi.

 

Bu işin en büyük kazananın hiç şüphesiz ISP’ler

Internet servis sağlayıcı şirketler istedikleri siteye pozitif ayrımcılık yapabilecek. Yani parayı veren düdüğü çalacak. Özellikle Google, Facebook, Apple, Twitter bu yasağın kaldırılmasına karşı çıktı.

İnternet sağlayıcılarına taraflı davranma hakkını tanıyan kararın, tüketiciler için kimi internet sitelerine daha hızlı ve ucuz, kimilerine ise daha yavaş ve pahalı ulaşım anlamına geleceği öne sürülüyor.

FCC Başkanı Ajit Pai’ye Göre Gereksiz bir regülasyon Kaldırıldı

FCC Başkanı Ajit Pai ise oylama öncesinde yaptığı açıklamada, ağ tarafsızlığı düzenlemesinin “gereksiz bir regülasyon” olduğunu belirterek, iptal edilmesi gerektiğini savundu. Verizon’ın eski üst yöneticisi Pai, ağ tarafsızlığının kaldırılmasının internetin daha serbest olmasını sağlayacağını ifade ederek, “Dünya sona ermiyor. Tüketiciler korunmaya, internet gelişmeye devam edecek.” dedi.

Bu Bitcoin’in Sonu Olabilir mi?

Bu ani karar belki de Bitcoin’in kontrol altına alınması ile ilgili olabilir mi? Akla gelen ilk soru bu. Başka bir deyişle Net Tarafsızlığının sonu Bitcoin gibi kripto para birimleri için ne anlama geliyor?

Geleceğe Karşı Mücadele Grubu Avukatının Motherboard ‘e dediği gibi;

Ortalama bir kişi Bitcoin, Ethereum ve Litecoin’i satın almak için Coinbase’e gider, bunları engellemek artık kolay. Comcast tercih edilen Bitcoin Değiş Tokuş – Takas Yerine ISP olarak kendisi karar verebilir.

Bu örnekte olduğu gibi sorunlar artabilir.ISP’ler yani Internet Servis Sağlayıcıları popüler (ve güvenilir) alışveriş merkezlerine para yatırma veya para çekme işlemleri yapmak için erişimi kapatarak kriptokrasiyi etkin bir şekilde sona erdirmeye karar verebilir (veya hükümet baskısı altında bunu yapabilir).

Belki de bu Bitcoin’e karşı yapılmış en önemli adımların sadece ilki.


FCC Net Tarafsızlığını Öldürdü – Hükümetlerin Bitcoin’e Karşı Savaşı başladı mı?

Exit mobile version