Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

FormulaNano, Nano Arabalar Nasıl Tasarlanıyor?

Pittsburgh Üniversitesinden Kutay Berk Sezginel'in yaptığı tasarım programı. Hedef Formula Nano? Nano Arabalar Nasıl Tasarlanıyor?

Nano Arabalar Nasıl Tasarlanıyor?

Sadece 235 Atom kullanılarak bir yarış arabası tasarlanabiliyor. Nanocar yarışlarındaki arabaların tasarlanması konusunda Pittsburgh Üniversitesinden Kutay Berk Sezginel‘in yaptığı tasarım programı dikkat çekiyor. Hedef Formula Nano?

FormulaNano, Nano Arabalar Nasıl Tasarlanıyor?

Metrenin milyarda birini ifade eden “nanometre” gözle göremeyeceğimiz, hatta sıradan mikroskoplarla dahi göremeyeceğimiz ölçüleri ifade ediyor. Bilim insanlarının maddeyi bu kadar ufak boyutlarda düzenleyebilmesiyle moleküler makineler tasarlanmaya başlandı, bu makinelerin performanslarını ölçebilmek için ise 2017’de dünyanın ilk “nanocar yarışı” yapıldı. Nanocar yarışlarındaki araçların tasarlanması noktasında ise Pittsburgh Üniversitesi’nden Kutay Berk Sezginel’in yaptığı tasarım programı dikkat çekti.

Sadece 235 atomdan oluşan bir araba düşünün… Bu kadar küçük bir aracı görebilmek için bile profesyonel ekipmanlara ihtiyaç duyuluyor, ancak hayal gibi olsa da bu küçük arabaların yarıştığı bir araba yarışı etkinliği bulunuyor. Nano ölçekteki araba yarışı farklı ülkelerden toplam 6 takımın katılmasıyla ilk kez 2017’de düzenlendi ve dünyanın en küçük arabalarının yarıştığı bu en kısa parkurda 36 saatlik bir mücadele yaşandı. Birinci olan takım 2 saatin altında tamamlarken bir başka takım 29 saatte yarışı bitirdi. Bu nano yarış arabalarının tasarımında ise Pittsburgh Üniversitesi’nden Kutay Berk Sezginel’in tasarladığı program ciddi bir kolaylık sağlıyor.

SAÇ TELİNİN YÜZDE BİRİ KALINLIĞINDA ALTINDAN YAPILMIŞ YOLLAR

Her araba yarışında olduğu gibi bu yarış için de özel hazırlanmış bir piste ihtiyaç var. Yeterince düz olabilmesi için pistte altın tercih edilmiş. Altından yapılmış yollarda yarışmış bu “nanocar”lar. Tabi saç telinin yüzde biri kalınlığındaki bir yoldan söz ediliyor.

NANO ARABALAR NASIL TASARLANIYOR?

Moleküler makine kavramının ilgisini çekmesiyle işe koyulan Kutay Berk Sezginel araştırmalarını bu yönde sürdürmeye karar verdi. 2017’deki Nanocar yarışından sonra atomlardan araba yapmanın dikkatini çekmesi sebebiyle bu konuda bir program geliştiren Sezginel’in geliştirdiği programla, çok az sayıda atom kullanarak araç tasarlama işleminde büyük kolaylık sağlanıyor. Avokadro adlı moleküler editör programına ek olarak çalışan yazılım, kullanıcılara nano araba atölyesi sunuyor.

NANO ARABA YARIŞLARI İÇİN AKADEMİK KURUL

Nano araba yarışlarının gelişmesi ve kurallarının belirlenebilmesi için bir akademik kurulun olması gerektiğini söyleyen Kutay Berk Sezginel, bu konuya ilgi duyan akademisyenlerin kendisine ulaşmasını istiyor ve FormulaNano adlı Twitter sayfasına davet ediyor. Kutay Berk Sezginel dünyanın en küçük araba yarışını bilgisayar ortamında gerçekleştirmek istiyor.

FormulaNano Twitter


FormulaNano, Nano Arabalar Nasıl Tasarlanıyor? Kutay Berk Sezginel