Sosyal Medya

Genel

Foxconn, Hindistan’da Fabrika Açıyor!

Foxconn'dan Hindistan'a dev yatırım

Foxconn’dan Hindistan’a dev yatırım

Tayvan kökenli dünyanın en büyük anakart ve elektronik parça üreticisi ve Apple’ın en büyük tedarikçisi olan Foxconn (Sony ve Amazon için de büyük üretimlere sahip) yeni bir fabrika için anlaşma imzaladı. Perşembe günü gerçekleştiği belirtilen anlaşma Hindistan’ın Maharashtra bölgesinde 5 milyar dolarlık bir yatırımı kapsıyor.

Duyuru anlaşmanın Mumbai şehrinde yapılmasından sonra Foxconn kurucusu Terry Gou ve Maharashtra yöneticisi Devendra Fadnavis tarafından yapıldı.

Hindistan’ı Asya’nın 3. en büyük ekonomisi haline getirmek isteyen Hindistan başbakanının, “Hindistan’da Yapın” projesi kapsamında şirketin alacağı destek ile üretime başlayacağı belirtildi.

Gou’nun yaptığı açıklamaya göre Blackberry, Xiaomi ve Amazon’a parça üretimi yapılacağını ve yerel ortaklar aradıklarını bildirdi. Ve yeni tesislerde Tayvan’lı markanın cep telefonu üreteceği iddialarını reddetti.

Hindistan, Foxconn’a Çin’de artan ücret enflasyonunu azaltması için yardımcı olabilir. Tabi ki bu iPhone üretimlerinin büyük kısmı Hindistan’da gerçekleşmesiyle olabilir.

Salı günü Gou, Yeni Delhi’de araştırma yapmış ve yerel firmaları incelemişti. Böylece hızla büyüyen bu sektörde kendine ortak bakınıyordu.

Foxconn’un, Hindistan’da 2020’de 10-12 arası fabrika ve veri bankası kurmayı hedeflediği bildirilirken buna destek verecek yan işletmelerle tedarikçilerin şirkete destek vermesi umuluyor. Kurulacak tesiste 50bin kişiye iş imkânı yaratılacak.

foxconn

Foxconn günümüzdeki en büyük işverenlerden birisi, en sıkı iş zamanlarında 1,3 milyon kişiyi istihdam ediyor.

Şirket 2010-2011 yılları arasında genellikle Shenzhen fabrikasındaki intihar olaylarından sonra, işçi haklarını ve çalışma şartlarını iyileştirmek zorunda kalmıştı.

Şirket Cuma günü bir işçilerinin ölümü üzerine Shenzhen fabrikasında bir grup işçinin de intihar ettiğini doğruladı.

Ayrıca Foxconn Türkiye’de de bir fabrikası bulunuyor.