Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Garanti BBVA’dan İkinci El Araç için Güvenli Alım Satım Sistemi!

Garanti BBVA'dan İkinci El Araç için Güvenli Alım Satım Sistemi. 2. el motorlu kara taşıtları alım satımında kullanılabilecek olan sistem...

Garanti BBVA, ikinci el araç alım satım işlemleri için Güvenli Alım Satım Sistemi’ni hayata geçirdi.

Garanti BBVA, Türkiye Noterler Birliği’yle olan işbirliği çerçevesinde, 2. el motorlu kara taşıtları alım satımında kullanılabilecek olan “Güvenli Alım Satım Sistemi’ni” hayata geçirdi. Bu sistem sayesinde Garanti BBVA müşterileri, alım satım bedellerini nakit olarak yanlarında bulundurmak zorunda olmayacak, işlemlerini internet ve mobil kanallar aracılığıyla güvenli, hızlı ve kolay şekilde tamamlayabilecek.

İlk etapta, tüm Bireysel Garanti BBVA müşterileri tarafından kolaylıkla kullanılabilecek sistemin işleyişi, satıcı tarafın Garanti BBVA İnternet Şubesi veya Mobil’den araç ve alıcı bilgileriyle, satış tutarını giriş yapmasıyla başlayacak. Satıcı tarafından giriş yapılan bilgiler baz alınarak, Noterler Birliği Sistemi tarafından bir referans numarası üretilecek ve bu referans numarası Garanti BBVA tarafından hem alıcı hem de satıcı taraf ile SMS ve Mobil Bildirim yoluyla paylaşılacak. Tescil işleminin noter tarafından tamamlanmasıyla araç bedeli otomatik olarak satıcı hesabına transfer edilecek. Böylece, tescil ve ödeme süreçleri eş zamanlı olarak tamamlanıyor olacak. Garanti BBVA Güvenli Alım Satım Sistemine dair tüm detaylara https://www.garantibbva.com.tr/tr/bireysel/odemeler-ve-hizmetler/odemeler/arac-alim-satim-odeme-sistemi.page linki aracılığıyla ulaşılabilir.

Güvenli Alım Satım Sistemi Nedir?

Güvenli Alım Satım Sistemi ile birlikte alıcı ve satıcı taraflar Garanti BBVA İnternet ve Mobil’den hesaplarını seçerek sistemde kayıt oluşturacaktır. Taraflar alım-satım işlemine özel oluşturulan referans numarası ile noterde işlemlerini tamamlayacaklardır. Tescil ve ödeme süreci eş zamanlı olacağından işlemlerin tamamlanması ile birlikte satıcı tarafa araç bedeli ödemesi gerçekleşmiş olacaktır. Güvenli Alım Satım Sistemi ile Garanti BBVA İnternet ve Mobil ‘den para transferi ile alım satım işlemlerinin güvenli, kolay ve hızlı gerçekleşmesi sağlanırken ; nakit taşıma riski ortadan kalkmaktadır.

Güvenli Alım Satım Sistemi-Nasıl Başvuru Yapılır?

İnternet ve Mobil Şube üzerinden 7/24 işlem başlatılabilir. Tatil günlerine denk gelen işlemler için nöbetçi noterler aracılığı ile işlem yapılması mümkündür.

2. El Araç Alım-Satım İşlemlerinde Hesap Kullanımı

Güvenli Alım Satım Sisteminden sadece asil kişiler faydalanabilir. Alıcı ve satıcı sadece kendi hesapları üzerinden işlem yapabilir. Bu işlemleri gerçekleştirmek için hem alıcının hem de satıcının Garanti BBVA Vadesiz TL hesabı sahibi olması gerekmektedir.

2. El Araç Alım Satım İşlemleri Nasıl Yapılır?

Alım – Satım işleminin başlaması için satıcı tarafından Garanti BBVA İnternet ve Mobil üzerinden plaka , satış tutarı ,alıcı TCKN ve alıcı cep telefonu bilgilerinin girişi yapılır. Bilgilerin kaydedilmesi sonrasında Türkiye Noterler Birliği tarafından işleme özel bir referans numarası oluşturulur. Referans numarasının oluştuğu bilgisi alıcıya e-mail, Garanti BBVA Mobil Bankacılık bildirim mesajı veya SMS ile iletilir.Garanti BBVA İnternet ve Mobil’den alıcının Ödemeler > Güvenli Alım Satım menüsünden ilerlediği bilgi girişi sayfasında satıcının eklemiş olduğu plaka bilgisi dışında kalan bilgiler maskelenerek alıcı ile paylaşılmaktadır. İşlemin devam edebilmesi için alıcı Garanti BBVA İnternet ve Garanti BBVA Mobil üzerinden Ödemeler > Güvenli Alım Satım menüsünden devam etmek istediği işlemi seçerek bilgi girişini tamamlamalıdır.
Alıcı ve satıcı tarafından bilgi girişlerinin tamamlanması sonrasında taşıt satış bedeli alıcı hesabından banka tarafından belirlenen havuz bir hesaba aktarılır.
Satıcı ve alıcı notere başvuru yaparak taşıt alım-satım işlemlerinin başlatılmasını sağlar.
Noter tarafından taşıt sözleşmesine ilişkin noter makbuzu kesilmesinden ve aracın alıcı adına tescil edilmesinden önce alıcı veya satıcı bu aşamaya kadar yaptığı işlemleri Garanti BBVA İnternet ve Mobil’den iptal edebilir. İşlemin iptal edilmesi durumunda banka tarafından taşıt satış bedelinin iadesi yapılır. İptal işlemine ilişkin bilgilendirme alıcı veya satıcıya e-mail, Garanti BBVA Mobil Bankacılık bildirimi veya SMS ile iletilir.
Tescil işleminin tamamlandığının bilgisi TNB sistemi üzerinden bankaya bildirildiği anda taşıt satış bedeli üzerindeki bloke kaldırılarak satıcının hesabına satış bedeli aktarılır.Bu aşamadan sonra iptal gerçekleştirilemez.
Güvenli Alım Satım Sistemi’nde satıcı ve alıcı e-mail, Garanti BBVA Mobil Bankacılık bildirim mesajı veya SMS ile süreç konusunda bilgilendirilmektedir.
Satıcının hesabına transfer edilen satış tutarı içerisinden Türkiye Noterler Birliği tarafından belirlenmiş olan işlem katılım payı; Güvenli Alım Satım hizmetine dair işlem ücreti ve Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) kesintisi yapılmaktadır.
Alıcının hesabından tahsil edilen alış tutarının yanı sıra havale işlemi ücreti ve BSMV kesintisi yapılmaktadır.
Garanti BBVA , sadece Güvenli Alım Satım Sistemi ile satıcı ve alıcı arasında araç bedelinden kaynaklı tutarın ödenmesine aracılık etmekte olup; taraflar arasında satış süreci veya satışa konu araca dair oluşabilecek ihtilaflardan sorumlu değildir.