Sosyal Medya

Kripto Para

Gelişmekte olan ekonomiler kripto kışında sıcak noktalar olmaya devam ediyor

Huobi Global CFO’su Lily Zhang, gelişmekte olan ekonomilerdeki kripto pazarını değerlendirerek, Huobi Global’in bu ülkelerdeki durumunu ve geleceğe yönelik beklentileri hakkında bilgi verdi. 

Gelişmekte olan ekonomiler kripto kışında sıcak noktalar olmaya devam ediyor

Huobi Global CFO’su Lily Zhang, gelişmekte olan ekonomilerdeki kripto pazarını değerlendirerek, Huobi Global’in bu ülkelerdeki durumunu ve geleceğe yönelik beklentileri hakkında bilgi verdi. 

Arjantin denilince akla, tutkulu tangolar, parilla restoranlarının ünlü biftekler gelebilir. Ancak bu günlerde, Güney Amerika’nın en büyük ikinci ekonomisi, mevcut kripto kışının derinliklerinde bile alev alev yanmaya devam eden kripto para birimlerine olan yakınlığıyla öne çıkıyor.

Küresel işe alım platformu Deel’den gelen son veriler, Latin Amerika’daki birçok uzaktan çalışanın kripto para piyasasındaki çöküşe rağmen hala kripto para birimleriyle ödeme almayı tercih ettiğini gösteriyor. Arjantin’de tokenle ödeme alan işçi sayısı  farklı ülkelerle kıyaslandığında oranı çok yüksek.

Bu tercih, Arjantin’in ekonomik zemini bağlamında daha da netleşiyor. Birçok Arjantinli, döviz kontrollerini atlatmak ve yıllık %50’nin üzerinde seyreden yükselen enflasyonu azaltmak için kripto para birimleriyle ödeme yapmayı tercih ediyor. Wunderman Thompson tarafından yapılan bir araştırmaya göre Arjantinlilerin üçte ikisi tasarruflarını korumak için kripto para birimlerine yatırım yapıyor.

Arjantin ekonomi bakanı Martin Guzman’ın geçen ay bir ekonomik krizin ortasında istifa etmesinden sonra, ülkedeki büyük kripto borsaları, yerel kullanıcıların sabit coin alımlarının iki ila üç kat arttığını bildirerek tüketicilerin DAI ve Tether gibi tokenleri Arjantin Pezosu’nun olası bir devalüasyonuna karşı korunmak amacıyla kullandıklarına işaret etti.

Kripto benimseme ve enflasyon arasındaki ilişki

Kripto para birimlerinin kalıcı cazibesi sadece Arjantin’de değil, aynı zamanda EMEA’nın yanı sıra Latin Amerika’nın geri kalanındaki diğer birçok gelişmekte olan ekonomilerde de belirgin. En yüksek kripto benimseme oranlarına sahip bazı ülkelerin aynı zamanda dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından bazılarına sahip olması tesadüf değil.

Nisan ayında CoinMarketCap, kripto kullanımında dünya sıralamasında en üst sıralarda yer alan yüksek enflasyonlu ülkelerin bir listesini yayınladı ve enflasyon ile kripto kabulü arasında “açık bir pozitif korelasyona” işaret etti. Listenin başında, enflasyonu %472 gibi yüksek bir oranda olan ve nüfusun %10’unun kripto para birimlerini esas olarak havale ve P2P transferleri için kullandığı Venezuela var.

Listenin devamında Brezilya, Kolombiya, Nijerya ve Gana gibi Latin Amerika ülkeleri ve EMEA’daki gelişmekte olan ekonomiler yer alıyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, aynı zamanda Chainalysis 2021 Küresel kripto benimseme endeksinde ilk 20 ülke arasında yer alıyorlar.

Huobi Global’in büyümesine güç veren gelişmekte olan ekonomiler

Huobi Global’in iş sonuçları bu bulguları doğruluyor. Lider bir küresel kripto borsası olarak, kullanıcı tabanımız 160’tan fazla ülke ve bölgede on milyonlarca kişiyi kapsıyor. Kullanıcılarımızın yarısından fazlası, en hızlı büyüyen pazarlarımız arasında yer alan gelişmekte olan ülkelerden oluşuyor. Bu bölgelerdeki kullanıcı sayımız, 2. çeyrekte 1. çeyreğe kıyasla yaklaşık %50 artarken, aynı dönemde işlem hacmi ve ücretler yaklaşık %30 arttı.

Genel olarak, gelişmekte olan pazarlarımızın çoğunda şu ortak özellikleri görüyoruz: önemli bir banka dışı segmentin olduğu büyük, genç nüfus, artan dijitalleşmeyle birlikte artan internet kullanımı ve nispeten kripto dostu düzenlemeler. Gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcıların, dijital varlıkları daha erişilebilir hale getiren daha düşük bir giriş eşiği ile geleneksel yatırımlara ve havalelere bir alternatif sunduğu için kripto işlemlerine çekilmeye devam ettiğine inanıyoruz.

Huobi Global gelişen pazar fırsatlarını nasıl değerlendiriyor?

Geleceğe baktığımızda, gelişmekte olan pazarlardaki beklentilerimiz konusunda iyimser olmaya devam ediyor ve bunun küresel genişlememizin büyüme aracı olmaya devam etmesini bekliyoruz. Daha fazla kullanıcının kanıtlanmış güvenliğimiz, likiditemiz ve istikrarımızla işlem yapabilmesi için, blok zinciri teknolojisi aracılığıyla alternatif finansal hizmetlere yönelik artan bu iştahı karşılamayı amaçlıyoruz.

Huobi Global’in kullanıcılara sunduğu şey, yalnızca geniş teklif yelpazemiz, son derece rekabetçi ücretlerimiz ve 7/24 sağlam müşteri desteğimiz değil. Kripto para birimlerini hayati bir araç olarak gören birçok kullanıcı için sektör lideri yeteneklerimiz ve güvenlik konusundaki sicilimiz, varlıklarının güvende olduğuna dair paha biçilmez bir gönül rahatlığı sağlayabilir.

Kripto endüstrisi henüz kışın soğuğundan kurtulmuş olmasa da, dijital varlıkların satın alınması ve işlem yapma söz konusu olduğunda birçok gelişmekte olan pazarın sıcak nokta olmaya devam ettiğine şüphe yok ve bu trend devam edecek gibi görünüyor. Bu, nereye bakacağınızı biliyorsanız, en karanlık günlerin bile umut ışığıyla dolabileceğini gösteriyor.