Sosyal Medya

Eğitim

“Gençlerle El Ele” projesinin ilk deneme testi ‘’Türkiye Geneli TYT’’ gerçekleşti

İstanbul Rumeli Üniversitesi olarak Balcı Vakfı ve Sürekli Eğitim Merkezi'nin ortaklığında yürütülen “Gençlerle El Ele” projesinin ilk deneme testi ‘’Türkiye Geneli TYT’’ gerçekleşti.

Gençlerle El Ele projesinin ilk deneme testi gerçekleşti! İşte sonuçlar!

İstanbul Rumeli Üniversitesi olarak Balcı Vakfı ve Sürekli Eğitim Merkezi’nin ortaklığında yürütülen “Gençlerle El Ele” projesinin ilk deneme testi ‘’Türkiye Geneli TYT’’ gerçekleşti.

 

İstanbul Rumeli Üniversitesi PDR Uzmanı Bahadır Recep Gündüz

 

Sınav sonuçlarının genel değerlendirmesini yapan İstanbul Rumeli Üniversitesi PDR Uzmanı Bahadır Recep Gündüz

‘’ Sınava giren öğrencilerimizin yüzde 53’ü kadınlardan, yüzde 47’si ise erkeklerden oluştu. Kadın öğrencilerin TYT puan ortalaması 213, erkek öğrencilerin ise 208’dir.Sınava giren kadın adaylar, sınava giren erkek adaylardan daha başarılı oldu’’ dedi.

 Kadınlar Türkçede, erkekler ise Matematikte daha başarılı

‘’TYT’deki Türkçe alt testinde kadınlar daha başarılı olurken, Matematik alt testinde ise erkeklerin daha başarılı olduğu görüldü’’ diyen Gündüz, Sosyal ve Fen bilimleri alt testlerinde ise büyük bir fark oluşmadığını belirtti. Bahadır Recep Gündüz, gerçekleştirdikleri TYT denemesini geçen sene uygulanan YKS-2022 sonuçlarıyla karşılaştırdıklarında ise öğrencilerin matematik alt testinde YKS’ye giren adaylardan daha başarılı olduklarını, Türkçe, Sosyal ve Fen bilimlerinde ise, YKS’ye giren adayların ortalamalarının öğrencilerin ortalamalarından daha yüksek olduğunu kaydetti.

En başarılı il Edirne

Uyguladıkları TYT denemesinde en başarılı ilin 241 TYT ortalaması ile Edirne olduğunu, onu 226 puan ortalaması ile Tekirdağ, 207 puan ortalamasıyla da İstanbul’un izlediğini söyleyen İstanbul Rumeli Üniversitesi PDR Uzmanı Bahadır Recep Gündüz derslere göre genel değerlendirmeyi de şu şekilde yaptı:”

 

Matematikte yeterli başarı görüldü

 

’’Deneme sınavına giren adaylarımızın matematikte yeterli başarıyı gösterdiği görülmektedir. Bu başarıyı daha da arttırabilmek adına öğrencilerimizin sadece işlemden oluşmayan, düşünmeyi, yorumlamayı ve analiz yeteneğini de gerektiren yeni nesil sorularla daha çok vakit geçirmelidir. Bu noktada her gün bir test dahi olsa problemler konusundan soru çözmek pratik kazanmak adına önemli olacaktır.’’

 

Türkçede YKS ortalamasına yakın bir başarı yakalandı

 

‘’Öğrenciler Türkçe testinde YKS ortalamasına yakın bir başarı göstermiştir. Okuma ve yorum yapabilme becerisini geliştirmenin en temel yolu kısa vadede her gün paragraf sorusu çözmeyi alışkanlık haline getirmektir. TYT’de ortalama 30 paragraf sorusu çıkacağını düşündüğümüzde her öğrencinin her gün bu kadar soruyu çözmesi, hem yorum becerisini hem de zamanı yönetme kabiliyetini önemli ölçüde arttıracaktır.’’

 

Sosyalde YKS ortalamasının altında kalındı

 

‘’Denemeye giren adaylar, sosyal testinde YKS ortalamasının altında kalmıştır. Bunun sebeplerinden biri, soruların bilgi ağırlıklı olmasından çok yorum becerisini ölçmeye dayalı olmasıdır. Bu gibi sorularda öğrencilerimizin genel hatası paragrafta verilen bilgi ve öncüllerin dışına çıkıp cevabı sorunun uzağında aramalarıdır. Bu noktada adaylar, sorudaki öncüller hatalı olsa dahi bir Türkçe sorusu çözüyormuşçasına soruya sadece o bilgiler ışığında yaklaşmalıdır. Sosyal alt testin içindeki Felsefe ve Din Kültürü soruları içinse kavramların üzerinden geçilmesi gerekmektedir.’’

 

En düşük başarı Fen Bilimlerinde görüldü

‘’Adaylarımızın oransal olarak en düşük başarıyı gösterdiği alt test Fen Bilimleridir. TYT’nin müfredatı 9 ve 10.sınıf konularını içerdiğinden, öğrencilerimizin bu konuların üzerinden tekrar geçmesi gerektiğini sonucunu çıkarabiliriz. Öğrencilerimiz yanlış veya hatalı sorularının analizini yapmalı ve kalan zamanı buna göre planlamalıdır. Çözümlü örnek soruları incelemek, zorlandıkları konu ve içerikleri izlemek ve farklı kaynaklardan soru çözümleri yapmak bu noktada yardımcı olacaktır. Biyoloji de ise ezberlenmesi gereken konuları tekrar etmek fayda sağlayacaktır.’’

PDR Uzmanı Bahadır Recep Gündüz

‘’Gençlerle El Elele projemiz kapsamında üniversite sınavına hazırlanan tüm öğrencilerimizi deneme sınavlarına katılmaya davet ediyorum. Yerleşkelerimizde yapacağımız sınavlar için tüm Türkiye’den başvuruları kabul ediyoruz. İkinci deneme sınavlarımızdan ilki 4 Mart’ta yapılmış olup 2.si ise 11 Mart Cumartesi günü olacaktır.’’ diyerek sözlerini tamamladı.