Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Gerçek Uç Bilgi İşlemin İhtiyacı Olan Şey

AWS Snowball + SpaceX Starlink + Couchbase Capella = Daha fazla kesintisiz çalışma süresi, daha düşük gecikme ve uçta daha iyi bant genişliği

Gerçek Uç Bilgi İşlemin İhtiyacı Olan Şey

Mark Gamble, Couchbase Ürün ve Çözümler Pazarlama Yöneticisi

AWS Snowball + SpaceX Starlink + Couchbase Capella = Daha fazla kesintisiz çalışma süresi, daha düşük gecikme ve uçta daha iyi bant genişliği

Kırsaldaki köylerde ya da internet erişiminin olmadığı uzak yerlerde mobil bir klinik işlettiğinizi düşünün. Kritik sağlık hizmetlerini sağlayabilmek için kliniğin verilerini toplamanız ve paylaşmanız gerekir, ancak kullandığınız uygulamalar internet bağlantısı gerektiriyorsa bu bölgelerde çalışamazlar.

Veya belki de Kuzey Denizi’ndeki bir platformdaki bir basınç sensöründen gelen kritik uyarı verilerini analiz etmesi gereken bir petrol ve doğal gaz operatörü olduğunuzu düşünün. Verilerin bulut veri merkezlerinde işlenmesi gerektiğinde, güvenilir olmayan ağlar üzerinden büyük bir maliyetle çok uzun mesafeler kat etmesi gerekir. Bu durum ağda gecikmelere ve yavaşlamalara neden olur. Dolayısıyla verilerin sonucu platforma geri gönderildiğinde artık herhangi bir işlem yapmak için çok geç olabilir.

Bu ve buna benzer kullanım örnekleri, dünyanın neresinde çalışırlarsa çalışsınlar %100 kesintisiz çalışma ve gerçek zamanlı bir hız gerektiren, gitgide sayıları artan bir uygulama sınıfını temsil eder.

Ağın kendisi, bu gereksinimlerin karşılanmasındaki temel zorluk olarak önümüze çıkıyor. Dünyada çok az internet erişimi olan veya hiç olmayan çok büyük alanlar var ve ağ bağlantısına bağlı uygulamalar bu alanlarda faaliyet gösteremiyor.

Ağ teknolojisinde ortaya çıkan ilerlemeler bu boşlukları kapatabiliyor. Ancak bir ağın kapsamı, güvenilirliği veya hızı ne olursa olsun, ona bağlı uygulamaları etkileyen yavaşlama ve kesintilerden kaçınılmaz olarak etkilenecek ve bu da kullanıcı deneyiminin kötüleşmesine ve işin aksamasına neden olacaktır.

Güvenilir Geliştirme Tercihi

İnternet erişiminin olmadığı bölgelerde çalışırken uygulamalar için kullanılabilirliği ve ultra düşük gecikmeyi nasıl garanti edersiniz? Bunu sağlamak, yalnızca ağ bağlantısındaki engelleri anlayarak ve bunların üzerinde çalışarak mümkün olabilir.

Güvenilir bir geliştirme tercihi, aşağıdaki özelliklere sahip uygulamaları tasarlamak ve oluşturmaktır:

  • Ağ bağlantısı kesildiğinde veya kullanılamadığında çalışmaya devam edebilir.
  • Kullanılabilir olduğunda ağ bağlantısını en verimli şekilde kullanabilmelidir, çünkü söz konusu ağ bağlantısı kısa süreli olabilir ve her zaman yeterince hızlı olmayabilir.

Bunu yapabilmek için, veri işleme ve bilgi işlem altyapısını ağın yakın tarafına, yani aynı mobil klinik veya petrol platformunda olduğu gibi gerçek uca getirerek uzak bulut veri merkezlerine olan bağımlılıkları azaltmalısınız.

İhtiyacınız Olan Tek Şey ASC

Geçtiğimiz birkaç yılda, uygulamaları her zamankinden daha fazla yerde ve daha fazla kullanıcı için daha erişilebilir hale getirme amacıyla tasarlanan yeni nesil teknolojilerde bir büyüme gördük.

Bu yeni nesil teknolojilerdeki ilerlemeler, kuruluşların özellikle uzak konumlarda ve internet erişiminin hiç olmadığı bölgelerde hız, kesintisiz çalışma süresi ve verimli bant genişliği kullanımı sunulabilmesine ön ayak oluyor ve uç mimarilerin benimsemesini kolaylaştırıyor.

Bir uç mimari oluşturmak için dört temel sistem bileşenine ihtiyacınız var:

  1. Bulut bilgi işlem ortamı.
  2. Uç bilgi işlem ortamı.
  3. Bulutu ve ucu birbirine bağlayan bir ağ.
  4. Buluttan uca senkronize olan bir veritabanı.

 

Biz de, dünyanın her bölgesinde, her zaman yüksek hızda faaliyet gösterebilen bir uç mimari oluşturmak için en son teknoloji ürünü üç unsuru bir araya getiriyoruz.

Buna “ASC stack” adını veriyoruz:

  • AWS Snowball
  • SpaceX Starlink
  • Couchbase Capella

AWS Snowball nedir?

AWS Snowball, uçtaki uygulamaları güçlendirmek için AWS altyapısını çalıştıran güvenli, taşınabilir ve dayanıklı cihazlar (AWS Snowball Uç cihazları) sağlayan bir hizmettir.

Söz konusu cihazlar yaklaşık bir valiz büyüklüğündedir ve gemiler, madenler, petrol platformları, mobil klinikler ve uzak üretim tesisleri gibi bağlantısı olmayan ortamlar için lokal bilgi işlem, veri işleme ve veri depolama imkanları sağlar. Snowball, AWS altyapısının bir gereksinim olduğu ancak güvenilir bir internet bağlantısı olmayan yerler için taşınabilir bir çözüm sunar.

Daha basit bir şekilde açıklayacak olursak, Snowball’un AWS hizmetleriyle önceden yapılandırılmış bir şekilde kullanıma hazır olarak kapınıza kadar gelen bir “kutu içinde AWS veri merkezi” olduğunu söyleyebiliriz. Snowball; AWS S3, EC2, Lambda, EBS ve daha fazlasını destekler. Snowball’u taktıktan sonra yerel ağlar üzerinden AWS kontrol paneli aracılığıyla ortama erişim sağlayabilir ve onu yönetebilirsiniz.

AWS Snowball; taşınabilir, aşina ve standartlara dayalı bir altyapı sağlar ve kullanıcıların internet bağlantısı konusunda endişelenmeden uç veri merkezleri kurmasını ve çalıştırmasını kolaylaştırır.

SpaceX Starlink nedir?

Starlink, SpaceX‘in yeni nesil uydu internet hizmetidir. Dünyadan yaklaşık 22.000 mil uzaklıkta bulunan büyük ölçekli sabit uydulardan farklı olarak, yalnızca 340 mil uzakta alçak dünya yörüngesinde bulunan binlerce küçük uydunun kümelenmesinden oluşur.

Kullanıcının anteni ile uydu arasındaki fiziksel mesafenin daha kısa olması nedeniyle, Starlink ortalama 20 ila 50 milisaniyelik bir gecikmede hizmet sunabilir ve bu da geleneksel uydu internetten çok daha hızlıdır (Mesafenin uzaklığı nedeniyle 600 milisaniye ve daha fazlasına varan gecikmelere maruz kalabilir).

Alçak yörünge ve akıllı ağ teknolojisi, Starlink’in karasal ağlara yakın bir performans sunmasını sağlıyor. Starlink’in “Business” hizmeti, 350 Mbps’ye kadar indirme hızı ve 20-40 ms’lik bir gecikme sunuyor.

Starlink, başka seçeneğin çok az olduğu veya hiç olmadığı bölgelere oldukça hayati olabilecek bir internet erişimi sağlamasına karşın tabii ki kusursuz değil. Bağlantı, belirli bir bölgedeki çoğu kullanıcının bant genişliğini paylaştığı yoğun saatlerde veya anten, yakındaki ev aletlerinden ya da diğer Wi-Fi ağlarından parazit aldığında bir takım yavaşlamalara maruz kalabilir. Ek olarak, bulut örtüsü, ağaç dalları veya kalın duvarlar gibi engeller bağlantıda kesintilere neden olabilir.

Bütün bu nedenlerden dolayı, ara ara yavaşlamalara ve kesintilere dayanabilen ve bu durumlarda tamamen çalışır durumda kalabilen uygulamalar geliştirmek önemlidir. Bunu yapabilmek için, mümkün olan en küçük miktarda veriyi en kompakt biçimde taşıyarak ağ kaynağının verimli olarak kullanılmasını en üst seviyeye çıkarmalısınız.

Couchbase Nedir?

Couchbase; bellek hızına ve JSON esnekliğine sahip, SQL benzeri bir NoSQL bulut veritabanı platformudur. Aşağıdakileri sağlayarak uç mimariyi destekler:

  • Couchbase Capella: Tamamen yönetilebilen bir hizmet olarak bulut veritabanı (DBaaS).
  • Capella App Services: Mobil ve uç uygulamalar için dosya depolama, çift yönlü senkronizasyon, kimlik doğrulama ve erişim kontrolünde tamamen olarak yönetilebilen hizmetler.
  • Couchbase Lite: Couchbase veritabanının basit ve gömülebilir bir versiyonu.

Capella App Services, bağlantının izin verdiği ölçüde backend bulut veritabanı ile uç veritabanları arasında verileri senkronize eder ve ağ kesintileri sırasında uygulamalar lokal veri işleme sayesinde faaliyet göstermeye devam eder.

Couchbase ile, her türlü hız, erişilebilirlik veya düşük bant genişliği gereksinimini desteklemek adına çok katmanlı uç mimariler oluşturabilirsiniz.