Sosyal Medya

Otomobil

GM, EV’lerde Apple CarPlay ve Android Auto’yu aşamalı olarak kaldırıyor

GM Elektrikli otomobillerinde Apple CarPlay ve Android Auto yerine Android Automotive kullanmayı tercih edecek. 2035'e kadar üreteceği elektrikli otomobillerde Android Automotive kullanılacak.

GM, EV’lerde Apple CarPlay ve Android Auto’yu aşamalı olarak kaldırıyor

GM elektrikli araçlarının hepsinde Android Automotive’i kullanmak istiyor… Pek çok otomobil üreticisi, akıllı telefon bağlantısını bir satış noktası olarak lanse ediyor, ancak GM’in geleceğinde bu böyle olmayacak.

Bir Reuters röportajında, GM dijital şefi Edward Kummer ve yönetici kokpit direktörü Mike Himche, GM’nin 2024 Chevy Blazer EV’den başlayarak yakında çıkacak elektrikli arabalarla Apple CarPlay ve Android Auto’yu aşamalı olarak kaldıracağını söyledi. Elbette bunun yerine, Android Automotive ve uygulamalarına güvenmeniz gerekecek.

8 Yıl Boyunca Google Asistanve Google Haritalar Ücretsiz

GM, kullanıcıların sekiz yıllık ücretsiz Google Asistan ve Google Haritalar kullanımına ücretsiz sahip olacağını söylüyor. Daha sonra bu işlevlere hala ihtiyacınız olursa ne ödeyeceğinizden ise şu aşamada bahsedilmiyor. Söz konusu değişiklik sadece EV- Elektrikli modeller için geçerli olacak.

İçten yanmalı motor modellerinde CarPlay ve Android Auto sunmaya devam edecek ve mevcut EV’lerde de erişiminizi kaybetmeyeceksiniz. GM bu değişikliği 2035’e kadar üretmeyi planladığı elektrikli otomobil serisi için düşünüyor.

GM’e göre Android Automotive’in deneyim üzerinde daha fazla kontrol sağlıyor. Navigasyon özellikleriyle “daha entegre bir şekilde birleştirilmiş” yaklaşan sürücü yardım teknolojilerinin olduğunu ve GM’nin bir akıllı telefona ihtiyaç duymasını istemediğini söylüyor. Kummer ayrıca kendileri açısından “abonelik geliri fırsatları” olduğunu da kabul ediyor. Halihazırda bazı markaların yaptığı gibi ek özellikler için ilave ödemeler karşımıza çıkarsa şaşırmayın…

Android Automotive’in giderek büyüyen bir pazarı var. GM gibi, BMW, Honda, Polestar, Stellantis, Volvo ve VW gibi şirketler de Google uygulamaları olsun veya olmasın onu benimsiyor. Ancak diğerleri en azından şimdilik CarPlay veya Android Auto desteğini engellemiyor. GM’in tahmin edileceği gibi üzerinde dişünülmüş bir ticari karar için bu özellikleri bıraktığı görülüyor. Bu, bazı yenilikçi sürücü yardımlarına yol açabilse de, EV’nin bilgi-eğlence sisteminin desteklemediği bir uygulama veya işlev varsa, sizi telefonunuzu takmaya da zorlayabilir.

GM’in bu kararının Apple’a bir darbe olduğunu da belirtmem gerek. GM’in özellikle yaygın olarak kullanıldığı ABD’de bile Apple’ın hizmetlerinin büyük bir araç kitlesine ulaşamayacağını şimdiden söyleyebiliriz.

iPhone üreticisi Apple’ın ayrıca tüm kontrol panelini devralabilecek yeni nesil bir CarPlay deneyimi geliştirdiği de biliniyor ve şirket GM’i potansiyel bir müşteri olarak artık listeden silmesi gerekecek.