Sosyal Medya

Yazılım

Gönüllü Yazılımcılardan Sosyal Proje: Kitapi

Okul kütüphaneleri için tamamen ücretsiz, internet tabanlı, sosyal bir otomasyon yazılımı hazırlandı.

Okul kütüphaneleri için tamamen ücretsiz, internet tabanlı, sosyal bir otomasyon yazılımı hazırlandı.

Gönüllü yazılımcılar tarafından Türkiye’deki bütün okul kütüphanelerine yönelik, kurulum gerektirmeyen, modern ve sosyal bir otomasyon yazılımı hazırlandı. “Kitapi” isimli proje bulut sistemi mantığıyla çalışıyor. Herhangi bir kurulum aşaması olmayan yazılıma internete bağlı her platformdan erişmek mümkün.
Türkiye genelindeki okul kütüphanelerin günümüze yönelik ihtiyaçlarını karşılayan modern ve sosyal yönleri güçlü bir yazılıma kavuşması için bir grup gönüllü programcı ve öğretmenin 6 aylık çalışması neticesinde “Kitapi” isimli bir proje hayata geçirildi.

Ekran Resmi 2015-11-19 22.10.57

Kitapi’ye kayıt olmak için web sitesi üzerindeki kayıt formunu doldurmak veya bu formda yer alan Facebook bağlantısı üzerinden giriş yapmak yeterli. Kayıt olur olmaz yazılımı kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Yazılım tamamen ücretsiz olarak sunuluyor ve herhangi bir sınırlaması bulunmuyor.

Kitapi’yi kullanan her kütüphane kendi kayıtlarını oluştururken diğer kütüphanelerin önceden kaydettiği eserlerin isim, yazar, yayınevi, ISBN gibi temel bilgilerine erişip bu bilgileri kendi envanterleri için kolaylıkla kullanabiliyorlar. Eserler yaygın kütüphane standardı olan DEWEY sistemine göre kategorilendirilebiliyor.
Kitapi ile üyelere ödünç eser vermek, eser teslim almak gibi temel ihtiyaçlar sistem üzerinde hazırlanmış QR kod etiketleri sayesinde akıllı telefonlar yardımıyla hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Ayrıca en çok eser okuyan öğrenciler, en çok okunan eserler, ödünç/teslim değerleri gibi çeşitli istatistik bilgileri aylık, haftalık, yıllık olarak sınıf bazında raporlanabiliyor.

Proje kapsamında her kütüphaneye ayrı bir subdomain ücretsiz olarak sunuluyor. Bu subdomain ile kütüphaneler kolay bir şekilde kendi bloglarını Kitapi üzerinden oluşturup paylaşımlarda bulunabiliyor, yaptıkları çalışmaları, düzenledikleri kampanyaları buradan ziyaretçilerine sunabiliyorlar. Ayrıca Kitapi’nin kendi çalışmalarına ait de bir blog bulunuyor.

kitapi4

Kitapi yazılımını diğerlerinden ayıran bir başka özelliği olan “Sosyal Kütüphane” kavramı şu şekilde açıklanıyor: Üyeler ödünç aldıkları eserlere yorum yazıp puan verebiliyor, başka üyelerin yorumlarını okuyabiliyor, üyeler birbirlerini sistem üzerinden takip edip hangi kitapları ödünç aldığını hızlıca görebiliyor. Ayrıca üyeler okudukları kitap sayısına, yazdıkları yorumlara ve gösterdikleri diğer performanslara göre “Hevesli”, “Azimli”, “Kıdemli” derecelerinde “Kitap Kurdu”, “Eleştirmen”, “Hızlı”, “Yardımsever” gibi çeşitli sanal rozetler kazanabiliyor. Bu şekilde kitaplar üzerinden öğrencilerin okuma şevkini yükselten sosyal bir ortam da sağlanmış oluyor.

kitapi3

2015-2016 Öğretim yılının başında yayına giren yazılıma şuana kadar 114 farklı kütüphane ve toplam 1162 üye kayıt olmuş durumda. İki aylık bu sürede yaklaşık 600 ödünç/teslim alma işlemi gerçekleştirilmiş. Projenin en çok rağbet gördüğü okullar Bursa, Konya, Kayseri ve İzmir’de yer alıyor.

: http://kitapi.net
: http://kitapi.net/blog
: https://www.facebook.com/kitapiNet
: https://twitter.com/kitapiNet