TeknoTalk

Google, Çin’e ÖZEL Sansürlü Arama Motoru Üzerinde Çalışıyor

Google’dan Çin’e Özel Sansürlü Arama Motoru Gelebilir!

Sansürlü Arama Motoru Olur mu? Çin’in Google için kullanılmayan kapasitesini düşündüğünüzde olacak gibi.

Google, Çin’in “baskıcı politikalarına” uygun olarak belirli web sitelerini, internete sızan belgeleri ve Çin’e özel yasaklı terimleri kara arama listesine ekleyecek yeni sansürlü arama motoru üzerinde çalıştığı bildiriliyor.

Çin’e Özel Sansürlü Arama Motoru !!!

Google’ın Çin ile arasındaki ilişki en hafif tabiri ile keskin bıçak gibi. Ancak arama devi dünyanın en kalabalık kullanıcı kitlesinin olduğu bu ülkeye kayıtsız kalamıyor. Büyük ölçüde kendisinin kullanamadığı bu pazarda yer almak istiyor.

En son iddia edilen plana göre; ülkenin politikalarına uygun bir arama moturu geliştiriyor.The Intercept tarafından yayımlanan habere göre Google Çin’e özel sansürlü arama motoru üzerinde çalışıyor.

Bu yeni sürümde Çin hükümeti tarafından yasaklanan web sitelerine ilave olarak, insan hakları, demokrasi, din ve protesto gibi terimlerin aranmasının önün geçecek bir kara liste oluşturulacak.

Dragonfly Projesi

Dragonfly kod adı verilen proje için 2017 baharından beri çalışılıyor ve önümüzdeki 6 ile 9 ay içerisinde projenin tamamlanması planlanıyor. Görünüşe göre projeye, Google’ın CEO’su Sundar Pichai ile Çin hükümetinin üst düzey yetkilisi arasında yapılan bir toplantı sonrası karar verilmiş ve Çin’den hala nihai onay gerektirmesine rağmen projeye devam edilmiş.

Bu projede ,Yasaklı web siteleri, arama sonuçlarından kaldırılırken yasaklanmış arama sorguları için hiç sonuç gösterilmez.

Bu haliyle Dragonfly projesi Google’ın Çin sansürü hakkındaki duruşunda tam bir U dönüşü yaptığının göstergesi. Bunun nedenini anlamak zor değil aslında. Çin’in şu anda 750 milyondan fazla internet kullanıcısı var ve çoğunluk Android kullanıyor. Dolayısıyla Dragonfly şirket için büyük bir potansiyel gelir akışını temsil ediyor.

The Intercept

Exit mobile version