TeknoTalk

Google, Windows ve Android entegrasyonunu geliştirmek için çalışıyor

Google, Windows ve Android entegrasyonunu geliştirmek için çalışıyor

Aslında Android, Chrome ve Windows için bir nevi Apple’ın AirPlay ve AirDrop’unu yapıyor. İşte detaylar…

Apple’ın ekosistemindeki insanlar için yaptığını Google, Android ve Chrome kullanıcıları için yapmak istiyor… Bugün CES 2022’de, Apple dışı cihazları kullananların platformlar arasında sorunsuz bir şekilde kurulum yapmasına, bağlanmasına ve paylaşmasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir dizi haberi duyuruyor. Yani mevcut Fast Pair ve Chromecast yeteneklerini daha fazla ürüne genişletmenin yanı sıra Android telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar arasında veri paylaşımını iyileştirmeyi içeriyor.

Aslında ilk kez Google, “Android ile ilk kez, Windows gibi diğer platformlar için de geliştirmeye odaklandık” dedi.

Fast Pair!

İlk olarak, Fast Pair. Google, Android telefonunuzu dizüstü bilgisayarınıza hızlı bir şekilde bağlayabilmeniz için Fast Pair’i Windows bilgisayarlara getirmek için Acer, HP ve Intel ile birlikte çalışıyor… Özellik sayesinde, Bluetooth aksesuarlarını ayarlayabilir, metin mesajlarınızı senkronize edebilir ve Nearby Share ile dosyaları kolayca paylaşabilirsiniz. Bu özellik, bu yıl içinde belirli Windows PC’lere geleceğini artık biliyoruz.

Ayrıca Google, Fast Pair’i giyilebilir cihazların, arabaların ve Bluetooth ses aksesuarlarının ötesinde, TV’ler ve akıllı cihazlar gibi şeyleri de içerecek şekilde cihazlara getirmeyi hedefliyor. Bildiğimiz gibi Pixel Buds ve bazı Fitbit saatleriyle zaten uyumlu çalışıyor ve bu cihazlarda daha kolay kurulum sağlıyor.

Birkaç hafta içinde, Chromebook’unuz Fast Pair özellikli kulaklıklarınızı açtığınızda otomatik olarak algılayarak tek bir tıklamayla onlara bağlanmanıza olanak tanıyacak şekle geleceğini söyleyebilir. Fast Pair ile bu yıl içinde gelecek olan yeni Chromebook’ların kurulumu da daha kolay olurken, Android telefonunuzu bağlayabilir ve Google hesabınız ve Wi-Fi şifreniz gibi kayıtlı veriler üzerinden bağlantı kurabileceksiniz…

Google’ın, önümüzdeki aylarda Google TV veya Android TV’ye kulaklık bağlamanıza izin vereceğini ve Fast Pair’in yeni Matter özellikli akıllı ev cihazlarıyla da çalışacağını da söyledi. Bu, ev ağınıza bağlı cihazların artık çok daha kolay Android ekosistemine bağlanması anlamına geliyor.

Şirket ayrıca, kullandığınız cihaza bağlı olarak ses çıkışını otomatik olarak değiştirmelerini sağlayacak “Bluetooth özellikli kulaklıklar için bir teknoloji geliştiriyor”.  Örneğin, Android tabletinizde bir program izlerken kulaklık taktığınızı ve telefonunuza bir arama geldiğini varsayalım. Sistem filminizi duraklatacak ve kulaklıklar telefonunuza geçecek, ardından konuşmanız bittiğinde tekrar tabletinize geri dönüş yapacak. Bu, yalnızca desteklenen uygulama bazında değil, cihazlarınızda sistem düzeyinde çalınan tüm sesler için geçerli olacak…

Apple kullanıcıları için bu, AirPod’ların iPad’ler, iPhone’lar ve Mac’ler arasında otomatik olarak nasıl geçiş yapabileceğine benzemesi gibi..

Google, önümüzdeki bir kaç ay içerisinde ise,  uyumlu kulaklıkların uzamsal ses desteği alacağını, böylece daha sürükleyici deneyimler için başınızın hareketlerine dayalı yönlü sesi duyabileceğinizi söylüyor.

Bu yılın ilerleyen zamanlarında Chromebook’lardaki Phone Hub, daha kullanışlı hale getirmek için yeni özellikler de eklenecek. Örneğin, artık telefonunuz aracılığıyla arkadaşlarınıza mesaj göndermek için dizüstü bilgisayarınıza Signal veya WhatsApp gibi ayrı uygulamalar yüklemeniz gerekmeyecek. Zira sohbet uygulamalarından gelen mesajlar Chromebook’unuzda görünecek ve onlara oradan yanıt verebileceksiniz. Google ayrıca, medyanızı photos.google.com‘u açmadan görüntüleyebilmeniz için Telefon Hub’ına bir Film Rulosu da ekliyor.

Cihazları ve araçları kilitlemek ve kilidini açmak da artık kolaylaşıyor. Tıpkı Apple Watch’ta (ve bazı Samsung cihazlarında) olduğu gibi, önümüzdeki aylarda, yakınınızdayken Chromebook ve Android cihazlarınızın kilidini açık tutmak için eşleştirilmiş Wear OS 3 saatinizi kullanabileceksiniz.

Arabalar da bir Android güncellemesi alıyor!

Uyumlu Samsung veya Pixel telefonlar artık desteklenen BMW araçlarını kilitleyebilecek, kilidini açabilecek ve başlatabilecek. Bu yılın ilerleyen zamanlarında ise ultra geniş bant destekli “5G” telefonlar, cebinizden veya çantanızdan çıkmadan araba kapılarını açabilme yeteneğine kavuşacak. Google ayrıca Connected Car Consortium birlikte çalışabilirlik standardına uygun olarak anahtar paylaşımı için destek ekliyor, böylece aracınıza erişimi doğrudan telefonunuzdan uzaktan paylaşabileceksiniz…

Son olarak, Google Asistan’a arabanızı ısıtmasını, soğumasını, kilitlemesini ve kilidini açmasını söyleyebilir ve EV’nizde kalan pil miktarını sorabilirsiniz. Google bu özelliğin önümüzdeki aylarda bir Volvo’da görülebileceğini de söylüyor.

Google’ın bugün duyurduğu her şey, şirketin yıllardır bahsettiği  “vision of ambient computing” vizyonuna uyuyor. Görünüşe göre bu güncellemeler kullanıma sunulduğunda, Apple dışındaki kullanıcıların iPhone veya Mac kullanıcılarının keyif aldığı kusursuz ekosistemi kıskanmak için daha az nedeni olabilir.

 

Exit mobile version