TeknoTalk

Google, yeni kullanıcıların web verilerini 18 sonra otomatik silecek

Google en azından yeni kullanıcıların gizlilik endişelerini dikkate alıyor!

Google, yeni kullanıcıların web verilerini 18 sonra otomatik silecek. 

Google hayatımıza dokunan o kadar çok hizmet sunuyor ki milyonlarca kişinin kişisel verilerini hergün her dakika her saniye topluyor ve toplamaya da devam ediyor.

İstediği zaman Chrome geçmişinize göz atabiliyor yada Google Haritalar’da konum geçmişinize bakabiliyor. Özetle şirketin kim olduğunuza ve neye dahil olduğunuz hakkında oldukça fazla fikri var.

Elbette bu toplanan bilgiler ve deneyimlerinizin size verilen hizmetin kişiselleştirilmesi açısından oldukça fazla yardımı olabilir ancak gizlilik ve güvenlik endişelerini de beraberinde getiriyor.

Şirket en azından artık yeni kullanıcıların geçmişini “Varsayılan” olarak 18 ay sonra sürekli sileceğini söylüyor.

Geçen yıl, Google, kullanıcıların üç veya 18 ay sonra geçmişlerini otomatik olarak silmelerine izin verdi, ancak bu varsayılan olarak etkin değildi.

Ama, varsayılan olarak etkin olmadığı için hala milyonlarca kullanıcının verilerinin silinmediğini tahmin etmek zor değil… Bu nedenle eski kullanıcılar otomatik silme seçeneğini tercihlerine göre değiştirmek zorundalar. Google mevcut kullanıcılarına bu özelliği kullanabileceklerine dair hatırlatma gönderse daha iyi olur ancak şirket varsayılan ayarları değiştirme konusunda isteksiz…

18 aylık saklama süresi içinde makul bir süre denebilir. Google’ın YouTube’taki video önerileri gibi kişiselleştirilmiş geçmiş verilerinizi kullanması kabul edilebilir ancak; kullanıcının hayatı hakkındaki bilgileri bu kadar süre bile saklaması gerekmez…

Google gerçek anlamda gizliliğinizi ve güvenliğinizi önemsiyorsa, 3 veya 18 aylık seçenekler yerine kullanıcının kendi belirleyeceği bir seçeneği de eklemesi bu yönde atılmış en iyi adım olurdu.

Yine de kötünün iyisi en azından yeni Google kullanıcıları için… Unutmayın Google, yeni kullanıcıların web verilerini 18 sonra otomatik silecek…

Exit mobile version