Sosyal Medya

Güvenlik/Koruma

Google’ın Şifreyi Öldürecek Ürpertici Planı

Şifreniz kırılabilir fakat  7/24 biyometrik izleme gerçekten de daha iyi ve güvenli olabilir mi?

Google Alphabet’in 2016’daki en büyük projelerinden biri Project Abacus.

Peki nedir bu Project Abacus?

Project Abacus temelde akıllı telefon kullanıcılarının şifre girmesini soğuk kanlılıkla öldürecek bir dizi biyometrik doğrulama seçeneklerinden oluşan ve oldukça güvenli olduğu söylenen çoklu güvenlik doğrulama sistemi denebilir.

Yada başka bir ifade ile özellikle cep telefonlarının kilitlenmesi ve kilit açma konusuna yoğunlaşan bir güvenlik projesi.

unlocked-phone-6301-1

Bildiğiniz gibi kaydırarak, desen çizerek, sayı yazarak, sesimiz veya görüntümüzü tanıması gibi birçok farklı yöntem ile telefonumuzu güvence altına alabiliyoruz. Bu yeni yöntemde Trust Score’a göre bu güvenlik önlemleri sırasıyla Kaydırma < Desen < Rakam < Ses Tanıma < Yüz Tanıma olarak sıralanmış. Project Abacus çoklu güvenlik önlemi olmasından dolayı mevcut güvenlik önlemlerinin hepsinin toplamından daha güvenilir bir skor alıyor.

 

google-io-2015-atap-project-abacus

Buraya kadar herşey tamamda ;

Öte yandan kullanıcıların hareketlerinin izlenerek farklı biyometrik özelliklerin kayıt edilmesi de bir çok kullanıcıyı ürpertmeye yetiyor.

Üst düzey özelleştirme ve güvenlik adı altında parmak izinden hareket tarzına kadar dijitalleştirilmiş biyometrik haritaların başkalarının eline geçmesi riski de kullanıcılar tarafından sorgulanıyor.
Tüm bunlara rağmen uzmanlar gerçek Project Abacus’ü gerçek hayatta uygulanabilir korkutucu bir fikir olarak tanımlıyor.

Bir çok teknoloji devinin Facebook, Apple gibi Google’ında kullanıcılarını izlediği malum.

Yine de Google tüm bu önlemleri şöyle tanımlıyor;  Google kullanıcıların güvenlik sorunlarını sıfıra indireceğini söylemiyor onlara göre bu proje kullanıcının ön hat güvenliğini daha iyi hale getirme çabasından başka bir şey değil.

Yine de Google 2016 yılında Project Abacus’ü kullanıcıların endişelerini gidererek üst düzey bir güvenlik önlemi olarak bize sunabilir. İyileştirmek için daha zaman var.