Sosyal Medya

Eğitim

GOOINN’in Edtech raporu yayınlandı

“Küresel eğitim teknolojileri pazarı hızla gelişen araçları ve teknolojileri ile 605 milyar dolara ulaşacak…”

GOOINN’in Edtech raporu yayınlandı

“Küresel eğitim teknolojileri pazarı hızla gelişen araçları ve teknolojileri ile 605 milyar dolara ulaşacak…”

Şirketlerin müşterilerinin gerçek ihtiyaçlarını karşılayacak yenilikçi ürünler tasarlamaları için gereken yetkinliği transfer ederken inovasyon kültürünün kurulması, güçlendirilmesi ve kurum içi girişimcilik konusunda çözüm ortaklıkları sunan GOOINN, Edtech alanındaki inovasyon ve girişimcilik yetkinliğini artıracak tüm detayları ortaya koyan Eğitim Teknolojileri (Edtech) Raporu’nu yayınladı.

GOOINN tarafından hazırlanan araştırma raporunda Edtech’in (eğitim teknolojileri) tanımı ve araçları, dünyada ve Türkiye’de Edtech sektörü, sektörün avantajları, bilinmesi gereken kavramlar, e-learning ve Edtech arasındaki fark, Edtech ve Metaverse, bu alanda önemli teknolojiler ve geleceğin trendleri gibi konu başlıkları ele alındı.

Teknoloji gibi, eğitim teknolojisi de bilgisayarlardan ve ağlardan çok daha fazlası. Eğitim teknolojisini; uygun teknolojik süreçleri ve kaynakları yaratarak, kullanarak ve yöneterek öğrenmeyi kolaylaştırma ve performansı artırma uygulaması olarak tanımlayabiliriz. Pandemi ile birlikte avantajdan çok gerekliliğe dönüşen Edtech pazarı, gelişmeye, büyümeye ve araçlarının giderek daha fazla benimsenmesine yol açtı. Bu durum klasik eğitim yöntemlerinin artık ihtiyaçları karşılamadığını ortaya koyarak eğitim teknolojileri araçlarıyla desteklenen yeni eğitim modellerinin oluşmasını sağladı.

Dünyada Edtech pazarı, yapay zeka ve dijitalleşmenin ortaya çıkmasıyla sürekli bir dijital devrim yaşarken teknoloji, ilk, orta ve kurumsal eğitime hizmet eden eğitim kategorilerinde önemli bir rol oynamaktadır. GOOINN’in Edtech alanında yaptığı özel araştırmaya göre küresel anlamda pazar büyüklüğü geçtiğimiz yıl 255 milyar dolar değerindeyken, bu rakam 2027 yılına kadar 605 milyar dolar seviyelerine ulaşması beklenmektedir.

Öğrenci ve öğretmenleri desteklemek için en çok kullanılan 10 eğitim teknolojisi aracı

Raporda ayrıca, öğrenci ve öğretmenleri desteklemek için en çok kullanılan 10 Edtech aracı şu şekilde sıralanıyor;

Araç 1. Video konferans kameraları

Araç 2. Görüntülü toplantı uygulamaları

Araç 3. Öğrenme yönetim platformları

Araç 4. Oyun uygulamaları

Araç 5. Dijital beyaz tahtalar

Araç 6. İletişim panoları/tartışma araçları

Araç 7. Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve projektörler

Araç 8. İletişim uygulamaları

Araç 9. Araştırma platformları

Araç 10. Sunum ve tasarım yazılımı

GOOINN’in Edtech raporuna göre çevrimiçi iletişim, etkinlikler, içerikler, konferanslar ve iş birliği geliştirmek için geliştirilen yüzlerce girişim hızla büyüme göstermektedir.

Eğitim teknolojileri hem öğrenciler hem de öğretmenler için birçok avantaj sağlıyor

Artan İşbirliği: Bulut özellikli araçlar ve tabletler, sınıfta işbirliğini teşvik ederken, öğrenme oyunları ve çevrimiçi derslerle dolu tabletler, öğrencilerin sorunları birlikte çözmeleri için araçlar sağlamaktadır. Bulut tabanlı uygulamalar öğrencilerin ödevlerini yüklemelerine ve ihtiyaç duyabilecekleri herhangi bir yardım için birbirleriyle dijital olarak sohbet etmelerine olanak tanımaktadır.

7/24 Öğrenmeye Erişim: Eğitim teknolojileri öğrencilerin dijital ortamda sınıfa tam erişime sahip olmalarını kolaylaştırmaktadır. Bu teknolojiler sayesinde öğrenciler istedikleri yerden, istedikleri zaman kendi hızlarında ve kendi programlarına göre çalışmalarını tamamlayabilmektedir.

Yeni Nesil Öğrenme: Edtech araçları, geleneksel sınıf ve eğitim kavramını değiştirmektedir. Geleneksel sınıf kavramında öğrenciler dersleri dinleyerek, sınıfta okumalar yaparak ve ardından evde projeler ve ev ödevleri üzerinde çalışarak eğitim almaktadır. Fakat video dersler ve öğrenme uygulamaları gibi edtech araçları sayesinde öğrenciler artık sınıf zamanını kullanarak projeler üzerinde grup olarak işbirliği içinde çalışmak için evde kendi hızlarında dersleri izleyebilmektedir. Bu tür bir öğrenme stili, öğrenciler arasında kendi kendine öğrenmeyi, yaratıcılığı ve işbirliği duygusunu geliştirmeye yardımcı olmaktadır.

Kişiselleştirilmiş Eğitim Deneyimleri: Edtech, eğitimcilerin her bir öğrencisi için kişiselleştirilmiş öğrenme planları hazırlaması için fırsatlar sunmaktadır. Bu yaklaşım, öğrenmeyi öğrencinin güçlü yönlerine, becerilerine ve ilgi alanlarına göre özelleştirmeyi amaçlamaktadır. Analitik sayesinde öğretmenler, hangi öğrencilerin belirli derslerde sorun yaşadığını görebilmektedir ve konuyla ilgili daha fazla yardım sunabilmektedir.

Dikkat Çekici Dersler: Edtech sayesinde hem sürükleyici hem de eğitici ders içerikleri hazırlanabilmektedir. Bu şekilde öğrencinin dikkati çekilerek sınıf katılımı artmaktadır. Örneğin dünyanın farklı noktalarından diğer sınıflarla video aracılığıyla etkileşimde bulunulabilmekte; ev ödevleri video veya podcast çekilerek teslim edilebilmektedir.

Otomatik Derecelendirme: Yapay zekalı eğitim teknolojisi araçları ödevin özelliklerine göre yanıtları analiz etmek ve değerlendirmek için makine öğrenimini kullanarak otomatikleştirmektedir. Öğretmenler için ekstra boş zamanın olması öğrenciler ile daha fazla birebir ilgilenme fırsatını ortaya çıkarmaktadır.

Sınıf Yönetim Araçları: Eğitim teknolojisi, öğretmenlerin öğrencileriyle iletişim kurma biçiminden öğrencilerin davranışlarına kadar her şeyi biraz daha kolaylaştırma potansiyeline sahiptir. Örneğin sınıf yönetim araçları sayesinde öğrencilerin sınıftaki gürültü seviyelerini kendi kendilerine izlemelerine olanak tanımaktadır. Sınıfa eklenen bu araçlar daha az kaotik, daha işbirlikçi bir ortam sağlamaktadır.

Kağıtsız Sınıf: Baskı bütçeleri, kağıt israfı ve fotokopi makinesinde geçirilen sayısız zaman, edtech sayesinde büyük ölçüde azalmıştır. Dijitalleşen sınıflar, ödevlere not vermenin daha kolay bir yolunu sağlarken diğer bir yandan yüzlerce ev ödevi dosyasını koruma zorunluluğunu azaltmaktadır ve sınıfta genel olarak daha çevreci politikaları teşvik etmektedir.

Tahmini Ortadan Kaldırma: Öğretmenler, öğrencilerinin becerilerini veya gelişim alanlarını değerlendirmek için sayısız saatler harcamaktadır. Edtech sayesinde harcanan saatler en aza indirilmektedir. Öğrencilerin becerilerini ve ihtiyaçlarını sürekli olarak değerlendiren ve verileri öğretmene ileten sayısız araç, veri platformu ve uygulama bulunmaktadır.

Edtech sektörünü geliştiren teknolojilerin pazarı hızla büyüyor…

GOOINN’in Edtech raporunda ayrıca, sektörün büyümesinde ve gelişmesinde önemli rol oynayan yapay zeka, IoT, bloackchain, AR, VR, makine öğrenimi, bulut bilişim, oyunlaştırma, giyilebilir teknoloji, 3D baskı ve ödeme geçidi gibi ayrı ayrı incelenen teknolojiler pazarının 2023’de daha da büyüyeceği belirtiliyor.

Yapay Zeka: Yapay Zeka teknolojisi içerik oluşturmaya, öğrenme süreçlerinin özelleştirilmesine, performansların değerlendirilmesine, gerçek zamanlı iletişimin sağlanmasına ve derecelendirmenin otomatikleştirilmesine yardımcı olmaktadır. 2023 yılında eğitimde yapay zekanın küresel pazarı 3,68 milyar dolar değerinde olacağı öngörülmektedir.

Nesnelerin İnterneti (IoT): Eğitim için IoT çözümleri birçok konuda fikir edinmek, bilimsel deneyler yapmaktan beyaz tahtalar ve ışıklara kadar birçok öğeyi birbirine bağlayarak farklı bir öğrenme deneyimi sunmaktadır. IoT’nin eğitim alanındaki küresel pazarının büyüyeceği ve 2023 yılında 11,3 milyar dolar değerinde olacağı öngörülmektedir.

Blockchain: Blockchain teknolojisi sayesinde çevrimiçi bir öğrenme platformu aracılığıyla dünyanın farklı yerlerinden öğretmenler ile etkileşime girilebilmekte, ekosistem genelinde kayıtlar yönetilerek korunabilmekte ve öğrenciler için maliyetler sübvanse edilebilmektedir.

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik (AR/VR): Eğitimciler ve öğrenciler teorik konsepti görselleştirmek, sanal olarak farklı görevleri yapmak ve gerçekçi senaryolar ile deneyimlemek için AR ve VR teknolojilerinden yararlanmaktadır.

Makine Öğrenimi ve Öğrenim Analitiği: Makine öğrenimi ve öğrenim analitiği teknolojileri, öğretmenlerin, profesörlerin ve diğer sistemdeki paydaşların öğrenme deneyimlerini anlamalarına, optimize etmelerine, öğrencilerin öğrenmelerini web üzerinden değerlendirmelerine ve raporlamalarına olanak tanımaktadır.

Bulut Bilişim: Eğitim alanındaki bulut bilişim teknolojisi dünya çapında öğrenciler ve öğretmenler arasında işbirliğini kurmak, bilgi yedekleme, gelişmiş dosya erişimi ve daha düşük masraflar gibi birçok avantaja sahip.

Giyilebilir Teknoloji: Giyilebilir teknoloji öğrencilerin akıllı saatlerinden, bileziklerinden ve akıllı gözlüklerinden yeni kavramları her zaman ve her yerde öğrenmelerini mümkün kılmaktadır.

Oyunlaştırma Teknolojisi: Oyunlaştırma teknolojisi öğrencilerde yaratıcılık, heyecan ve hayal gücü uyandırarak ve onları eğitim ortamına bağlı kalmaya teşvik ederek eğitim alanına çok çeşitli faydalar katmaktadır.

Ödeme Geçidi (Payment Gateway): Günümüzde çeşitli eğitim platformları, çevrimiçi öğrenme kursları, kitaplar, sertifikalar ve diğer kaynakları sağlamaktadır. Öğrenciler mobil cihazlarında birkaç dokunuşla bunları çevrimiçi olarak satın alabilmektedir.

3 Boyutlu Baskı: 3D baskı, öğrencilerin fikirleri ve tasarımları hızla gerçeğe dönüştürmelerine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda yaratıcılığı, problem çözmeyi ve mantıksal akıl yürütmeyi teşvik ederken öğrencilerin tasarım odaklı düşünme yeteneklerini geliştirmektedir.

Edtech ve Metaverse

Metaverse henüz geliştirmenin ilk aşamalarındayken Edtech şirketleri, öğrencilerin belirli konularda daha derin bir anlayış kazanmalarına yardımcı olan çoklu dünyalar inşa ederek öğrenme deneyimini iyileştirmenin yeni ortamlarını geliştirmeye başladılar. GOOINN Edtech raporu, bu durumun EdTech pazarında metaverse satışını daha da teşvik ettiğinin altını çiziyor.

Diğer yandan Edtech pazarındaki metaverse, eğitim sektöründe önemli bir dönüşüme neden olmaktadır. Bu dönüşüm ile birlikte Metaverse öğrencilere oyunlaştırılmış bir öğrenme deneyimi sunmaktadır ve çalışma materyallerine sürekli erişim sağlamaktadır.

Metaverse’te yapay zeka ve makine öğrenimi kullanımının gittikçe yaygınlaştığı görülmektedir. Özellikle yapay zeka sayesinde öğrencilerin avatarları oluşturularak onlara farklı bir öğrenme deneyimi yaratılabileceği öngörülmektedir. Öğrenciler sanal uzmanın veya bir yapay zeka avatarının gözetimi ve rehberliği altında güvenli bir ortamda kendi hızlarında öğrenebilirken istedikleri deneyleri yapabilecekler. Ayrıca, Metaverse’te oyunlaştırmanın kullanılması, öğrencilerin öğrenmeye ilgi duyması ve öğrenmeyle meşgul olması için oldukça çekici bir yol olarak görülmektedir.

Ve Eduverse Geliyor!

GOOINN’in araştırma raporuna göre, K12 eğitimcileri kapsayıcı bir öğrenme oluşturmak için öğrencileri avatarlar olarak bir araya getirmeyi amaçlayan, web3 alanında devrim niteliğinde çevrimiçi sanal öğrenme ortamı olan Eduverse’i geliştiriyor. Bu ortam öğrencilerin sanal alanlarda işbirliği yapmalarını sağlayarak öğrenmenin yeni bir yolunu sunacak. Öğrenciler, sınıf içinde veya dışında erişilebilen bir web tarayıcısı ve hatta etkileşimli beyaz tahtalar ile herhangi bir cihazdan Eduverse’i kolayca keşfedebilecek.

Edtech’te geleceğin trendleri neler olacak?

Edtech sektörü 2022 trendlerinin örnekler üzerinden detaylı şekilde incelendiği GOOINN Edtech Raporu’nda önemli trend başlıklarına yer veriliyor.